موج دوم کرونا؛ باز شدن مکتب‌ها و دانشگاه‌ها، نگرانی‌ها را بیش‌تر کرده است

اکرم رسا
موج دوم کرونا؛ باز شدن مکتب‌ها و دانشگاه‌ها، نگرانی‌ها را بیش‌تر کرده است

کم کم به فصل سرما در افغانستان نزدیک شده‌ایم و وزارت صحت، بار دیگر از احتمال افزایش رقم مبتلایان و موج دوم ویروس کرونا در کشور، می‌گوید. اکمل سمسور، سخن‌گوی این وزارت، روز چهارشنبه ( ۲۶ سنبله)، در یک نشست خبری، گفت که ثبت موارد مثبت ویروس کرونا، در هفته‌ی سی‌وششم گسترش این ویروس در افغانستان، ۴ درصد افزایش یافته است.
آقای سمسور، افزود که وزارت صحت، آمادگی‌های خود را برای مبارزه با موج دوم ویروس کرونا در فصل زمستان، روی دست گرفته است.
هشدارها از موج دوم کرونا در افغانستان، هم‌زمان است با نگرانی جهانی از افزایش دوباره‌ی مبتلایان به ویروس کرونا؛ زیرا پژوهش‌های جهانی نشان می‌دهد که خشکی هوا و پرتو فرابنفش خورشید در زمستان، شرایط را برای زنده‌شدن دوباره‌ی ویروس در بدن میزبان مهیا می‌کند.
با این حال، بخش نظارتی و معلوماتی وزارت صحت، می‌گوید که موج دوم ویروس کرونا در افغانستان، زیاد نگران‌کننده نیست؛ زیرا بخش زیادی از شهروندان این کشور، در مرحله‌ی نخست به ویروس کرونا مبتلا شدند و معافیت کتلوی یافتند.
سیدعطاءالله سعیدزی، رییس عمومی نظارت ارزیابی و سیستم معلومات صحی وزارت صحت، می‌گوید که اصطلاح موج دوم، این روزها بیش‌تر در امریکا و اروپا به کار گرفته می‌شود و به کارگیری آن، در افغانستان صدق نمی‌کند.
آقای سعیدزی افزود که موج دوم کرونا، در حالی در امریکا و اروپا به دلیلی نگرانی‌ها را به میان آورده است که به صورت تخمینی، ۹۰ درصد از شهروندان این کشورها در مرحله‌ی نخست شیوع این ویروس، مصون مانده بودند؛ اما پس از برداشته‌شدن قرنتین، شیوع این ویروس در این کشورها دوباره شدت گرفته است.

آغاز درس‌های حضوری مکتب‌ها و دانشگاه‌ها، سبب افزایش موارد مثبت کرونا شده است
بر اساس فیصله‌ی کابینه‌ی دولت افغانستان، درس‌های حضوری در دانشگاه‌ها، ۱۵ اسد و درس‌های حضوری مکاتب در نخستین روز سنبله، آغاز شد. حالا که نزدیک به یک ماه از این فیصله گذشته است و درس‌های تشدیدی به شدت ادامه دارد، وزارت صحت عامه، می‌گوید که باز‌شدن دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها، شیوع ویروس کرونا را گسترده‌تر کرده است.
به گونه‌ی مثال، هفته‌ی پیش ۳۰ دانش‌جوی دانشگاه دولتی در ولایت غور، به ویروس کرونا مبتلا شدند و این مسأله سبب شد که مسؤولان وزارت تحصیلات عالی، تصمیم به بسته‌شدن دانشگاه دولتی غور بگیرند.
سیدعطاءالله سعیدزی، رییس عمومی نظارت ارزیابی و سیستم معلومات صحی وزارت صحت، می‌گوید که آغاز دوباره‌‌ی مکتب‌ها و دانشگاه‌ها در افغانستان سبب شده است که شمار مبتلایان ویروس کرونا افزایش یابد؛ زیرا این ویروس، در محیط‌های بسته، زودتر از یک فرد به فرد دیگر انتقال می‌کند.
با این حال، رنگینه حمیدی، سرپرست وزارت معارف، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در صورت آغاز موج دوم ویروس کرونا، مکتب‌ها دوباره بسته خواهد شد؛ زیرا جان آموزگاران و دانش‌آموزان مهم‌تر از همه چیز است.
بانو حمیدی، ضمن این که می‌گوید گروه بررسی در مکتب‌های خصوصی و دولتی حضور دارد. او افزود که تا اکنون مورد مثبتی در میان دانش‌آموزن ثبت نشده است؛ اما به گفته‌ی او، مکاتبی که توصیه‌های صحی را جدی نگیرند و گروه‌های بررسی در مورد تخلف آن‌ها گزارش دهند، این مکتب‌ها بسته خواهند شد.
در همین حال، مسؤولان در وزارت تحصیلات عالی نیز، می‌گویند که تا زمانی که وزارت صحت عامه، به صورت قاطع از شیوع دوباره‌ی ویروس کرونا خبر نداده‌اند، درس‌های حضوری هم‌چنان ادامه خواهد داشت و تصمیمی مبنی بر بسته‌شدن دانشگاه‌ها گرفته نخواهد شد.
حامد عبیدی، سخن‌گوی وزارت تحصیلات عالی، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که در حال حاضر واقعیات کرونا برای دانشگاه‌های افغانستان، تهدید آن‌چنانی نیست که بتواند روند درس‌های حضوری را متوقف کند.
نگرانی‌ها در حالی از موج دوم ویروس کرونا در افغانستان بالا گرفته است که سازمان جهانی بهداشت نیز، اخیرأ از افزایش دوباره‌ی مبتلایان ویروس کرونا در جهان، هشدار داده است.
به تازگی دانشگاه‌ جان هاپکینز، گزارش داده است که تا اکنون بیش از ۳۰ میلیون نفر در جهان به ویروس کرونا، مبتلا شده و بیش از ۹۴۰ هزار نفر در نتیجه‌ی ابتلا به این ویروس، جان باختند.
از این میان، امریکا با داشتن ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مبتلا به ویروس کرونا در رده‌ی نخست قرار دارد.
هرچند در افغانستان، هنوز هم شمار رسمی مبتلایان به ویروس کرونا کم‌تر از ۴۰ هزار نفر گزارش شده؛ اما بررسی غیررسمی نشان می‌دهد که بیش از ۱۰ میلیون نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند. مسؤولان وزارت صحت می‌گویند، در صورتی که شهروندان ویروس کرونا را جدی نگیرند، ممکن است در فصل سرما این ویروس، قربانی بیش‌تری از آن‌ها بگیرد.