کرونا در افغانستان؛ بیش‌ترین مبتلایان جوانان اند

علی شیر شهیر
کرونا در افغانستان؛ بیش‌ترین مبتلایان جوانان اند

بر خلاف باور عمومی، بیش‌ترین مبتلایان کوید-۱۹ در افغانستان، جوانانی استند که از ۲۰ تا ۴۰ سال عمر دارند. از میان ۸۴۰ فرد مبتلا به ویروس کرونا در افغانستان، تنها ۵۲ تن آن‌ها بالاتر از ۶۰ سال سن دارند.

بر اساس آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، تا کنون تست ۸۴۰ تن در این کشور مثبت بوده است که از آن جمله حدود ۵۴ تن از این مبتلایان بهبود یافته است. هم‌چنان ۳۰ تن تا کنون در اثر بیماری کوید-۱۹ در افغانستان جان باخته ‌اند.

وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که از مجموع ۸۴۰ فرد مبتلا به ویروس کرونا در کشور، حدود ۴۸۷ تن آن‌ها جوانان، ۱۳۰ تن میان‌سالان، ۱۳۶ تن کهن‌سالان و ۸۷ تن از این مبتلایان را کودکان تشکیل می‌دهند.

آقای مایار تأکید کرد: «از مجموع مبتلایان ویروس کرونا در کشور، ۴۸۷ تن آن‌ها میان ۲۰ تا ۴۰ سال، ۱۳۰ تن آن‌ها میان ۴۰ تا ۵۰ سال، ۱۳۶ تن آن‌ها میان ۵۰ تا ۷۰ سال و ۸۷ تن آن‌ها میان ۱ تا ۱۹ سال عمر دارند.»

از سویی‌هم به تفکیک جنسیت، مردان در افغانستان بیش‌ترین مبتلایان ویروس کرونا را نسبت به زنان دارند. آمارهای وزارت صحت عامه‌ی افغانستان نشان می‌دهد که از میان ۸۴۰ فرد مبتلا به این ویروس، حدود ۷۴٫۳ درصد آن‌ها را مردان و ۲۵٫۷ درصد دیگر آن را زنان تشکیل می‌دهند.

به گفته‌ی سخن‌گوی این وزارت، از مجموع مبتلایان کوید-۱۹، حدود ۶۲۴ تن آن مردان و ۲۱۶ تن دیگر آن‌ها را زنان تشکیل می‌دهند.

درخواست کمک از جامعه‌ی جهانی

مسؤولان وزارت صحت عامه‌ی افغانستان تأکید دارند که واقعات مثبت ویروس کرونا در افغانستان سیر صعودی را می‌پیماید و هر روز به تعداد مبتلایان این ویروس افزوده می‌شود.

به گفته‌ی آن‌ها تعداد مبتلایان ویروس کرونا در افغانستان بیش‌تر از آماری است که از سوی وزارت صحت اعلام می‌شود.

وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت افغانستان، امروز در یک نشست خبری در کابل گفت: «آمارها بیش‌تر از چیزی است که توسط ما اعلام می‌شود؛ چون از یک طرف، تعداد زیادی از بیماران به شفاخانه‌ها مراجعه نمی‌کنند و از سویی دیگر امکانات محدود سبب شده است که ما نتوانیم از همه‌ موارد مشکوک تست (آزمایش) بگیریم.»

آقای مایار تأکید کرد که وزارت صحت عامه از همه‌ی هم‌کاران بین‌المللی و به ویژه از سازمان بهداشت جهانی، درخواست کمک کرده است: «ما در حال حاضر تعداد امکاناتی در اختیار داریم؛ اما نسبت به وسعت این چالش، امکانات ما کم است و این ویروس در حال پیمودن سیر صعودی‌اش در افغانستان است.»

در کنار کمک‌های بهداشتی، افغانستان به دلیل فقر فراگیر به کمک‌های بشردوستانه نیز نیازمند است. مقام‌های حکومت افغانستان اعلام داشته‌ اند که آن‌ها تلاش دارند توجه و هم‌کاری شماری از کشورها را در این بخش نیز جلب کنند.

از سویی هم زلمی خلیل‌زاد، فرستاده‌ی ویژه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، گفته است که این هفته با نماینده‌ی ویژه‌ی قزاقستان در مورد آغاز دوباره‌ی صادرات غله و گندم به افغانستان، بحث و گفت‌وگو کرده ‌است.

آقای خلیل‌زاد در صفحه‌ی تویترش نوشته است: «با نماینده‌ی ویژه‌ی قزاقستان توافق شد که اتصال و هم‌آهنگی منطقه‌ای نه تنها برای صلح پایدار، اساسی است، بل به تهدیدات جهانی که آینده‌ی مشترک ما را تهدید می‌کند، هم پاسخ می‌دهد. همان‌گونه که مبارزه‌ی کنونی بر ضد ویروس کرونا، نشان می‌دهد.»

توقف نمونه‌گیری در کابل

نمونه‌گیری از افراد مشکوک به ویروس کرونا در شفاخانه‌ی افغان-چاپان که تنها مرکز نمونه‌گیری از افراد مشکوک در کابل است، از دو روز به این سو متوقف شده است.

مسؤولان این شفاخانه، دلیل متوقف شدن نمونه‌گیری را، انبار شدن نمونه‌های گرفته‌شده می‌دانند. آن‌ها تأکید دارند تا زمانی که نمونه‌های از پیش گرفته‌شده تشخیص نشوند، نمونه‌گیری‌ها در این شفاخانه دوباره از سر گرفته نخواهد شد.

شفاخانه‌ی افغان-جاپان یکی از مراکز بیماران کوید-۱۹ در افغانستان است که روزانه از ۳۰۰ تا ۵۰۰ تن در آن به خاطر نمونه‌گیری مراجعه می‌کنند.

محمد خان هدایت، یکی از پزشکان این شفاخانه می‌گوید: «به دلیل انباری که در نمونه‌گیری‌ها در لابراتوارهای مرکزی وجود دارد، تصمیم بر این شده است که تا اطلاع بعدی ما نمونه‌گیری را متوقف کنیم.»