پاکستان بر کالاهای صادراتی افغانستان محدودیت وضع کرد

اکرم رسا
پاکستان بر کالاهای صادراتی افغانستان محدودیت وضع کرد

مسؤولان اتاق تجارت مشترک افغانستان- پاکستان، می‌گویند که دولت پاکستان بر کالاهای صادراتی افغانستان، محدودیت وضع کرده و اجازه‌ی ترانزیت را نمی‌دهد.
نقیب‌الله صافی، رییس هیأت عامل اتاق تجارت مشترک افغانستان – پاکستان، می‌گوید که دولت پاکستان با فرستادن خبرنامه‌ای گفته است در صورتی ‌که کالاهای افغانستان در کانتینر بارگیری نشده باشد، اجازه‌ی ترانزیت را نمی‌دهند.
آقای صافی، اما گفته است که فرستادن کالاها از طریق کانتینر هزینه‌بر می‌باشد و در صورتی امکان‌پذیر است که در بندر‌ واگه و تورخم ترمینال وجود داشته باشد.
گفتنی است که محدودیت بر کالاهای صادراتی افغانستان سر از تاریخ اول ماه‌ی فیبروری از سوی دولت پاکستان، عملی می‌شود.
وضع محدودیت‌های صادراتی نگرانی‌هایی را نیز به دنبال داشته است. جان آقا نوید، سخن‌گوی اتاق تجارت و صنایع افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که دولت پاکستان، باید فرصت بدهد تا چند ترمینال در داخل شهرهای افغانستان و چند ترمینال در بندرهای واگه، کراچی، تورخم، گوادر و پرت‌قاسم ساخته شود تا کالاها از طریق کانتنیر به پاکستان صادر شود.
آقای نوید، گفت: «این اقدام پاکستان کدام دلیل سیاسی ندارد و این مشکل به زودترین فرصت حل خواهد شد؛ اما اگر پاکستان، اجازه‌ی ترانزیت کالاهای صاداراتی ما را ندهد، دولت افغانستان هم به عکس‌العمل‌های مشابه دست خواهد زد.»
سخن‌گوی اتاق تجارت و صنایع، می‌گوید که اگر پاکستان، اجازه‌ی ترانزیت کالاهای صادراتی افغانستان را ندهد، دولت افغانستان، از سایر راه‌ها کالاهای خود را به بیرون صادر خواهد کرد.
در همین حال خان جان الکوزی، عضو هیأت مدیره‌ی اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، می‌گوید که وضع محدودیت بر کالاهای صادراتی این کشور از سوی پاکستان روی صادرات تأثیرات منفی خواهد داشت.
خواستیم در این مورد دیدگاه وزارت صنعت و تجارت را نیز داشته باشیم؛ اما سمیر رسا، سخن‌گوی این وزارت، ضمن این که پاسخ مشخصی ارائه نکرد، گفت که در باره‌ی محدودیت‌ پاکستان بر کالاهای صادراتی افغانستان، نشست‌هایی جریان دارد تا یک راه حل خوب به دست آید.
با این حال، سخن‌گوی وزارت صنعت و تجارت می‌گوید که میزان صادرات افغانستان برای نخستین بار در سال ۲۰۱۹ میلادی به یک میلیارد دالر رسیده و این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۱٫۵ میلیارد دالر خواهد رسید.
چندی قبل این وزارت در یک نشست خبری گفته بود که صادرات کالاهای افغانستان در سال ۲۰۱۹، نزدیک به ۵۳۰۰ تُن رسیده که ارزش آن بالغ به ۱۶۰ میلیون دالر امریکایی است که این افزایش ۳۳درصدی در صادرات افغانستان را نشان می‌دهد. این وزارت می‌گوید که کالاهای صادراتی افغانستان در نقاط مختلف جهان، به شمول کشورهای هند، چین، ترکیه، اوکراین، عربستان سعودی، امارات متحده‌ی عربی، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، قطر، آذربایجان، بلجیم. سویدن، رومانیا، قطر، سوئیس و هالند صادر می‌شود.
بر اساس آماری که از سوی این وزارت به نشر رسیده، آمده است که از آغاز فعالیت دهلیزهای هوایی ۱۱۵۶۷ تُن کالا به کشورهای اروپایی و آسیایی صادر شده است که این کالاها شامل میوه‌ی خشک و میوه‌ی تازه، پوست قرقل، قالین و صنایع دستی می‌شود.
آمارهای رسمی اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری نشان می‌دهد که میزان دادوستد کابل و اسلام‌آباد، سالانه به یک میلیارد دالر می‌رسد؛ اما پس از گشایش بندر آقینه، راه لاجورد و بندر چابهار، میزان دادوستد افغانستان با پاکستان کاهش یافته است.
افغانستان بیش‌ترین کالاهای صادراتی خود را از بندر واگه و کراچی پاکستان به جنوب آسیا صادر می‌کند.
این همه در حالی است که هنوز هم افغانستان از جمله‌ی کشورهای به حساب می‌آید که بیشترین کالاهای مورد نیاز خود را وارد می‌‎کند و بیش از این که یک کشور صادراتی باشد، وارداتی است.