کرونا در افغانستان؛ حکومت باید ذخایر گندم ایجاد کند

علی شیر شهیر
کرونا در افغانستان؛ حکومت باید ذخایر گندم ایجاد کند

هم‌زمان با تأییدی مرگ نخستین فرد مبتلا به ویروس کرونا در افغانستان، شهروندان این کشور از حکومت می‌خواهند که برای جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس، اقدام‌های جدی و عملی را روی دست گیرد.

شماری از شهروندان افغان دغدغه‌ها و نگرانی‌های شان را در مورد شیوع ویروس کرونا در شبکه‌های اجتماعی بیان کرده و راه‌حل‌های عملی را برای دولت و اقدام‌های جدی را برای شهروندان دیگر پیشنهاد کرده اند. شماری از شهروندان به مسأله‌ی قطعی و کمبود مواد غذایی در جریان چند ماه دیگر اشاره کرده و تاکید کرده‌اند که حکومت هرچه عاجل باید همین حالا درخواست کمک و ذخایر گندم ایجاد کند.

روزنامه‌ی صبح کابل، خلاصه‌ی این پیشنهادها را مرور کرده است:

عبدالله خنجانی، خبرنگار در صفحه‌ی توئیتر خود نوشته است که تصویر واقعی از نشر ویروس کرونا در افغانستان وجود ندارد و مقایسه‌ی آمار رسمی با تجربه‌ی کنونی جهانی، اصلن مطابقت ندارد. او در ادامه با اشاره به تجربه‌ی ناکام ایتالیا و تجربه‌ی موفق و اقدام به موقع روسیه، این نکات را برای حکومت و شهروندان افغانستان یادآوری کرده است:

  1. حکومت‌داری غیرضروری به ویژه در ولایات فوری متوقف شود.
  2. ولایت هرات مثل شمال ایتالیا فورا به قرنطین برود.
  3. مرز با ایران مسدود و بازگشت‌کننندگان به کمپ‌های سیار صحی انتقال داده شوند و آنجا مستقر شوند.
  4. حکومت در همکاری با سکتور خصوصی زمینه‌های تشخیص بیشتر ویروس کرونا را فراهم کنند.
  5. مطابق به دستورات جهانی، مبتلایان باید منزوی و افراد مرتبط به مریض شناسایی و به صورت فوری قرنطین شوند.
  6. آگاهی عامه بیشتر شده و اطلاع‌رسانی از طرف رسانه‌ها افزایش پیدا کند. حکومت یک سلسله تدابیر امنیتی را برای تغییر فرهنگ تجمع در کشور عملی کند.
  7. پولیس باید از برگزاری برخی مراسم‌های غیرضروری جلوگیری کند.
  8. وزارت صحت یک گروه ویژه‌ی صحی از سکتور عمومی و خصوصی را آماده ساخته و آمادگی شرایط حساس بحران ملی را بگیرند.
  9. مردم مسؤولیت بگیرند تا تغییر فرهنگی در شیوه‌ی زندگی فردی و اجتماعی حتمی شود.
  10. مبتلایان باید به بیمارستان‌ها مراجعه کنند و خانواده‌ها نقش مهم در فرستادن متبلایان دارند.
  11. سر انجام حکومت باید ذخایر گندم ایجاد کند و در صورت بحران صحی به مردم نان خشک رایگان توزیع کند. البته سکتور خصوصی هم می‌تواند نقش بزرگ در این کار ملی داشته باشد. نزدیک به ۸۰ درصد از مردم با قطع عاید روزانه و قحطی روبه‌رو می‌شوند و نان خشک بقای نظام را تضمین خواهد کرد.

داوود ناجی، روزنامه نگار و آگاه سیاسی در نیز در صفحه‌ی توئیترش نوشته است که حکومت باید برای رفتن به قرنطین آمادگی بگیرد؛ بیمارستان‌ها را تجهیز کند، برای تأمین معیشت مردم از همین حالا دست به کار شود و درخواست کمک کند، فردا شاید دیر باشد.

ممانعت در برابر قرنطین شدن هرات

سخن‌گوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان از ایجاد کمیته‌های غیرتخصصی، نایده گرفتن پیشنهاد این وزارت برای قرنطینه کردن هرات و «رفتار عوام‌گرایانه» در مبارزه با کرونا از سوی سیاست مداران انتقاد کرده است. او گفته است که «هرات باید قرنطین شود، اما برخی‌ها مانع این امر اند»

از سویی‌هم، ذکی دریابی، روزنامه‌نگار در این مورد گفته است که این حرف سخن‌گوی وزارت صحت بیانگر اختلاف‌ها در حکومت بر سر چگونگی مبارزه با کرونا را نشان می‌دهد. آقای دریابی در ادامه گفته است که شاید این اختلاف‌ها ناشی از منافع اقتصادی شود که برخی‌ها در هرات دارند و یا مبالغ هنگفتی که تحت نام مبارزه با کرونا بالا و پایین می‌شود.