حکومت: طالبان کارشکنی می‌کنند؛ طالبان: زندانیان ما را آزاد کنید

منصوره متفکر
حکومت: طالبان کارشکنی می‌کنند؛ طالبان: زندانیان ما را آزاد کنید

دولت افغانستان به تازگی اعلام کرده است که روند آزادی زندانیان طالب، به شمول ۶ زندانی «جنجالی» این گروه تکمیل شده و هیچ بهانه‌ای برای تأخیر در آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانی باقی نمانده است.
صدیق صدیقی، سخن‌گوی ریاست‌جمهوری، روز دوشنبه (۱۷سنبله)، در یک نشست خبری گفت: مسائل تخنیکی حل شده است و گروه طالبان باید هرچه زودتر برای آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانی، آمادگی‌شان را اعلام کنند.
آقای صدیقی گفت: یک هیأت تخنیکی اخیراً به منظور بحث روی جزئیات گفت‌وگوهای میان‌افغانی به قطر رفته است و با هیأت تخنیکی طالبان بحث و تبادل نظر کرده‌اند.
پیش از این، قرار بود روز جمعه (۱۴ سنبله)، هیأت ‌گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، برای آغاز گفت‌وگوهای مستقیم با طالبان، به قطر برود؛ اما به گفته‌ای سخن‌گوی ریاست‌جمهوری، حضور نمایندگان طالبان در اسلام‌آباد و تغییرات جدید در هیأت این گروه، دو مشکل عمده‌ای بود که در چند روز گذشته، سبب تأخیر در آغاز گفت‌وگوها شده است.
در حالی که دولت افغانستان، برای رفتن هیأت به قطر و آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانی لحظه‌شماری می‌کند، سخن‌گوی جدید دفتر سیاسی طالبان در قطر، گفته است تا هنوز روند آزادی زندانیان این گروه از سوی دولت افغانستان، تکمیل نشده است.
محمدنعیم وردک، سخن‌‌گوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، بامداد سه‌شنبه (۱۸سنبله)، در برگه‌ی توییترش نوشته است که کار روی آزادی برخی از زندانیان، هنوز هم جریان دارد و این روند به زودی تکمیل می‌شود.
سخن‌گوی طالبان، گفته است هیأت گفت‌وگوکننده‌ی این گروه آماده‌اند پس از آزادی زندانیان، گفت‌وگوهای مستقیم را آغاز کنند.
با این حال، شماری از آگاهان سیاسی می‌گویند دلیل تأخیر در آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانی، تبادله‌ی ۱۲ زندانی‌ای جنجالی طالبان است که تا اکنون ۶ نفر آن به طالبان تسلیم داده شده و ۶ نفر دیگر آن تا هنوز به قطر انتقال داده نشده‌اند.
جعفر مهدوی، عضو پیشین مجلس نمایندگان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: طبق معلومات او، در حال حاضر بحث طالبان این است که ابتدا ۱۲ زندانی‌شان آزاد شوند، پس از آن گفت‌وگوهای میان‌افغانی آغاز می‌شود.
آقای مهدوی گفت: تمام تأکید طالبان بر این است که زندانیان فهرست‌شده‌ی‌شان را از زندان آزاد کنند.
حال که مسأله‌ی هیأت گفت‌وگوی طالبان، حل شده و قرار است زندانیان باقی‌مانده‌ی این گروه نیز آزاد شوند، انتظار می‌رود که به زودی گفت‌وگوهای میان‌افغانی آغاز شود؛ اما شورای عالی مصالحه‌ی ملی می‌گوید: گروه طالبان، با تغییر و تبدیل در هیأت گفت‌وکننده‌ و آزادی زندانیان، فرصت پیش‌آمده برای صلح را هدر می‌دهند.
فریدون خوزون، سخن‌گوی این شورا، می‌گوید: گروه طالبان تا کنون گام بزرگی برای آغاز گفت‌وگوهای مستقیم برنداشته و با تغییر و تبدیل، فقط فرصت پیش‌آمده را هدر می‌دهند.
این درحالی است که اخیراً رهبری طالبان، در ترکیب هیأت گفت‌وگوکننده‌ی خود تغییراتی نیز به وجود آورده است. پیش از این گفته می‌شد که ملا عبدالغنی برادر، رییس دفتر سیاسی طالبان، ریاست این هیأت را برعهده می‌گیرد؛ اما در گزینش‌های جدیدی که صورت گرفته، مولوی عبدالحکیم، قاضی‌القضات این گروه، به حیث رییس این هیأت تعیین شده است.
به باور آگاهان، طالبان با ترکیب جدیدی که ساخته‌اند، پیشتر از گذشته بر گفت‌وگوهایی که قرار است آغاز شود، مسلط شده‌اند؛ زیرا اعضای این هیأت در برابر هیأت دولت افغانستان، به مراتب قدرتمند ظاهر خواهد شد.
جعفر مهدوی در این مورد گفت: «طالبان، می‌خواهد مدل حکومت خود را سر هیأت مذاکره‌کننده بقبولاند. ترکیب هیأت خود را مسلط کردند. اعضای این تیم حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد اعضای رهبری طالبان است؛ یعنی بسیار صلاحیت بالا دارد؛ اما تیم مذاکره‌کننده‌ی دولت افغانستان ضعیف و در عین حال، یک تیم بیشتر مصلحتی است تا تیم مسلط و باورمند به گفتمان جمهوریت».
آقای مهدوی تأکید دارد که هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت افغانستان، افراد کم‌سواد و کم‌صلاحیت و در حد یک پیام‌رسان‌اند و مسائلی را که در قطر مطرح می‌شود، به حکومت و شورای عالی مصالحه‌ی ملی گزارش خواهند داد.
با این همه، دولت افغانستان می‌گوید گفت‌وگو با طالبان به معنای تسلیم‌شدن به خواست‌های این گروه و گذشتن از ارزش‌های مردم افغانستان نیست.
امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری، روز سه‌شنبه (۱۸سنبله)، در نوزدهمین سالیاد ترور احمدشاه مسعود گفت: هیأت گفت‌وگو کننده‌ به قطر می‌رود تا با «دشمن» مردم افغانستان، صلح کند؛ اما این، به معنای گذشتن از خون هزاران قربانی و کم‌رنگ ساختن آرمان‌های آن‌ها نیست.
معاون نخست ریاست‌جمهوری، تأکید کرد که جمهوریت هنوز هم خط سرخ حکومت است: «در مذاکرات، با دو زبان رسمی کشور به دشمن می‌فهمانیم که جمهوریت خط سرخ ما است و برای حفظ آن، مردم در ۳۴ ولایت قربانی داده‌اند و حالا هم قربانی می‌دهند».
از سویی، عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، نیز در این مراسم گفت که صفحه‌ی دشمنی با طالبان، باید بسته شود تا مردم افغانستان در آرامش زندگی کنند.
او، ابراز امیدواری کرد که در روزهای نزدیک، هیأت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، به قطر رفته و با هیأت طالبان وارد گفت‌وگو شود.
