کرونا در افغانستان؛ از هر ۵۰۰ نفر، ۲۶۰ تن در کلان‌شهرهای کشور مبتلا به کوید-۱۹ اند

علی شیر شهیر
کرونا در افغانستان؛ از هر ۵۰۰ نفر، ۲۶۰ تن در کلان‌شهرهای کشور مبتلا به کوید-۱۹ اند

یک پژوهش تازه‌ی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان نشان می‌دهد که از میان ۵۰۰ تن در شهر کابل، حدود ۲۶۰ تن مبتلا به بیماری کوید-۱۹ استند. مسؤولان وزارت صحت تأکید دارند که این وضعیت می‌تواند در دیگر کلان‌شهرهای افغانستان نیز حاکم باشد.

یک منبع در ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان، می‌گوید که فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه‌ی کشور، نتیجه‌ی این پژوهش را امروز شنبه در جلسه‌ی کابینه شریک کرده است.

به گفته‌ی این منبع، وزارت صحت عامه از ۵۰۰ تن در شهر کابل به گونه‌ی نمونه، آزمایش گرفته است که نتیجه‌ی آزمایش ۲۶۰ تن آن مثبت بوده است. افرادی که از آن‌ها آزمایش تثبیت کرونا گرفته شده است، به صورت تصادفی و برای انجام تحقیق انتخاب شده بودند.

برای انجام این تحقیق صرف از کسانی که نشانه‌های مشهود ویروس کرونا را داشته ‌اند، آزمایش گرفته نشده است. بر اساس آن‌چه وزیر صحت عامه‌ی افغانستان به کابینه گزارش داده است، طبق این پژوهش شمار زیادی از شهروندان در شهر کابل آلوده به ویروس کرونا‌ شده ‌اند.

این منبع در ارگ ریاست‌جمهوری تأکید می‌کند که وزیر صحت عامه در جلسه‌ی کابینه به رییس‌جمهور غنی وضعیت شهر کابل و سایر کلان‌شهرهای افغانستان را نگران‌کننده توصیف کرده است.

کابل، پایتخت افغانستان، پرجمعیت‌ترین شهر این کشور است. با آن که این شهر پس از هرات، آلوده به ویروس کرونا شد؛ اما در حال حاضر بلندترین آمار مبتلایان کوید-۱۹ را دارد. تا کنون نتیجه‌ی آزمایش ۶۹۲ تن در این شهر مثبت بوده است که از این میان ۱۵ تن آن‌ها در اثر این بیماری جان باخته‌اند.

 از سویی هم در یک شبانه روز گذشته در افغانستان حدود ۱۷۹ رویداد مثبت کوید-۱۹ ثبت شده است که ۷۵ رویداد آن در شهر کابل بوده است.

آمارهای وزارت صحت عامه‌ی افغانستان نشان می‌دهد که تا کنون نتیجه‌ی آزمایش ۲ هزار و ۴۶۹ تن در این کشور، مثبت بوده است. بر اساس آمارهای این وزارت، تا کنون ۷۲ تن در افغانستان در اثر بیماری کوید-۱۹ جان باخته و حدود ۳۳۱ بیمار دیگر بهبود یافته ‌اند.

خساره یک و نیم میلیارد دالری بازرگانان افغان

آمارهای اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان نشان می‌دهد که از زمان شیوع ویروس کرونا در این کشور تا اکنون، حدود یک و نیم میلیارد دالر به بازرگانان افغان ضربه‌ی اقتصادی وارد شده است.

خان جان الکوزی، معاون این اتاق،  به روزنامه صبح کابل می‌گوید که بسته‌شدن مرزهای افغانستان با کشورهای همسایه مثل ایران و پاکستان، بسیاری از تاجران را تا مرز ورشکستگی رسانده است. به گفته‌ی او طولانی شدن قرنتین هر روز به وخامت این وضعیت می‌افزاید.

وزارت مالیه‌ی افغانستان نیز اعلام کرده است که طولانی‌شدن این روند، تأثیرات منفی بر جمع‌آوری مالیات و منابع مالی دولتی داشته است. مسؤولان این وزارت تأکید دارند که ممکن است تا سه ماه آینده اقتصاد افغانستان به صفر سقوط کرده و یا هم منفی شود.

شمروزخان مسجدی، سخن‌گوی وزارت مالیه می‌گوید: «به دلیل شیوع ویروس کرونا درآمد دولت نسبت به سال گذشته، ۱۸ درصد کاهش یافته است.»

از سویی هم  همسایه‌های شمال افغانستان، از جمله ترکمنستان، اوزبیکستان، قزاقستان و تاجیکستان مرزهای خود را با این کشور بسته اند که کالاهای صادراتی این کشورها به افغانستان تا مرز ۷۰ درصد کاهش یافته است.

با این حال با شیوع ویروس کرونا تعداد زیادی از شرکت‌های تجارتی مجبور به توقف فعالیت‌های شان شده اند. بسته‌شدن مرزها سبب کم‌شدن مواد خوراکی و مساعد شدن زمینه‌ی احتکار مواد غذایی شده است که تأثیر مستقیم بر نرخ این مواد در بازارهای افغانستان گذاشته است.

بیکار شدن دو میلیون کارگر

اتحادیه‌ی ملی کارگران افغانستان می‌گوید که در پی گسترش ویروس کرونا در کشور و اثرهای منفی آن بر اقتصاد، حدود دو میلیون تن از کارگران روزمزد و غیر رسمی در افغانستان کارهای شان را از دست داده اند.

معروف قادری، رییس اتحادیه‌ی ملی کارگران، می‌گوید که ادامه‌ی این وضعیت آن‌ها را نگران کرده است. او تأکید دارد، رنج آن‌ها بیش‌تر این است که رهبران افغانستان به جای حل بحران و مشکلات مردم، به دنبال منافع شخصی خود استند.

آقای قادری به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «کشور در چه وضعیت است، شما ببینید از یک طرف ویروس کرونا، از طرف دیگر مشکلات امنیتی و از طرف دیگر رهبران به فکر امتیازطلبی خود استند. این وضعیت واقعا ما را نگران کرده است.»