تدابیر ویژه‌ی امنیتی و سهم عزاداران در تأمین امنیت و تنظیف شهر

سردار داهی
تدابیر ویژه‌ی امنیتی و سهم عزاداران در تأمین امنیت و تنظیف شهر

مراسم عزاداری دهه‌ی عاشورا با وجود تهدیدهای امنیتی، در کابل و اکثر ولایت‌های کشور، برگزار شد. درکنار پولیس در تأمین امنیت تکیه‌خانه‌ها و مساجد، مردم نیز سهم چشم‌گیری داشتند. پولیس کابل در چند روز گذشته، حداقل دو گروه تروریستی‌ای که قصد حمله بر عزاداران را داشتند، از مربوطات حوزه‌های پنجم و دوازد‌هم، بازداشت کرده و از نزد آنان واسکت‌های انتحاری و بمب‌ دستی به دست آوردند.

وزارت امور داخله، روز چهارشنبه (۵ سنبله)، در اعلامیه‌ای از بازداشت یک گروه تروریستی ۹ نفری به ‌شمول یک زن، از مربوطات حوزه‌ی پنجم امنیتی کابل خبر داد. در این اعلامیه آمده است که این افراد، قصد حمله‌ی انتحاری بر عزادران در ساحه‌ی کوته‌سنگی داشتند.

هم‌چنان، وزارت امور داخله اعلام کرده که در یک عملیات دیگر پولیس، پنج‌شنبه (۶ سنبله)، در مربوطات حوزه دوازد‌هم امنیتی کابل، یک گروه پنج نفری نیز بازداشت شد. این وزارت، تأکید کرده است که نیروهای پولیس، با تمام توان، تدابیر شدید امنیتی را، به منظور گرامی‌داشت از دهه‌ی محرم در کابل، روی دست گرفته و به هیچ گروهی، اجازه نخواهند داد که دست به اقدام‌های تروریستی بزند.

در همین حال، قومندانی امنیه‌ي کابل، روز شنبه (۸ سنبله) در ساحه‌ي قلعه میرعباس، در مربوطات حوزه‌ی نهم، یک خانه‌ی مشکوک را شناسایی کردند که پیش از رسیدن پولیس، ماینی در آن منفجر می‌شود. در نتیجه‌ی این انفجار، یک فرد کشته و دو فرد دیگر، زخمی شده‌ اند. از سوی دیگر، یک ماین مقناطیسی که در ساحه‌ی چهارراهی بت‌خاک کابل جاسازی شده بود، از سوی نیروهای امنیتی کشف و خنثا شد.

با وجود این تهدیدها، امنیت تکیه‌خانه‌ها و مسجدها، در مراسم محرم از سوی هیات عزاداری نیز، جدی گرفته شده است و آنان در همکاری با نیروهای امنیتی، مسؤولیت تأمین امنیت مراسم عزاداری را به عهده گرفته ‌اند. هیات‌ عزاداری در هماهنگی با مسؤولان امنیتی، در هر مسجد حداقل ۵ تا ده فرد را توظیف کرده اند که مسؤولیت بررسی و تلاشی شرکت کنندگان را به عهده داشته باشند. آنان از عبور و مرور افراد ناشناس در محیط عزاداری، جلوگیری می‌کنند. هم‌چنان چندین ایست‌ بازرسی در محل برگزاری مراسم عزاداری، از سوی آنان ایجاد شده اند.

طبق آماری که وزارت امور داخله اعلام کرده است، حدود چهار هزار نیروی پولیس، ارتش ملی و منسوبان امنیت ملی برای تأمین امنیت دهه‌ی عاشورا، تنها در شهر کابل توظیف شده‌ اند. گفته می‌شود که در ۲۰ ناحیه‌ی شهر کابل، در حدود ۵۰۰ تکیه‌خانه و مسجد، مراسم عزاداری برگزار شده است.

طارق آرین، سخن‌گوی وزارت امور داخله، گفته است که تدابیر شدید امنیتی برای تأمین مراسم محرم و عاشورا در کابل و دیگر ولایت‌ها، از سوی آنان در هماهنگی با هیأت‌های عزاداری گرفته شده  و تاکنون، هیچ اتفاق امنیتی به وقوع نپیوسته است. هم‌چنان، پولیس به منظور تأمین امنیت بیش‌تر در برگزاری مراسم عاشورا، اکثر جاده‌های کابل را بر روی ترافیک مسدود کردند.

سخن‌گوی وزارت امور داخله، گفته است که مسؤولان امنیتی با ستادهای مردمی برای تأمین امنیت مراسم محرم، نشست‌های دوام‌دار داشتند و پولیس و مردم، مشترکا فضای امن و آرامش را برای شهروندان تأمین کردند.

این در حالی است که رییس جمهور غنی، پیش از برگزاری مراسم محرم، در دیداری با نهادهای مذهبی شیعه و کمیسیون تأمین امنیت مراسم محرم، به مسؤولان امنیتی، دستور داده بود که تأمین امنیت مسجدها و تکیه‌خانه‌ها در اولویت آنان باشد.

برخی‌ها به‌بهانه‌ی تأمین امنیت محرم، ممکن دزدی کنند

هرچند، بازداشت دزدان مسلح حرف تازه نیست و سطح جرایم جنایی در کابل هم‌چنان بالا است؛ اما برخی از انتظامات مسجدها که برای امنیت مسجد مسلح شده اند، می‌گویند که برخی دزدان با استفاده از امنیت محرم، ممکن برای دزدی،  سلاح به دست بگیرند.

پولیس کابل، روز شنبه (۸ سنبله) از ساحه‌های مختلف کابل، ۹ فرد منظون را در پیوند به جرایم جنایی بازداشت کرده است. این افراد که از ناحیه‌های چهارم، پنجم، سیزد‌هم و پانزد‌هم شهر کابل بازداشت شدند، متهم به جرایم قتل، دزدی، چپاول‌گری و حمل سلاح غیر قانونی اند. از نزد افراد بازداشت شده، یک میل کلاشینکوف، تفنگ‌چه و دو قبضه برچه به دست آمده است.

محرم‌حسین، عضو انتظامات در یکی از مسجدهای غرب کابل، از سوی هیأت عزاداری مسجد مسلح شده است. او می‌گوید که خلای امنیتی هنوز هم زیاد است و هر لحظه امکان دارد تروریستان بالای آنان حمله کنند؛ اما ترسی وجود دارد که ممکن بعضی از افراد فرصت‌طلب، از این وضعیت  استفاده کنند و دست به چپاول‌گری بزنند.

او می‌گوید: «سطح اعتماد میان مردم و نیروی امنیتی، پایین آمده است. به همین خاطر، خود ما امنیت مراسم عزاداری امام حسین را می‌گیریم و بالای پولیس اعتماد نداریم.» به‌گفته‌ی او، اگر سطح اعتماد مردم پایین نمی‌بود، نیروی مردمی تشکیل نمی‌شد و کسی مجبور نبود سلاح به دست بگیرد، تا سبب ایجاد نگرانی در میان مردم شود.

طرح امنیت مسجدها و تکیه‌خانه‌ها، پس از حملات پی‌در پی در مسجدهای شیعیان که در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ اتفاق افتاد، از سوی نهادهای مذهبی و مسؤولان امنیتی تدوین شد و پس از آن، در هر مسجد دو تا پنج فرد به صورت دایمی برای تأمین امنیت مسجدها مؤظف شدند؛ اما در روزهای عزاداری محرم، شمار افراد مسلح مردمی برای تأمین امنیت در هر مسجد بیش‌تر می‌شود.

کارزار جمع‌آوری زباله‌ها

در کنار امنیت، شماری از عزاداران کارزار جمع‌آوری زباله‌ها را در روزهای محرم راه‌اندازی کرده اند. آنان زباله‌هایی را از سطح شهر جمع‌آوری می‌کنند که در نذرهای محرم، به دلیل نبود زباله‌دانی از سوی شهروندان در کوچه‌ها و جاده‌ها انداخته می‌شود.

قربان، یکی از مسؤولان جمع‌آوری زباله‌ها در روزهای محرم، به روزنامه‌ی صبح کابل، می گوید که او با تعدادی از دوستانش تصمیم گرفته اند تا زباله‌هایی را که از سوی مردم در روزهای محرم در شهر انداخته شده‌ اند، جمع‌آوری کنند. او افزود که شمار آنان به ۴۰ نفر می‌رسد که  با موترهای باربری، زباله‌ها را از از سطح شهر کابل، جمع‌آوری می‌کنند.