انتقال دانش‌جویان افغان از چین به تعویق افتاد

اکرم رسا
انتقال دانش‌جویان افغان از چین به تعویق افتاد

به دنبال شیوع ویروس کرونا در چین و برخی از کشورهای جهان، روز پنج‌شنبه (۱ حوت) گزارش‌هایی به نشر رسیده بود که دانش‌جویان افغان روز جمعه (۲ حوت) از شهر ووهان چین، به افغانستان انتقال داده می‌شوند؛ اما این انتقال بنا بر دلایلی لغو شده است.
در حال حاضر ۴۳ دانش‌جو به شمول پنج خانواده‌ی افغان، مقیم شهر ووهان چین، در خانه‌ها و یا خواب‌گاه‌‌های شان در قرنطین به سر می‌برند و اجازه‌ی رفت‌وآمد به سایر شهرهای این کشور را ندارند.
اداره‌ی هوانوردی ملکی افغانستان، روز پنج‌شبنه (۱حوت) به رسانه‌ها گفته بود که این اداره آماده است تا آن‌عده از خانواده‌ها و دانش‌جویان افغانی که در شهر ووهان، گیرمانده اند را از این کشور خارج کند؛ اما مقام‌های وزارت صحت، به تازگی گفته ‌اند که انتقال این دانش‌جویان افغان، به خاطر رسیدن ویروس کرونا در ایران، لغو شده است. وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت، روز جمعه (۲ حوت) به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که تمام امکانات برای انتقال دانش‌جویان افغان، از چین گرفته شده بود؛ اما پروسه‌ی انتقال این دانش‌جویان به دلیل شیوع ویروس کرونا در ایران، به تعویق افتاده است.
او گفت: «برگشت دانش‌جویان افغان، به دلیل به تعویق انداخته شده است که اول باید فهمیده شود که این ویروس در ایران چگونه سرایت کرده است؛ زیرا ما می‌ترسیم که پخش ویروس در ایران هم به همین دلیل نباشد؛ به همین دلیل نمی‎‌خواهیم خطر کنیم.»
وزارت صحت ایران، روز جمعه (۲ حوت) با نشر گزارش تازه‌ای گفته است که ویروس کرونا، در شهرهای تهران و گیلان هم شیوع یافته است. کیانوش جهان‌پور، رییس مرکز روابط عمومی وزارت صحت ایران، در صفحه‌‌ی توییترش نوشته است که ۱۳ نفر دیگر به تازگی به این ویروس مبتلا شده اند.
آقای جهان‌پور، گفته است دو نفر به تازگی در نتیجه‌ی ابتلا ویروس کرونا در ایران جان باخته اند که با این حساب آمار قربانیان ویروس کرونا در کشور به چهار نفر رسیده است.
این مقام وزارت صحت ایران، مرکز شیوع این ویروس را شهر قم اعلام کرده و گفته است که مبتلایان جدید هم کماکان یا باشنده‌ی قم بوده و یا در روزها و هفته‌های گذشته به این شهر سفر کرده اند.
در همین حال خبرگزاری ایسنا به نقل از وزارت صحت ایران، نوشته است که در روزهای پسین ۷۳۵ نفر در ایران با علائم مشکوک بستری شده ‌اند و این هنوز به صورت قطعی معلوم نیست که ایا این افراد به ویروس کرونا، مبتلا شده اند و یا خیر؟
این در حالی است که مقام‌های وزارت صحت ایران، روز چهارشنبه (۳۰ دلو) تأیید کردند که دو نفر از شهروندان این کشور نیز در نتیجه‌ی مبتلا شدن به ویروس کرونا، در این کشور جان باخته اند. با نشر این خبر، حکومت افغانستان و وزارت صحت نیز سراسیمه شده که مبادا، ویروس کرونا به زودی در این کشور نیز سرایت کند.
آقای مایار، نیز این نگرانی را می‌پذیرد و می‌گوید که شیوع ویروس کرونا در ایران، دولت افغانستان را بیشتر از هر زمان دیگر نگران کرده است؛ چون رفت‌وآمد شهروندان این کشور به ایران نسبت به سایر کشورهای جهان بیشتر است.
او گفت: «بدون شک زمانی که وزرات صحت، آگاه شد که دو نفر از پنچ نفر مبتلایان ویروس کرونا، در شهر قم ایران، جان باخته اند، بیشتر از قبل دولت افغانستان، را نگران کرد؛ چون رفت‌وآمد شهروندان این کشور در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان بیشتر است به همین دلیل این وزارت، پس از اطلاع این خبر خیلی سریع یک نشست اضطراری را با نمایندگان وزارت‌های خارجه، داخله، اقتصاد، تجارت، زراعت و اطلاعات و فرهنگ برای جلوگیری از شیوع این ویروس در افغانستان برگزار کرد.»
آقای مایار، تأکید که اگر شیوع این ویروس در ایران بیشتر شود، آسیب‌پذیری در افغانستان هم بیشتر می‌شود؛ به همین دلیل، این وزارت، به مقام‌های صحی خود در ولایت‌های هرات، کندهار، فراه و نیمروز هدایت داده‌ است تا اقدامات صحی شان را به خاطر جلوگیری از شیوع این ویروس در داخل افغانستان دوچند کنند.
سید عطاالله سعیدزی، رییس عمومی نظارت و ارزیابی معلومات صحی وزارت صحت، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «اگر آماری که از سوی دولت ایران به نشر رسیده درست باشد، جای نگرانی نیست و اگر رقم مبتلایان بالاتر از این رقم باشد، این موضوع برای دولت افغانستان نگران‌کننده است.»
او افزود احتمال دارد که رقم مبتلایان بیشتر از رقمی باشد که ایران به نشر رسانده است؛ جان باختن دو نفر از پنج نفر مبتلا در نتیجه‌ی ویروس کرونا و دیگر این‌ که یک شهروند ایران پس از سفر به کانادا تشخیص داده شد که مبتلا به ویروس کرونا است؛ نشان می‌دهد که آمار شاید بیشتر از پنج نفر باشد.
وزارت صحت، شستن دست‌ها با آب و صابون، استفاده از ماسک هنگام سرفه و عطسه، خودداری از دست دادن و روبوسی با افراد مبتلا به سرماخوردگی را به منظور جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا، به شهروندان افغانستان توصیه کرده است.
بر اساس معلومات وزارت صحت، تا کنون هیچ واقعه‌ی مثبت ویروس کرونا در افغانستان، ثبت نشده است. به گفته‌ی این وزارت، سازمان صحی جهان، چهار روز پیش تجهیزاتی را برای تشخیص و شناسایی ویروس کرونا به افغانستان داده است.
دولت چین با نشر گزارش تازه‌ی خود گفته است که آمار قربانیان ویروس کرونا در این کشور به بیش از ۲۰۳۰ رسیده و بیش از ۷۵ هزار نفر دیگر را مبتلا کرده است که این آمار هر روز بیشتر از گذشته می‌شود. پیش از این نیز سازمان جهانی بهداشت، گفته بود که شمار مبتلایان ویروس کرونا خارج از مرزهای چین به بیش از ۴۴۷ نفر رسیده است که این رقم در بیش از ۲۴ کشور جهان پراکنده استند.
پیش از این اما شماری از دانش‌جویان افغان که در شهر ووهان به سر می‌برند، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل گفته بودند که آن‌ها ترجیح می‌دهند در چین باقی بمانند تا به افغانستان برگردند؛ زیرا هیچ تضمینی وجود ندارد که با آمدن شان، این ویروس به افغانستان شیوع پیدا نکند.
این در حالی است که نزدیک به دو ماه از شیوع ویروس کرونا در چین می‌گذرد؛ اما تا به حال کدام راهکار جدی‌ای برای جلوگیری از این ویروس کشنده به وجود نیامده و هر روز ساحه‌ی گسترش این ویروس بیشتر می‌شود که باعث نگرانی مردم جهان؛ به ویژه مردم افغانستان شده است.