در آستانه‌ی موج دوم کرونا؛ دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها دوباره بسته می‌شود

علی شیر شهیر
در آستانه‌ی موج دوم کرونا؛ دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها دوباره بسته می‌شود

هم‌زمان با این که در بسیاری از کشورهای جهان برای رویارویی با موج چهارم و پنجم کوید-۱۹، آمادگی گرفته می‌شود، در افغانستان اما کابینه‌ی دولت و وزارت صحت عامه، تلاش می‌کنند که موج دوم این ویروس از راه نرسد و بار دیگر از شهروندان این کشور قربانی نگیرد.
در تازه‌ترین اقدام، بر اساس پیشنهاد و توصیه‌های وزارت صحت عامه، مکاتب و دانشگاه‌های سراسر افغانستان تعطیل می‌شوند. عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی و رنگینه حمیدی، نامزدوزیر وزارت معارف، روز گذشته (یک‌شنبه، ۲ قوس)، در نشست مشترک خبری، از تعطیلی مکاتب و دانشگاه‌ها خبر دادند.
رنگینه حمیدی، سرپرست وزارت معارف، گفت که مکاتب دولتی و خصوصی تعطیل می‌شوند و امتحان نهایی از دانش‌آموزان، در آغاز سال ۱۴۰۰ خورشیدی گرفته خواهد شد.
از سویی هم، عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی، در این نشست گفت که بر اساس فیصله‌ی کابینه، دانشگاه‌های افغانستان از هشتم قوس تا پانزدهم حوت سال روان تعطیل می‌شوند.
تصمیم کابینه مبنی بر بسته‌شدن مجدد مکاتب و دانشگاه‌ها در حالی گرفته می‌شود که در هفته‎‌های اخیر، رقم مبتلایان به ویروس کرونا در افغانستان افزایش یافته است. آماری که روز گذشته از سوی وزارت صحت منتشر شد، نشان می‌دهد که تنها در یک شبانه‌روز، ۲۰۳ مورد مثبت ویروس کرونا در افغانستان ثبت شده که ۱۲ نفر آن جان باخته اند.
در همین حال، معصومه جعفری، معاون سخن‌گوی وزارت صحت، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که خطر از راه رسیدن موج دوم ویروس کرونا، بسیار جدی است؛ زیرا در آستانه‌ی موج دوم این ویروس قرار داریم.
بانو جعفری افزود: «درصدی واقعات مثبت در هفته‌های اخیر نگران‌کننده است. ما برای جلوگیری از موج دوم و برای مبارزه با موج دوم، یک برنامه‌ی جامع داریم که شامل اطلاع‌رسانی، چگونگی مراقبت‌ در شفاخانه‌ها و تدارکات بهتر شفاخانه‌ها می‌شود.»
حال که مکاتب و دانشگاه‌ها برای دومین‌بار رخصت می‌شود، انتظار می‌رود که رهبری وزارت‌های معارف و تحصیلات برنامه‌هایی برای ادامه‌ی درس‌ها داشته باشد؛ زیرا در سال روان خورشیدی، درس‌ها در نهادهای آموزشی افغانستان منظم تعقیب نشده است.

زمستان و دانش‌جویان بدون دانشگاه
بر اساس معلومات نهادهای آموزشی و تحصیلات عالی، با شیوع ویروس کرونا در افغانستان، دروازه‌های ۱۸۰۰۰ مکتب و ۱۶۹ نهاد تحصیلات عالی (دانشگاه‌ و موسسات دولتی و خصوصی)، به روی دانش‌جویان و دانش‌آموزان بسته شد. این بار نیز دقیقا همین اتفاق خواهد افتاد.
با این حال، وزارت‌های تحصیلات عالی و معارف افغانستان می‌گوید که برای ماه‌های پیش ‌رو برنامه‌ی منظم دارد. عباس بصیر در نشست روز گذشته گفت که وزارت تحصیلات عالی در زمینه‌ی برنامه‌های درسی، فیصله‌هایی کرده که نهادهای تحصیلی دولتی و خصوصی مکلف به تطبیق آن است.
به گفته‌ی آقای بصیر، هنگام تعطیلات نظام تحصیلات عالی به طور کلی تعطیل نمی‌شود و ارتباط با دانش‌جویان ادامه دارد و درس‌های غیرحضوری خود را به گونه‌ی آنلاین ادامه می‌دهد.
بر اساس فیصله‌ی این وزارت، ادامه‌ی درس‌های حضوری تشدیدی سمستر روان، از ۱۵ حوت ۱۳۹۹ تا ۱۴ حمل ۱۴۰۰ آغاز و آزمون نهایی آن از ۱۵ حمل ۱۴۰۰ تا ۷ ثور گرفته خواهد شد. آزمون شانس سمستر روان از ۱۰ ثور ۱۴۰۰ تا ۱۹ ثور گرفته می‌شود و سمستر بهاری نیز از ۲۰ ثور ۱۴۰۰ آغاز خواهد شد.
از سویی هم، حامد عبیدی، سخن‌گوی وزارت تحصیلات عالی می‌گوید که درس‌ها این هفته ادامه خواهد داشت تا استادان مواد آموزشی را به گونه‌ی فیزیکی در اختیار دانش‌آموزان قرار بدهند و آن‌ها را مکلف کنند که در زمان رخصتی نیز به درس‌های شان ادامه بدهند.
هرچند گفته‌هایی وجود دارد که دانشگاه‌ها بیش‌تر از این که به دلیل موج دوم کرونا تعطیل شده باشد، تهدیدهای امنیتی رهبری وزارت را واداشته تا دست به این اقدام بزند؛ اما آقای عبیدی گفت که با توجه به افزایش کرونا، این تصمیم گرفته شد؛ زیرا در بسیاری از دانشگاه‌ها، بیش از ۹۰ نفر در یک صنف درس می‌خواندند. «برای ما جان دانش‌جویان خیلی مهم است. تا حال حدود ۶۰ درصد درس‌ها پیش رفته است. دو ماه زمستان بدون کرونا هم تعطیل بود.»
با این حال، لیلا سامانی، رییس نشرات وزارت معارف نیز می‌گوید؛ در جریانی که از درس‌ها خبری نیست، به دانش‌آموزان وظایف خانگی داده می‌شود. بانو سامانی، می‌گوید: «در مکاتب خصوصی به خاطری که امکانات بیش‌تر دارند، درس‌های آنلاین تا صنف دوازده برگزار می‌شود. در مکاتب دولتی اما امکانات است و بسیاری از دانش‌آموزان در کشور به انترنت دست‌رسی ندارند، به همین دلیل کارخانه‌های خانگی داده می‌شود تا برای امتحانات آمادگی داشته باشند.»
رییس نشرات این وزارت، تاکید می‌کند که مکاتب دولتی و خصوصی حق ندارد تا آغاز سال تعلیمی ۱۴۰۰ از دانش‌آموزان امتحان بگیرد. در غیر آن پیگیرد قانونی خواهند شد. این در حالی است که بسیاری از مکاتب خصوصی، پیش از اعلام وزارت معارف، از دانش‌آموزان امتحان اخذ کرده بود.

احتمال قرنتین مجدد در صورت بی‌پروایی مردم!
با آن که معصومه جعفری، معاون سخن‌گوی وزارت صحت می‌گوید که آن‌ها، از هر راه ممکن تلاش می‌کنند از شیوع ویروس کرونا در کشور جلوگیری بکنند؛ اما در صورتی که شهروندان هم‌کاری نکند، برنامه‌ها و آگاهی‌دهی شان، بی‌نتیجه خواهد بود.
به تازگی کابینه، فیصله کرده است که سالن‌های عروسی باید بسته شود. خانم جعفری در این مورد می‌گوید: «ما تلاش می‌کنیم که از تجمع جلوگیری کنیم. یکی از این موارد، بسته‌کردن سالن‌های عروسی بود. بیش‌ترین واقعات مثبت در نتیجه‌ی شرکت‌کردن در عروسی‌ها ثبت می‌شد. برای جلوگیری از موج دوم، از مردم خواهش می‌کنیم که ماسک بپوشند. در ازدحام‌ها حضور پیدا نکنند.»
به گفته‌ی معاون سخن‌گوی وزارت صحت، شهروندان با رعایت توصیه‌های صحی و جلوگیری از شرکت در تجمعات و سفر به کشورهایی که کرونا در آن در حال گسترش است، می‌توانند مانع قرنتین شوند.
خانم جعفری هشدار می‌دهد؛ در صورتی که شرایط بحرانی شود و مردم کرونا را جدی نگیرند، ممکن است که دوباره قرنتین وضع شود.