انتحارکننده‌ی داعشی چگونه وارد هوتل عروسی شد؟

سید مهدی حسینی
انتحارکننده‌ی داعشی چگونه وارد هوتل عروسی شد؟

شب گذشته، هوتل عروسی شهر دبی در غرب کابل، میزبان بیش از یک هزار مهمان بود. اندک اندک سیاهی شب رنگ می‌گیرد و انبوهی از مهمانان از نقاط مختلف شهر کابل به این هوتل سرازیر می‌شوند. یکی پی دیگری  با شور و شوق در تالار عروسی جا می‌گیرند تا در شادمانی عروس و داماد شریک شوند. شب، شب عروسی است. ساعت ده‌ونیم شب شده و مهمانان هم سرگرم خوشحالی و تعدادی هم مصروف رقص و پایکوبی استند؛ تیم نوازنده چنان پر از تب و تاب می‌نوازد که همه را مست خوش‌حالی کرده است. در اوج این خوشحالی، مرد انتحارکننده از راه‌های پرخم و پیچ ساحه‌ی حوزه ششم پولیس، خود را به داخل هوتل رسانده و مواد همراهش را در میان مهمانان منفجر می‌کند و شب عروسی را به شب سیاه و خونین تبدیل می‌کند.

پس از این رویداد، صبح روز یک‌شنبه، وسایل‌ خبرنگاری‌ام را برداشته برای بررسی‌های بیشتر به ساحه هوتل رفتم. تعدادی از سربازان پولیس حوزه‌ی ششم امنیتی، اطراف هوتل را محاصره کرده و به کسی اجازه ورود نمی‌دهند. خود را در نزدیک یکی از سربازان پولیس رسانده و رشته‌ی سخن را باز می‌کنم. او می‌گوید، با این ‌که هوتل «شهر دبی» با تهدید جدی روبه‌رو بود و اخطاریه نیز دریافت کرده بود؛ اما در برنامه‌ی عروسی، جهت گرفتن تدابیر امنیتی، حوزه‌ی پولیس را در جریان نگذاشته بود.

از سخنان او خشم می‌بارد و با لحن تند بیان می‌گوید، اگر مردم و مسؤولان هوتل با نیروهای پولیس همکاری کنند، هیچ اتفاقی نمی‌افتد؛ اما این همکاری‌ها از جانب مردم دیده نمی‌شود.

ساحه‌ی حوزه‌ی ششم پولیس کابل و یا هم به طور مشخص، منطقه‌ی چهارقلعه‌ی چهاردهی کابل، به نقطه‌ی مورد توجه تروریستان و حملات تروریستی تبدیل شده است. این منطقه، همه‌ساله شاهد چندین رویداد خونین است. به طور نمونه، در ۱۶ اسد ماه جاری، گروه طالبان با استفاده از موتربمب، حمله‌ی خونینی را بر مرکز جلب و جذب وزارت دفاع ملی انجام داد.

یافته‌های روزنامه‌ی صبح کابل نشان می‌دهد که فرد انتحار کننده، قصد حمله بر قصر دارالامان را داشت تا جشن استقلال را هدف قرار دهد؛ اما انتحارکننده در میان تدابیر شدید امنیتی خود را در میان مردم پنهان می‌کند. یک منبع امنیتی از ریاست عمومی امنیت ملی که نخواست نامی از او برده شود، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که بیشترین گزارش‌های امنیتی از ساحه‌ی چهارقلعه‌ی چهاردهی می‌رسد؛ به این معنی که این ساحه به یک منطقه‌ی انفجاری تبدیل شده است. این منبع در مورد رویداد خونین شب گذشته افزود که گزارش حمله‌کنندگان انتحاری، سه روز قبل به ریاست عمومی امنیت ملی رسیده بود. هدف این انتحارکنندگان قصر دارالامان بود که می‌خواستند جشن استقلال را مورد حمله قرار دهند. این منبع ادامه داد که عملیات نیروهای امنیت ملی برای بازداشت این افراد آغاز شد و چندین ایست‌بازرسی، در چهارقلعه‌ی چهاردهی ایجاد شده بود؛ اما سرانجام روز شنبه (۲۶ اسد) گزارش‌ها رسید که یک فرد انتحارکننده، در ساحه‌ی علی‌مردان جابه‌جا شده.

این منبع امنیتی همچنان افزود، فرد انتحارکننده، وقتی متوجه شد که تدابیر امنیتی شدید است، خود را در میان مردم جابه‌جا کرده و وارد هوتل عروسی شد.

روایت باشندگان محل نیز همین گونه است؛ آن‌ها روایت می‌کنند که چند شب قبل، گزارش‌ها وجود داشت که انتحارکننده برای انجام یک حمله‌ی انتحاری در این ساحات حضور می‌یابد و به همین خاطر، امنیت ملی چندباری در این ساحه عملیات انجام داده بود و این گزارش قبلا با مسؤولان حوزه‌ی ششم پولیس شریک شده بود.

باشندگان محل بیان می‌گویند که شب گذشته نیروهای قطعات خاص ریاست امنیت ملی، برای گرفتاری انتحارکننده به محل آمده بودند؛ چندین ایست بازرسی را در اطراف هوتل ایجاد کرده بودند که یکی از این ایست‌ها در کوچه‌ی «شیرسرخ» بود. در واقع این کوچه، بسیار نزدیک به هوتل است. نیروهای امنیت ملی مجهز بودند و زنان نیز در میان این نیروها وجود داشت. نفس حضور زنان در امنیت ملی، به این معنی بود که اگر انتحارکننده در کدام خانه‌ی پنهان شده باشد، او را بازداشت کنند؛ اما غافل از این ‌که انتحارکننده پیش از وقت، خود را به هوتل شهری دبی رسانده بود.

به دنبال این حمله‌ی مرگ‌بار، رهبران حکومت وحدت ملی با انتقاد از جامعه‌ی جهانی گفته ‌اند که در قبال اعمال وحشیانه و ضد بشری، خاموشی را اختیار نکند.

ارگ ریاست‌جمهوری به نقل از رییس‌جمهور غنی گفت: «جامعه‌ی جهانی نباید در قبال این گونه اعمال وحشیانه و ضد بشریت خاموشی اختیار کند؛ بلکه در ردیابی و محکومیت عاملان آن در کنار مردم افغانستان بایستد.»

هرچند گروه طالبان مسؤولیت این رویداد را به عهده نگرفت؛ اما رییس‌جمهور غنی گفت که طالبان با نکوهش این حمله نمی‌توانند خود را تبرئه کنند؛ زیرا این گروه فراهم‌کننده‌ی بستر برای فعالیت‌های تروریستی استند.

شماری از اعضای مجلس نمایندگان می‌گویند که پارلمان، همواره نارسایی‌های حکومت را برجسته کرده و تحت فشار قرار داده است؛ اما ساختارهای کنونی در حکومت به ویژه در نهادهای امنیتی از ظرفیت‌های لازم برخودار نیست.

غلام‌حسین ناصری، عضو مجلس نمایندگان، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که در شرایط کنونی، تغییر مهره‌ها در ساختارهای امنیتی یک نیاز است؛ اما استدلال حکومت این است که با جابه‌جایی مهره‌های امنیتی نمی‌توان در برابر جنگ استخباراتی کاری کرد. این عضو مجلس نمایندگان، جدا تقاضا کرد که باتوجه به حوادث مرگ‌بار اخیر کابل، مدیران امنیتی برکنار و افراد شایسته‌ی در رأس ادارات امنیتی قرار گیرند.

آقای ناصر همچنان خاطرنشان کرد، یکی از شیوه‌های برکناری مدیران ضعیف امنیتی، روند استیضاح وکلای مجلس نمایندگان است؛ در مجلس نمایندگان کنونی هفتاد درصد نمایندگان جدید حضور دارند و این نمایندگان بر اساس قانون به وظایف شان عمل کرده و از عمل‌کردهای حکومت نظارت کنند.

شینکی کروخیل، یکی دیگر از اعضای مجلس نمایندگان، به صبح کابل افزود، از یک طرف، ریشه‌ی حملات مرگ‌بار غرب کابل در پاکستان نهفته است که اسلام‌آباد با تربیه‌ی گروه‌های تروریستی، جامعه‌ی تشیع افغانستان را هدف قرار می‌دهد و از طرف دیگر، قبل از توافق صلح طالبان، نیاز است تا جامعه‌ی جهانی پاکستان را پاسخگو قرار دهد.

این عضو مجلس نمایندگان، همکاری شهروندان کابل را با نهادهای امنیتی، در امر جلوگیری از رویدادهای تروریستی حیاتی می‌داند و تأکید دارد، تا زمانی ‌که شهروندان، آگاهانه همکار نیروهای امنیتی نباشند، جلوگیری از این گونه حوادث مرگ‌بار، دشوار خواهد بود.

این در حالی است که برخی از منابع در ریاست عمومی امنیت ملی، به رسانه‌ها گفته اند که بررسی‌های ابتدایی این نهاد، نشان می‌دهد که حمله ‌ی مرگ‌بار بر یک هوتل عروسی در غرب کابل، توسط گروه طالبان به همکاری شبکه‌ی حقانی انجام شده است.