کمیسیون حقوق بشر: خانه ناامن‌ترین مکان برای زنان افغانستان است

صبح کابل
کمیسیون حقوق بشر: خانه ناامن‌ترین مکان برای زنان افغانستان است

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، با نشر گزارش سالانه‌ی خود گفته است که خانه‌، ناامن‌ترین مکان برای زنان این کشور است.

در گزارشی تازه‌ی این کمیسیون که روز پنج‌شنبه (۶ قوس)، به نشر رسیده، آمده است که در ده‌ ماه سال روان میلادی، ۳۴۷۷ مورد خشونت علیه زنان در افغانستان، ثبت شده که از این میان ۳۳۳۱ مورد آن در محیط خانه، صورت گرفته است.

در این گزارش آمده است که خشونت‌های فیزیکی، جنسی، اقتصادی، لفظی و روانی از مهم‌ترین انواع خشونت‌ها است که در ده ماه گذشته، علیه زنان انجام شده است.

بر اساس گزارش کمیسیون مستقل حقوق بشر، میزان خشونت‌ها علیه زنان نسبت به سال گذشته‌ی میلادی، ۱۱ درصد کاهش یافته است. در سال گذشته‌ی میلادی ۳۹۱۰ مورد خشونت علیه زنان در افغانستان ثبت شده بود.

در گزارش گفته شده است که در ده‌ ماه گذشته، ۲۸۱ مورد خشونت حاد، از جمله قتل، تجاوز جنسی، اختطاف و خودکشی ثبت شده که از این میان، ۱۶۷ مورد قتل از سوی اعضای خانواده بوده که عامل ۱۲۳ مورد آن بازداشت و عاملان ۱۵۸ مورد دیگر به پنجه‌ی قانون سپرده شده اند.

به نقل از این گزارش، در ده‌ ماه گذشته، ۱۳۰ مورد خشونت جنسی علیه زنان ثبت شده که از این میان ۲۳ مورد آن تجاوز جنسی بوده است.

کمیسیون مستقل حقوق بشر گفته است:  «در ده ماه گذشته، ۱۱۲۰ مورد خشونت زبانی بوده است که در کل ۳۲٫۲ درصد می‌شود. این نوع خشونت‌ها به شکل تهدید به ازدواج مجدد، طلاق، تمسخر، تهدید به قتل و تجاوز جنسی، انجام شده است.»

به اساس این گزارش، در این مدت، ۶۰۱ مورد خشونت اقتصادی علیه زنان به ثبت رسیده که شامل، محرومیت زنان از نفقه، بی‌صلاحیتی در مصارف خانواده، محرومیت از حق میراث، فروش ملکیت‌های با ارزش به ویژه زیورات و جلوگیری از کار و اشتغال زنان می‌شود.

هم‌چنان در این مدت، ۲۸۵ مورد خشونت نیز شامل اخراج از منزل، ازدواج اجباری، ازدواج زودهنگام، ممانعت از حق انتخاب همسر، بد و بدل دادن، ممانعت از حق تحصیل بوده است. «در ده ماه سال روان میلادی،  ۱۳۳۹ مورد بی سرنوشتی، ۲۶ مورد ترک منزل، ۵۸ قضیه فرار از منزل، ۵۳۶ مورد تقاضای تفریق، ۲۴۷ مورد جراحت، ۳۲۸ مورد مشکلات روانی، ثبت شده است.»

در این گزارش، گفته است که از مجموع رویدادهای خشونت علیه زنان، ۹۵٫۸ درصد آن در محیط خانه انجام شده و سایر موارد در جاده، کوچه، محل کار یا اداره، شفاخانه، مکتب، دانشگاه و توقیف‌گاه بوده است.

کابل، کندهار، بامیان، بلخ، ننگرهار، هرات و دایکندی از ولایت‌های است که بیشترین موارد خشونت علیه زنان در آن ثبت شده است. در کابل ۱۳۷۶ مورد، در کندهار ۳۴۰ مورد، در بامیان ۳۱۸ مورد، در بلخ ۲۸۱ مورد، ۲۱۸ مورد در ننگرهار، در هرات ۲۰۹ مورد و در دایکندی نیز ۱۵۹ مورد خشونت علیه زنان ثبت شده است.

کمیسیون مستقل حقوق بشر گفته است که وجود عرف و سنت‌های ناپسند، نبود امنیت و ضعف در حاکمیت دولت در ولسوالی‌ها و ولایت‌ها، عدم برخورد قاطعانه با مجرمان و تداوم رویه‌ی معافیت از مجازات، فساد اداری و سوء استفاده از موقف وظیفه‌ای، دخالت افراد متنفذ در امر رسیدگی به قضایا، دست‌رسی محدود زنان به عدالت، وجود اسلحه‌ی غیرقانونی و گروه‌های مسلح غیر مسوول، حمایت ناکافی از قربانیان، بی‌سوادی و سطح پایین اگاهی‌های عمومی، فقر، بیکاری و افزایش اعتیاد از مواردی است که سبب افزایش خشونت علیه زنان در افغانستان شده است.