واکنش دانش‌جویان افغان در چین: تصمیم وزارت صحت به روابط دو کشور صدمه می‌زند

عبدالرازق اختیاربیگ
واکنش دانش‌جویان افغان در چین: تصمیم وزارت صحت به روابط دو کشور صدمه می‌زند

به دنبال بلند رفتن رقم قربانیان به ویروس کرونا در چین، وزارت صحت افغانستان از دولت این کشور خواسته است که تا بهتر شدن وضعیت، به افغان‌هایی که در چین حضور دارند، اجازه‌ی پرواز به افغانستان را ندهد.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت، روز دوشنبه (۷ دلو) در تماس تلفونی با وانگ یو، سفیر چین در کابل گفته است: «برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در افغانستان، چین باید تا زمان بهتر شدن وضعیت، برای نمایندگان شرکت‌های تجاری و آن عده از افغان‌هایی که اخیرا به کشور چین سفر کرده ‌اند، اجازه‌ی پرواز به افغانستان را ندهد.»
آقای فیروز ضمن این که از وضعیت صحی دانش‌جویان افغان در چین ابراز نگرانی کرده، هم‌چنان از سفیر چین خواسته است تا متوجه وضعیت صحی آنان باشد.
ویروس کرونا، از کشنده‌ترین ویروس‌ها در جهان است که از حیوانات وحشی به انسان سرایت می‌کند. آنچه پزشکان می‌گویند، تب شدید، سرفه، نفس‌تنگی و ضعف از علایم اصلی این ویروس است. بر بنیاد آخرین گزارش سازمان بهداشت چین، بیش از ۸۰ نفر در نتیجه‌ی مبتلا شدن به این ویروس جان باخته و بیش از ۲۷۵۰ نفر دیگر در کشورهای مختلف جهان به این ویروس مبتلا شده اند.
هر چند شهر ووهان چین مرکز این ویروس بود؛ اما دیری نگذشت که این ویروس نه تنها که در چندین شهر دیگر این کشور که در شماری از کشورهای دیگر به شمول هنگ‌کنگ، ماکائو، تایوان، استرالیا، تایلند، جاپان، کوریای جنوبی، کانادا، ایالات متحده‌ی امریکا، ویتنام، سنگاپور، مالزی، نیپال و فرانسه نیز شیوع پیدا کرد.
هم‌زمان با گسترش این ویروس در کشورهای دیگر، مقام‌های دولت افغانستان نیز از شیوع احتمالی این ویروس ابراز نگرانی کرده و خواستار به تعلیق درآمدن پروازهای چین به افغانستان شده اند.
جدا از نگرانی‌های وزارت خارجه و وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، روز شنبه (۶ دلو) شماری از دانش‌جویان افغان مقیم در چین نیز از نبود غذای کافی و محدودیت رفت‌وآمد، انتقاد کرده بودند. مشعل جمالزی، یکی از دانش‌جویان افغانستان در شهر ووهان چین در گفت‌وگو با بی بی سی فارسی گفته بود که ۵۵ دانش‌جوی افغانستان و حدود پنج خانواده در این شهر گیرمانده و با کم‌بود مواد غذایی روبه‌رو استند. این دانش‌جوی افغان گفته بود که در محل زندگی آنان تمام فروشگاه‌ها بسته و فقط یک فروشگاه وجود دارد که آن هم در شبانه‌روز ساعت‌های محدود باز می‌شود و مواد غذایی آن فورا تمام و خیلی از مشتریان دست خالی برمی‌گردند.
اما شماری دیگر از دانش‌جویان افغان در چین، مسأله‌ی کم‌بود غذا را رد می‌کنند و می‌گویند که دولت چین تمام امکانات لازم را برای دانش‌جویان افغان مهیا کرده است. اجمل جمعه‌زاده، محصل روابط بین‌الملل در یکی از دانشگاه‌‎های چین به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که خواست وزارت صحت عامه‌ی افغانستان مبنی بر به تعلیق درآمدن پروازها، یک کار نادرست و بی‌فایده است؛ زیرا فردی که به افغانستان سفر می‌کند، قبل از رسیدن به میدان هوایی، چندین فلتر را سپری می‌کند.
او می‌گوید: «به جای این که وزارت صحت عامه‌ی چنین تصمیم برای به تعلیق درآوردن پروازهای شهروندان افغانستان می‌گیرد، باید قبل از قبل در این مورد آگاهی می‌داد. شمار زیادی از کسانی که در چین بودند، پروازهای خود را بوک کردند، پرواز شان لغو شده و حال پول ندارند که دوباره پرواز شان را بوک کنند.»
این دانش‌جوی افغان تأکید می‌کند، تنها شهر ووهان به روی رفت‌وآمد بسته است؛ در سایر شهرهای این کشور زندگی به شکل عادی پیش می‌رود و حتا مردم «ماسک» نیز نمی‌پوشند.
دانش‌جویان در سایر شهرهای چین مدعی اند که وزارت صحت عامه، تا کنون تماسی با آن‌ها نگرفته است تا از وضعیت دانش‌جویان باخبر شود.
اجمل جمعه‌زاده می‌گوید، تصمیم وزارت صحت به روابط حسنه میان افغانستان و چین صدمه می‌زند و ممکن است سبب شود که پس از این دولت این کشور به دانش‌جویان افغان بورسیه ندهند. در کنار این موارد به اقتصاد افغانستان و ترانزیت کالاهای کشور نیز صدمه می‌زند.
در همین حال، مجتبا ناصری، دانش‌جوی افغان در شهر ووهان، می‌گوید که مشکل کم‌بود غذا تنها در سه روز سال جدید چین وجود داشت، آن هم به دلیل این که بسیاری از مراکز تجاری و سوپر مارکیت‌ها بسته بود؛ اما در حال حاضر هیچ گونه مشکلی وجود ندارد.
او از تصمیم وزارت صحت مبنی بر به تعلیق درآوردن پروازها به افغانستان استقبال می‌کند و می‌گوید: «وقتی ویروس به انسان سرایت می‌کند، تا ۱۴ روز هیچ علایمی تبارز نمی‌کند. پس‌ دانش‌جویان افغان باید همین جا باشند تا به دیگران سرایت نکند. مشکل غذایی هم به دلیل سه روز رخصتی اول سال چینی بوده است. با سفیر در تماس استم. شهر به حالت قرنطین است. تمام رفت‌وآمدها مسدود است. د دانشگاه تمام کانتین‌ها برای دانش‌جویان باز است.»
اسماعیل یوسفی، یکی دیگر از دانش‌جویان افغان در چین که به تازگی از بیجنیگ به شهر خودشان برگشته، می‌گوید که تا حال ۳۴ نفر در این شهر به ویروس کرونا مبتلا شده اند و افزون بر شهر ووهان، ۱۲ شهر دیگر در این کشور نیز در قرنطین به سر می‌برند.
دولت چین پس از شیوع این ویروس، تصمیم گرفته است که در مدت یک هفته یک شفاخانه‌ی هزاربستری برای درمان بیماران بسازد و گفته می‌شود که تا یکی دو روز دیگر ساخت این شفاخانه تکمیل شود. این در حالی است که در سال ۲۰۰۳ نیز چنین ویروسی در چین منتشر شده بود که در آن زمان نیز یک شفاخانه‌ی ۱۰۰۰ هزار بستری ساخته شد.
آنچه دانش‌جویان افغان می‌گویند، زمانی که از خواب‌گاه بیرون می‌شوند، باید ماسک مخصوص داشته باشند و وقتی دوباره وارد خواب‌گاه می‌شوند توسط دستگاه مخصوص حرارت بدن شان چک می‌شود. افزون بر آن، دانشگاه برای محافظت دانش‌جویان، آله‌ی دماسنج بدن را توضیح کرده تا درجه‌ی حرارت بدن تشخیص و به دانشگاه باید گزارش داده شود.