تازه‌های کرونا در افغانستان؛ از پیشنهادهای مردم تا اقدام‌های حکومت

علی شیر شهیر
تازه‌های کرونا در افغانستان؛ از پیشنهادهای مردم تا اقدام‌های حکومت

شماری از شهروندان افغانستان به ویژه آگاهان و شماری از داکتران، از ابتدای شیوع ویروس کرونا در افغانستان، پیشنهادها و راه‌های پیش‌گیری از این ویروس را برای حکومت افغانستان ارائه کرده ‌اند. شماری از این پیشنهادها مانند ایجاد ذخایر گندم و توزیع آرد، از سوی حکومت مورد استقبال قرار گرفته است.

پیشنهادهای و توصیه‌ها

با افزایش میزان رویدادهای مثبت ویروس کرونا به ۱۲۰ تن در افغانستان، شماری از شهروندان این کشور، در شبکه‌های اجتماعی پیشنهادهایی را به حکومت، جهت صرفه‌جویی و چگونگی مصرف پول دولتی و هم‌چنان پیشنهادهایی را به مردم در مورد این که چگونه بتوانند از ویروس کرونا به ‌عنوان یک فرصت استفاده کنند، ارائه می‌کنند. صبح کابل چند تا از این پیشنهادها را مرور کرده است:

سلیم ساعی، استاد دانشگاه و یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی، پیشنهادی برای حکومت داده و گفته است که در افغانستان، تمام کارمندان عالی‌رتبه که تعداد شان به هزاران تن می‌رسد، ماهانه ۲۰۰ تا ۴۰۰ لیتر تیل را به شکل رایگان از دولت دریافت می‌کنند. او در ادامه به حکومت پیشنهاد کرده است که «اکنون که اکثر اداره‌های دولتی بسته است، حکومت باید یک ماه مصاف تیل را، آرد خریداری کرده و به مردم کمک کند.»

شماری از کاربران دیگر نیز پیشنهادهای جالبی برای شهروندان دارند. آن‌ها تأکید دارند که می‌شود از کرونا به‌ عنوان یک فرصت نیز استفاده کرد. داوود ناجی، آگاه سیاسی و یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی، در صفحه‌ی تویترش نوشته است که  می‌شود ترس از کرونا را عامل ترک سیگار کرد. او در ادامه نوشته است، کرونا برای کسانی‌ که سیگار مصرف می‌کنند، خطرناک است. آقای ناجی به مردم پیشنهاد کرده است که به این بهانه بیایید سیگار را ترک کنیم: «خودم سه روز نکشیدم. می‌خواهم با اعلام ترک سیگار در این‌جا، بازگشت دوباره‌ی سیگار را برای همیشه ناممکن کنم.»

از سویی هم، سازمان‌ها و اداره‌های فعال بهداشتی در افغانستان، همه‌روزه توصیه‌های بهداشتی و مشوره‌هایی را که برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا مفید است، برای شهروندان افغانستان ارائه می‌کنند. نمایندگی سازمان بهداشت جهانی در افغانستان، یکی از این سازمان‌ها است. این سازمان بهداشتی، امروز این توصیه‌ها را برای شهروندان افغانستان پیشنهاد کرده است: «اگر شما ۶۰ سال یا بالاتر از آن عمر دارید و یا به یکی از مریضی‌های قلبی، طرق تنفسی و شکر مبتلا استید، از رفتن به جاهای مزدحم و تماس داشتن با افرادی که ریزش و زکام دارند، به‌گونه‌ی جدی خودداری کرده و شانس متبلا شدن به مرض کوید-۱۹ را کاهش دهید.»

اقدام‌های حکومت

با افزایش شمار واقعات مثبت ویروس کرونا در افغانستان، حکومت افغانستان برنامه‌های امدادی و آگاهی عامه را روی دست گرفته است. کابل، یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای افغانستان است که تلاش‌هایی برای قرنطین کردن آن توسط حکومت آغاز شده است. مقام‌های حکومت افغانستان می‌گویند که با قرنطین شدن شهر کابل، آن‌ها بسته‌های کمکی را برای افراد بی‌بضاعت در نظر گرفته ‌اند.

حنیفه گیرووال، معاون والی کابل، امروز یک‌شنبه به روزنامه صبح کابل گفت: «امروز مکانیزم توزیع کمک‌های دولت به مستحقین و افراد بی‌بضاعت، برای عملی کردن طرح قرنطینه‌ی کابل و برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، نهایی می‌شود.»

از سویی ‌هم بخش‌های امنیتی افغانستان از جمله وزارت دفاع، داخله و ریاست امنیت ملی افغانستان، در یک اعلامیه‌ی مشترک اعلام کرده ‌اند که این سه اداره برنامه‌های جدی‌ای برای جلوگیری از تجمعات غیرضروری و اجرای دستورات حکومت و وزارت صحت دارند.

فواد امان، معاون سخن‌گوی وزارت دفاع ملی افغانستان، امروز یک‌شنبه به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «ما باید مطمئن شویم که مردم ما مصؤون بمانند و هم‌چنان در صفوف نظامی ما، کسی به این ویروس آغشته نشود.»

از سویی ‌هم کارمندان صحی به هم‌کاری پولیس کابل، امروز یک‌شنبه، معتادان را از سطح شهر کابل به خاطر جلوگیری از شیوع بیش‌تر ویروس کرونا جمع‌آور کردند.

فردوس فرامروز، سخن‌گوی پولیس کابل، به روزنامه صبح کابل می‌گوید: «منسوبین پولیس مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیه کابل در هماهنگی با وزارت محترم صحت عامه، امروز تعداد ۴۰۰ تن از معتادان را از نقاط مختلف شهر کابل از جمله نواحی؛ سوم، پنجم، ششم و سیزدهم جمع‌آوری کرده و به خاطر تداوی به شفاخانه‌های مربوط انتقال دادند.»

بازگشایی سرای شهزاده

اتحادیه‌ی صرافان سرای شهزاده می‌گویند که باگرفتن تدابیر جدی‌تری در مورد شیوع ویروس کرونا، این بازار دوباره باز خواهد شد. آن‌ها می‌گویند که با بسته‌ماندن این بازار در کنار زیان‌های هنگفت مالی برای صرافان، مشکلات داد‌وستد روزمره نیز در پایتخت به ‌میان خواهد آمد.

حاجی خپرک، سخن‌گوی اتحادیه‌ی صرافان سرای شهزاده‌ی کابل، به روزنامه صبح کابل می‌گوید که حکومت و وزارت صحت، به آن‌ها اطمینان داده است که اقدام‌های جدی صحی را در این ساحه انجام خواهند داد.

آقای خپرک افزود: «در ساحه چند تیم صحی حضور پیدا خواهند کرد؛ آن‌جا را داوپاشی خواهند کرد و هم‌چنان هر کسی که داخل این سرای می‌شود، توسط یک تیم بررسی صحی خواهد شد.»

سرای شهزاده، مرکز بزرگ تباله‌ی اسعار در افغانستان است که در کنار صدها صرافی بزرگ در این بازار، روزانه بیش‌تر از ۵۰۰ صرافی دست‌فروش در آن‌جا کار می‌کند. در حال حاضر این بازار، به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شده است. اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان از این اقدام صرافان استقبال کرده؛ اما تاکید دارد که باید توصیه‌های بهداشتی وزارت صحت در این مکان پرازدحام رعایت شود.

خان جان الکوزی، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «باید طرحی در نظر گرفته شود که هم کاروبار کاملا در این بازار سقوط نکند و هم نباید این‌جا به یک مرکز ازدحام تبدیل شود.»

کم‌بود جهانی کاندوم با افزایش کرونا

بزرگ‌‎ترین تولیدکننده‌ی کاندوم جهان که بیش از یک هفته به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا تعطیل شده بود، در مورد کم‌بود جهانی کاندوم هشدار داده است. شرکت کارکس مالزی که یک پنجم کاندوم جهان را تولید می‌کند، مجبور شده به دلیل سیاست قرنطینه‌ی دولت مالزی، سه کارخانه‌ی خود را تعطیل کند. اندیپندینت گزارش داده است که در طول این دوره، این شرکت معمولا، ۱۰۰ میلیون کاندوم تولید می‌کرد.