بحران مدیریت در جشن صدسالگی افغانستان

هما همتا
بحران مدیریت در جشن صدسالگی افغانستان

صد سال قبل، در سال ۱۲۹۸ خورشیدی که برابر است با ۱۹ آگست سال ۱۹۱۹ میلادی، فصل جدیدی برای افغانستان رقم خورد. شاه امان‌الله خان، پادشاه نوگرای افغانستان، در پی سومین حمله‌اش به بریتانیا، توانست که استقلال افغانستان را به دست بیاورد. به تاریخ ۸ آگست سال ۱۹۱۹ میلادی، با امضا شدن پیمان راول‌پندی، زمینه برای استقلال افغانستان مساعد شد. از آن روز تا حالا که صدمین سال این اتفاق بزرگ است، تاریخ ۲۸ اسد برای تجلیل از این روز در نظر گرفته شده است.

در یک ماه اخیر، شدیدترین تدابیر امنیتی و متنوع‌ترین برنامه‌های فرهنگی برای تجلیل از استقلال گرفته شده است. تجلیل از صدمین سالروز استقلال افغانستان، همزمان با افتتاح بزرگ‌ترین بنای تاریخی کشور در پایتخت قرار بود با افتتاح قصر بازسازی شده دارالامان شروع شود.

کار ساخت قصر دارالامان، در دروه‌ی پادشاهی امان‌الله خان، در سال ۱۳۰۰ آغاز و در سال ۱۳۰۶ به پایان رسید. این قصر در جنگ‌های داخلی دهه‌ی هفتاد به یک ویرانه تبدیل شد و ساخت و ساز مجدد آن در سال ۱۳۹۵ با هزینه‌ی ۱۶ میلیون دالر امریکایی، آغاز شد و اکنون بعد از سه سال تکمیل شده است و صدمین سالروز استقلال کشور در همین جا برگزار خواهد شد.

حکومت افغانستان، برنامه‌های مختلفی را برای تجلیل از روز استقلال در نظر گرفته که توسط «دارالانشای مرکزی برنامه‌های تجلیل از صدمین سالگرد استقلال کشور» به ریاست اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری اجرا خواهد شد.

فریدون الهام، معاون دارالانشای مرکزی تجلیل از صدمین سالروز استقلال کشور، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «۱۵ کمیته در برگزاری جشن استقلال کار کرده اند که کمیته‌های امنیتی، تشریفات، معارف، تحصیلات عالی، زنان، ورزش‌، جوانان، امور فرهنگی و دینی، حکومت‌داری و اصلاحات اداری، جشن‌ها، دیزاین، مطبوعات و دیگر کمیته‌ها به صورت متحد در این مدت با هم کار کرده اند.»

به گفته آقای الهام، برای حدود سه تا سه و نیم هزار نفر کارت دعوت در این برنامه فرستاده شده بود.

او افزود: «قرار بود این برنامه از ساعت ۶ صبح روز ۲۸ اسد آغاز و تا ساعت ۱۰ شب ادامه یابد.»

آجندای رسمی این برنامه شامل، افتتاح قصر دارالامان، سخنرانی خانم هندیا، دختر شاه امان‌الله خان، سخنرانی محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور، اجرای دو قطعه ترانه توسط گروه‌های سرود ولایتی کمیته‌ی معارف دارالانشاء بود و در پایان، برنامه‌ی آتش بازی در نظر گرفته شده بود.

محتوای ترانه‌هایی که قرار بود در این جشن اجرا شوند، میهنی و حماسی است که متن ترانه‌ها توسط  سمیع حامد نوشته شده است.

تمام این آجندا، تا عصر روز ۲۷ اسد قابل اجرا بود؛ اما در پی انفجاری در یک محفل عروسی در غرب کابل که دست کم ۶۳ تن کشته و  نزدیک به ۲۰۰ تن زخمی و تعدادی هم ناپدید برجا گذاشت، این جشن از سوی ارگ ریاست‌جمهوری به تعویق افتاد.

صدیق صدیقی، سخنگوی رییس‌جمهوری افغانستان، اعلام کرد که به دلیل انفجار شب گذشته در یک سالن عروسی در کابل، مراسم جشن دارالامان به دستور رییس‌جمهوری به زمان دیگری به تعویق انداخته شد.

آقای صدیقی، در برگه‌ی توتیر خود نوشته است: «به رسم ارج‌گزاری به استقلال کشور و تمامی شهدای راه آزادی و استقلال افغانستان، ۲۸ اسد، مراسم رسمی تجلیل از استقلال کشور توأم با بیانیه‌ی رسمی رییس‌جمهور و سرقوماندان اعلی کشور و گذاشتن اکلیل گل بر منار استقلال، با افتخار برگزار می‌گردد.»

آقای عید محمد، رییس مطبوعات اداره‌ی امور، در گفت‌وگویی با روزنامه صبح کابل می‌گوید: «در پی به تعویق افتادن جشن دارالامان، تاریخ مشخصی برای اجرای دوباره‌ی این برنامه در نظر گرفته نشده است؛ اما قرار است این جشن برگزار شود.»

جشن استقلال در بعضی از ولایات کشور امروز به تاریخ ۲۸ اسد برگزار شد؛ اما در یک تعداد از ولایات برگزار نشده است که در مورد تاریخ برگزاری دقیق این جشن در ولایات معلومات دقیق در دسترس نیست.

به گفته‌ی آقای عید محمد، آن بخشی از برنامه که شامل رقص محلی اتن، نمایش لباس‌ها و غذاهای محلی، اجرای سرود، آتش‌بازی و… می‌شد، برای روزهای آینده‌ی نامعلوم در مراسم جشن دارالامان به تعویق افتاده است؛ اما امروز صبح، محمد اشرف غنی، رییس‌جمهور کشور، بعد از این که پای منار استقلال در ارگ ریاست‌جمهوری اکلیل گل گذاشت، با رهبری هیأتی از ارگ ریاست‌جمهوری به قصر دارالامان رفتند و سخنرانی رسمی‌ای را به مناسبت صدمین سالروز استقلال کشور انجام داد.

همچنان به مناسبت جشن صدسالگی استقلال کشور «دهکده‌ی افغانستان» که از سوی شاروالی‌ کابل در ساحه‌ی چمن حضوری بر پا شده است، عصر دیروز به تاریخ ۲۷ اسد ۱۳۹۸ با قطع نوار توسط پوهنیار احمد ذکی سرفراز و دیگر مقام‌های دولتی، متنفذین، متشبثین خصوصی، صنعت‌کاران صنایع داخلی، محاسن‌سفیدان، مردم و وکلای گذر سطح شهر و رسانه‌ها افتتاح شد.

آقای ذکی، هدف از ایجاد «دهکده‌ی افغانستان » که بخشی از برنامه‌های حکومت به مناسبت صدمین سال روز استقلال کشور می‌باشد را، فراهم کردن سهولت، زیبایی و آسایش برای شهروندان کابل عنوان کرده است.

این دهکده، به مدت ده روز ادامه خواهد داشت و در آن فیستوال غذایی، نمایشگاه‌های صنعتی و تجارتی، همچنان فعالیت‌هایی پیشه‌وران، برگزاری برنامه‌های هنری، ورزشی، تفریحی وده‌ها برنامه‌‌ی متنوع دیگر برگزار می‌شود که باعث نشاط هموطنان‌ ما و شکوه هرچه بیشتر این جشن ملی خواهد شد.

اما انفجار شنبه‌شب، یک بار دیگر مردم را به سوگ و عزا نشاند و مورد واکنش‌های تندی از سوی سران سیاسی جهان و مردم افغانستان قرار گرفت. امروز ۲۸ اسد، صدمین سالروز استقلال افغانستان است که با وجود برنامه‌ریزی‌های زیادی که از سوی حکومت صورت گرفته بود، طی یک برنامه‌ی رسمی و کوچک تجلیل به عمل آمد.