عملیات ویژه‌ی کماندوها؛ در یک ماه گذشته، ۱۲۵ نفر از چنگ طالبان آزاد شده است

روح‌الله طاهری
عملیات ویژه‌ی کماندوها؛ در یک ماه گذشته، ۱۲۵ نفر از چنگ طالبان آزاد شده است

کماندوهای نیروهای ارتش، در ماه دلو سال روان با راه‌اندازی چندین عملیات بر زندان‌های طالبان، ۱۲۵ شهروند نظامی و غیرنظامی افغانستان را در ولایت‌ کندز، هلمند، لوگر و بغلان از چنگ طالبان رها کرده‌اند.
روح‌الله احمدزی، سخن‌گوی وزارت دفاع، در مصاحبه‌ای با روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که نیروهای ارتش افغانستان در چندین عملیات ویژه توانسته‌اند که شمار زیادی از افراد ملکی و نظامیان را از زندان‌های طالبان آزاد کنند.
آقای احمدزی، می‌گوید که در عملیات کماندوهای افغانستان، در ۲۹ دلو در قریه‌ی کابلی قشلاق ولسوالی آقتاش ولایت کندز، ۲۴ نفر به‌شمول ۱۶ نفر از نیروهای اردوی ملی، ۴ کماندو، ۲ پلیس، یک سرباز امنیت ملی و ۱ نفر ملکی، آزاد شده‌اند.
یک منبع امنیتی‌ که نخواست نامی از او در این گزارش بیاید، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که هم‌زمان با عملیات رهاسازی زندانیان در کندز، ۴ تن از افراد ملکی در نتیجه‌ی عملیات ویژه‌ی نیروهای ارتش در ولایت هلمند، از چنگ طالبان آزاد شده‌اند. هم‌چنان نیروهای کماندو، دو روز پیش از آن، با راه‌اندازی عملیاتی در ولایت بغلان، ۴۲ نفر را از زندان طالبان آزاد کرده‌اند.
وزارت دفاع در اعلامیه‌ای که در ۲۷ دلو در وب‌سایت این وزارت نشر شده، گفته است که در این عملیات، ۴۲ نفر به شمول ۲۵ نظامی و ۱۷ غیرنظامی از زندان طالبان آزاد شده‌اند.
همچنان، بر اساس معلومات قول اردوی عملیات خاص کماندو، در ۹ دلو، ۳۲ نفر به‌شمول ۱۲ نظامی و ۲۰ غیرنظامی، در نتیجه‌ی عملیات نیروهای ارتش از یک زندان طالبان در ساحه‌ی دند شهاب‌الدین شهر پل‌خمری ولایت بغلان آزاد شده‌اند. همین‌گونه، در ۶ دلو، ۲۲ نفر به‌شمول هفت نظامی و ۱۵ غیرنظامی از یک زندان طالبان در ولسوالی چرخ ولایت لوگر آزاد شدند. بر اضافه‌ی آن، در ۱ دلو ۲۷ نفر به‌شمول یک نظامی پیشین از زندان طالبان در ولسوالی نهر سراج هلمند، رها شده‌اند.

افراد ملکی در چنگ طالبان
در فعال بودن ماشین جنگ میان نیروهای دولت افغانستان و طالبان، بیش‌ترین آسیب را افراد ملکی دیده‌اند؛ افرادی که درگیر جنگ نبوده‌اند؛ اما در نتیجه‌ی انفجار ماین‌ها و یا حمله‌های نظامی دو طرف کشته و زخمی و یا هم از سوی طالبان ربوده شده‌اند. در میان ۱۲۵ زندانی‌ای که در ماه دلو سال روان، از چنگ طالبان رها شده‌اند، ۵۸ نفر آن افراد ملکی هستند.
به باور کارشناسان نظامی، افراد ملکی به دلیل‌های زیادی از سوی طالبان گرفتار و زندانی می‌شوند. میرزا محمد یارمند، کارشناس نظامی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که افراد ملکی، به‌دلیل همکاری با دولت افغانستان، در نتیجه‌ی اتهام به جرم‌هایی که در ساحه‌ی فعالیت طالبان مرتکب می‌شوند، در صورت نپرداختن مالیه، عشر و زکات و رعایت نکردن قانون‌هایی که طالبان وضع کرده‌اند، زندانی می‌شوند. «در این مورد قیودات خاصی از سوی طالبان وجود ندارد، هر آن‌کسی را که لازم ببینند، زندانی می‌کنند.»

زندانیان آزادشده در ولایت هلمند

روش تازه‌ی جنگی یا روحیه‌دهی به نیروهای ارتش
رها کردن نیروهای ارتش و افراد ملکی از زندان‌های طالبان تازگی ندارد؛ به گونه‌ی نمونه، در ۲۴ جدی سال روان، ۱۳ نظامی از بند طالبان در ولایت هلمند رها شد؛ اما در ماه دلو سال روان که از یک‌سو گفت‌وگوهای صلح افغانستان به‌ بن‌بست خورده و از سویی هم حضور نیروهای نظامی ناتو و امریکا در این کشور دوام‌دار شده است، عملیات ویژه‌ی کماندوها بر زندانیان طالبان نیز، بیش‌تر بوده است.
کارشناسان نظامی افغانستان می‌گویند که با آمدن فصل بهار، میدان‌های جنگ گرم‌تر خواهد شد؛ همان‌گونه که طالبان فرماندهان‌شان را به کشور فراخوانده‌اند، دولت افغانستان نیز، تلاش می‌کنند که نظامیان زندانی در نزد طالبان را رها کنند.
آقای یارمند با اشاره به عملیات ویژه‌ی نیروهای امنیتی، می‌گوید که این شیوه‌ی جنگ برای نیروهای ارتش مفید است؛ زیرا نیروهای ارتش روحیه می‌گیرند که اگر در میدان‌های جنگ دست‌گیر شوند، فراموش نمی‌شوند. به گفته‌ی این آگاه نظامی، عملیات‌های کماندوها بر زندان‌های طالبان که درواقع دل دشمن به‌شمار می‌رود، توانایی نیروهای ارتش را در جنگ نشان می‌دهد.
با‌ آن‌که نیروهای ارتش در ماه دلو سال روان، حمله‌هایی بر زندان‌های طالبان داشته است؛ اما وزارت دفاع افغانستان می‌گوید که تا هنوز موضع نیروهای امنیتی و دفاعی کشور، دفاع فعال است.
احمدزی می‌گوید: «طالبان بر مردم افغانستان و پاسگاه‌های نیروهای ارتش حمله می‌کنند، در برابر آن‌ها نیروهای ارتش افغانستان نیز مسئولیت دارند که از مردم افغانستان دفاع کنند و عملیات‌شان را داشته باشند.»
این‌همه در حالی است که به اساس توافق‌نامه‌ی صلح دوحه که در ماه حوت سال گذشته امضا شد، گروه طالبان باید دیگر زندانی‌ای از دولت افغانستان نداشته باشد و دولت افغانستان نیز زندانی از گروه طالبان.
دولت افغانستان اما از شروع گفت‌وگوهای صلح، بیشتر از ۵ هزار زندانی طالبان و این گروه تنها ۱ هزار زندان دولت افغانستان را از بند رها کرده است.
آقای یارمند در رابطه به زندانی داشتن گروه طالبان، می‌گوید که نظر به توافق‌نامه‌ی دوحه، این گروه نباید زندانی می‌داشت که دارد.
بر اساس توافق‌نامه‌ی دوحه که گفت‌وگوهای صلح افغانستان شروع شد، قرار بود همه زندانیان دو طرف پس از شروع گفت‌وگوها در طول سه ماه رها شوند.
در جریان گفت‌وگوهای صلح افغانستان، طالبان بارها خواستند که ۷ هزار زندانی باقی‌مانده‌ی این گروه، باید از زندان‌های دولت افغانستان رها شود؛ اما مقام‌های دولت افغانستان گفتند که آزادی این زندانیان کمکی به روند صلح نخواهد کرد.
امرالله صالح، معاون نخست رییس‌جمهور غنی، در یک پیام توییتری (۱۹ دلو)، نوشت که از ۵ هزار زندانی رهاشده‌ی طالبان، ۸۵ درصد آن‌ها به میدان‌های جنگ برگشته‌اند. آقای صالح در توییترش، تأکید کرده بود که گروه طالبان به تعهدشان عمل نکرده است.