تغییر در سبک خرید و فروش در اثر شیوع کرونا

راحله یوسفی
تغییر در سبک خرید و فروش در اثر شیوع کرونا

با شیوع ویروس کرونا در جهان و افغانستان، مردم مجبور به خانه ماندن شدند؛ این خانه‌نشینی باعث شده که شماری از مردم کم‌تر به فروشگاه‌ها حضور پیدا کنند و در عوض خرید و فروش‌ شان را از طریق فرمایش‌ها آنلاین انجام دهند. این سبک خرید و فروش از میزان تجمع افراد در شهر و فروش‌گاه‌ها کاسته است. فروش‌گاه‌های آنلاین به نوعی مانع گسترش و انتقال ویروس کرونا می‌شود.

پس از قرنطین کابل، شماری از فروشندگان، فروشات آنلاین را آغاز کرده اند و هدف این کار شان را جلوگیری از تجمع افراد در فروش‌گاه‌ها و شیوع ویروس کرونا عنوان می‌کنند.

سید نصیر، یکی از فروشندگان مندوی کابل است که در گذشته لوازم ورزشی به‌فروش می‌رساند و اکنون علاوه بر لوازم ورزشی، لوازم بهداشتی از جمله ماسک و دستکش را نیز به‌فروش می‌رساند.

نصیر می‌گوید که به دلیل شیوع ویروس کرونا، سیستم خرید و فروش آنلاین را آغاز کرده است تا از گسترش شیوع این بیماری جلوگیری شود.

سید نصیر از کارش احساس رضایت می‌کند و می‌گوید: «مشتریان زیادی روزانه به‌ صورت آنلاین ماسک و سایر لوازم بهداشتی فرمایش می‌دهند و ما با درنظرداشت نکات صحی، به دروازه‌ی منزل شان این وسائل را می‌رسانیم. این کار باعث می‌شود که هم مردم و هم فروشنده از خطر این بیماری در امان باشند.»

فروش‌گاه‌ها از جمله مکان‌های پرخطر شیوع ویروس کرونا است؛ چون خواسته و ناخواسته تجمع افراد در آن زیاد است و امکان آلوده بودن سطوع فروش‌گاه‌ها وجود دارد. البته باید در نظر داشت که افراد برای گذران زندگی، مجبور به حضور در برخی مکان‌ها از جمله فروش‌گاه‌ها استند تا مواد مورد نیاز شان را تأمین کنند. به همین ‌دلیل در شمار زیادی از کشورهای جهان، مردم خرید و فروش شان را به ‌شکل آنلاین انجام می‌دهند.

در افغانستان خرید و فروش آنلاین پدیده‌ی جدیدی است که از عمر آن بیش‌تر از شش سال نمی‌گذرد. این سبک خرید و فروش در میان مردم عمومیت ندارد و شمار زیادی از مردم با این سبک خرید و فروش ناآشنا استند.

محمد امین، یکی از باشندگان کابل می‌گوید: «برای خرید مواد غذایی، بهداشتی و سایر مواد مورد نیاز مجبور استیم که به فروش‌گاه‌ها برویم. در سایر کشورها سیستم خرید و فروش آنلاین وجود دارد که خطر شیوع این ویروس را کم می‌کند؛ اما در افغانستان این سیستم همه‌گیر نیست.»

افغانستان از جمله کشورهایی است که بیش‌تر شهرهای آن به شمول کابل که مرکز این کشور است، بدون آدرس است و فروشنده‌ها به مشکل آدرس‌‌های مشتریان را دریافت می‌کنند. در ضمن، در بسیاری از کشورها خرید و فروش آنلاین از طریق کارت بانکی صورت می‌گیرد؛ اما در افغانستان مردم از پول نقد برای دادوستد خود استفاده می‌کنند. تبادله‌ی پول، انتشار این ویروس را بیش‌تر می‌کند؛ پدیده‌ای سیستم خرید و فروش آنلاین در افغانستان را نیز با خطر شیوع ویروس برای فروشنده و مشتری به همراه دارد.