القاعده در پناه طالبان؛ امریکایی‌ها بر سر هیچ توافق کرده اند

روح‌الله طاهری
القاعده در پناه طالبان؛ امریکایی‌ها بر سر هیچ توافق کرده اند

هم‌زمان با تمرکز دولت افغانستان در گفت‌وگوهای صلح با طالبان؛ ریاست امنیت ملی افغانستان، خبر از کشته‌شدن یک عضو مهم شبکه‌ی القاعده می‌دهد و از سویی هم، گروه داعش حمله به مردم افغانستان را به عهده می‌گیرد؛ یعنی بر اضافه‌ی گروه طالبان که در نقاط مختلف کشور فعالیت دارند، گروه‌های تروریستی‌ای چون؛ القاعده و داعش نیز فعالیت دارند. پرسش توام با نگرانی‌ای که وجود دارد، این است؛ با خروج نیروهای امنیتی و صلح با گروه طالبان- هرچند به بن‌بست خورده است- جنگ در افغانستان پایان خواهد یافت؟
چندی پیش، ریاست امنیت ملی افغانستان، اعلام کرد که ابومحسن المصری، فرد شماره دوم و فرمانده‌ی ارشد شبکه‌ی القاعده در شبه‌قاره‌ی هند، در ولایت غزنی توسط نیروهای امنیتی کشور، کشته شده است. به باور مقام‌های بلند‌رتبه‌ی دولت افغانستان و کارشناسان نظامی این کشور، کشته‌شدن فرد شماره دوم القاعده در خاک افغانستان آن هم در ساحه‌ای که گروه طالبان فعالیت گسترده دارد، نشان می‌دهد که‌ این گروه ارتباط محکمی با القاعده دارد.
مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخله، در تویتی، روز شنبه (۳ عقرب) گفته بود که کشته‌شدن یک عضو کلیدی و مهم شبکه‌ی القاعده در غزنی، نشان‌دهنده‌ی رابطه‌ی نزدیک طالبان با گروه‌های تروریستی و فعالیت و اقدامات مشترک آن‌ها در برابر حکومت و مردم افغانستان است.
کشته‌شدن فرد شماره دوم شبکه‌ی القاعده گواه این است که این شبکه‌ هنوز هم در افغانستان فعالیت‌های تروریستی دارد. شماری از کارشناسان نظامی می‌‌گویند که تمرکز دولت افغانستان روی روند صلح با گروه طالبان است؛ اما شبکه‌های تروریستی‌ دیگری نظیر القاعده؛ در این کشور فعالیت‌های تررویستی دارند.
میرزامحمد یارمند، کارشناس امور نظامی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که اگر صلح با طالبان که بعید به نظر می‌رسد، انجام هم شود، جنگ در افغانستان ادامه خواهد داشت.
از سویی دیگر، دولت افغانستان از این پیش اعلام کرده بود که دامنه‌ی فعالیت گروه داعش در افغانستان برچیده شده است؛ اما این گروه در روزهای اخیر مسوولیت حمله‌های تروریستی بر شهروندان افغانستان را به عهده می‌گیرد. به گونه‌ی نمونه؛ داعش مسوولیت حمله بر مرکز آموزشی کوثر دانش را که در آن بیش از ۳۰ دانش‌آموز کشته و ۷۷ دانش‌آموز دیگر زخم برداشتند، به عهده گرفت.
به اضافه‌ی آن، نیروهای امنیتی در جاهای مختلف کشور، افراد منسوب به داعش را دست‌گیر می‌کنند. نیروهای امنیتی کشور یک‌شنبه (۲۷ میزان) در عملیاتی، محمد نبی مشهور به ایوبی، مسوول حمله‌های داعش در ولایت ننگرهار را بازداشت کرد.
آقای یارمند می‌گوید که گروه داعش، فعالیت‌های تروریستی را در خاک افغانستان انجام می‌دهد و این گروه، در افغانستان یک تهدید بالقوه به حساب می‌آید. «این که گفته بودند داعش در افغانستان تمام شده، نشده؛ بلکه یک تهدید جدی برای مردم افغانستان است.»
خروج نیروهای امریکایی از افغانستان خطرناک است
پس از امضای توافق‌نامه‌ی امریکا – طالبان، مقام‌های بلندرتبه‌ی امریکایی مصمم اند، نیروهای این کشور را در حالی به خانه برگردانند که گروه طالبان به مواد موافقت‌نامه‌ی شان با امریکا – قطع ارتباط طالبان با گروه‌های تروریستی و کاهش خشونت – پابند نمانده است.
دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده‌ی امریکا، (۱۶ میزان سال روان) در تویتی گفته بود که نیروهای امریکایی را، تا کریسمس ۲۰۲۱ به خانه فرا می‌خواند. «گروه کوچکی از مردان و زنان دلیر امریکایی را که هنوز در افغانستان خدمت می‌کنند، باید تا کریسمس به خانه بازگرداند.»
خروج نیروهای امریکایی در شرایطی که جنگ در افغانستان شدت یافته است و به اضافه‌ی طالبان، گروه‌های تروریستی دیگری مانند؛ القاعده و داعش حمله‌های تروریستی انجام می‌دهند، نه تنها نگرانی مردم افغانستان را برانگیخته است؛ بلکه رهبران کشورهای قدرت‌مند جهان نیز این خروج را خطرناک می‌دانند.
دوشبنه (۴ عقرب)، ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه نیز در مصاحبه‌ا‌ی با یک تلویزیون روسی، از حضور سربازان امریکایی در افغانستان حمایت کرد و خروج این نیروها را خطرناک خواند. او، تصریح کرد: «روسیه نیازی به مبارزه با حضور نیروهای امریکایی در افغانستان ندارد و حضور امریکا در این کشور، از نظر ما، فعالیت ضد تروریستی محسوب می‌شود.»
شماری دیگر از کارشناسان امور نظامی افغانستان، می‌گویند که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان نه تنها برای مردم افغانستان؛ بلکه برای کشورهای منطقه نیز خطرناک است. از همین رو، رییس‌جمهور روسیه، دوست دارد، نیروهای امریکایی در افغانستان سرگرم جنگ با این گروه‌ها باشند.
عتیق‌الله امرخیل، کارشناس امور نظامی، می‌گوید که احتمال صلح دولت افغانستان با طالبان کم است؛ اگر صلح هم شود، گروه‌های تروریستی‌ای مانند؛ القاعده و داعش، در برابر دولت و مردم افغانستان به پا خواهند خواست؛ مساله‌ای که بیش‌تر از هر چیزی دوام جنگ افغانستان را تضمین می‌کند. به گفته‌ی او، هیچ اطمینانی وجود ندارد که جنگ داخلی در افغانستان در نگیرد و یا هم گروه تروریستی دیگری غیر از طالبان، در افغانستان فعالیت نکند. «جنگ در افغانستان ادامه خواهد داشت.»
آقای امرخیل در مورد سخنان رییس‌جمهور روسیه، می‌گوید که با این حال، اگر امریکا از افغانستان بیرون شود، جنگ تا مرزهای روسیه کشیده خواهد شد. روسیه، دوست ندارد هزینه‌‌ای را که امریکا در افغانستان پرداخته است، متحمل شود. او می‌افزاید: «اگر در افغانستان جنگ باشد، مرزهای روسیه مثل تاجیکستان و ازبیکستان هم آرام نمی‌ماند؛ روسیه درگیر جنگ تازه‌‌ای خواهد شد. به همین خاطر پوتین، خروج نیروهای امریکایی را از افغانستان، خطرناک می‌خواند.»
با این ‌همه، تنها راه‌کاری که برای مردم افغانستان باقی می‌ماند، اتحاد ملی در برابر تروریزم است؛ اتحادی که نشانه‌ای از آن، نه در گفت‌وگوهای صلح با طالبان و نه در جریان‌های سیاسی در درون افغانستان، دیده می‌شود. تهدیدها از سوی گروه تروریستی داعش و شبکه‌ی القاعده، هیزوم دیگری است که جنگ در افغانستان را شعله‌ور نگه می‌دارد.