ویروس کرونا ممکن است سبب «عارضه‌ی سندرم مقعدی» در بیماران شود!

اسدلله جعفری (پژمان)
ویروس کرونا ممکن است سبب «عارضه‌ی سندرم مقعدی» در بیماران شود!

میکروسکوپ الکترون اسکن و تصویر از SARS-CoV-2 را نشان می‌دهد که به عنوان کروناویروس نسل جدید نیز شناخته می‌شود؛ عکس از اورشلیم پست

نویسنده: جافری

مترجم: اسدالله جفعری (پژمان)

روزنامه‌ی اورشلیم پست: ۲۹ سپتامبر: ۲۰۲۱

دانشمندان جاپانی موضوعی را گزارش کرده اند که در آن به نظر می‌رسد یک بیمار پس از ابتلاشدن به کووید-۱۹ به «عارضه‌ی سندرم مقعدی» مبتلا شده است. بر اساس گزارش و تحقیقاتی که هفته‌ی گذشته در مجله‌ی BMC Infectious Diseases»»  منتشر شد، یافته‌های اولیه‌ی این تحقیقات، نشان می‌دهد که ممکن است این سندرم مرتبط به ویروس کرونا باشد. به این‌ سان؛ دانشمندان، گزارش داده اند که این بیمار ۷۷ ساله هنگام مبتلاشدن به ویروس کرونا، دچار بی‌خوابی و اضطراب شدید شده و سپس چند هفته پس از بهبودی ‌شان دچار ناراحتی عمیق مقعدی شده است.

بنابراین؛ بیمار مجبور به حرکات نامنظم شده که این وضع دوباره با استراحت هم بدتر شده است و اما؛ با تمرینات ورزشی دوباره بهبود یافته و سپس در شب، هنگام استراحت در بستر ناراحتی و درد مقعدی‌اش بیش‌تر و بدتر شده است. پزشکان در آزمایش‌های کولونوسکوپی نوع از هموروئید و یا بواسیر داخلی را در داخل معقد این بیمار تشخیص داده اند. در حالی که هنوز دقیق مشخص نیست ویروس کرونا چگونه باعث علایم آناتومی عصبی در بیماران مبتلا به کرونا می‌شود؛ اما آمار متعددی از مسأیل عارضه‌ی عصبی از جمله سندرم به نام گیلن باری و یا «ابهام مغزی» و سوزن سوزن‌شدن همه‌ی بدن و داخل مغز از جمله موارد دیگری است که گزارش شده. از زمان شروع این ویروس همه‌گیر هم‌راه با عفونت‌های مختلفی از ویروس کرونا مرتبط بوده است.

به این ترتیب؛ عارضه‌ی سندرم مقعدی به نام بی‌قرار نوعی از سندرم پای بی‌قرار به اصطلاح پزشکی به نام RLS)) یاد می‌شود که با گزارشات کمی از موارد COVID-19 نیز مرتبط است. بناً؛ این اولین گزارش تحقیقاتی از موردی است که عارضه مقعد بی‌قرار را به بیماری ناشی از کروناویروس جدید مرتبط می‌کند. این بیمار ۷۷ ساله که به عنوان بیمار مبتلای خفیف به COVID-19 طبقه‌بندی می‌شود که با ناراحتی‌های مانند گلودردی، سرفه و تب خفیف در بیمارستان دانشگاه پزشکی شهر توکیو بستری شد و سپس به دلیل مشکل ذات‌الریه خفیف، بی‌خوابی و اضطراب که داشت، تحت درمان قرار گرفت. اگرچه عمل‌کرد تنفسی او ۲۱ روز پس از بستری  به حالت عادی خود بازگشت؛ اما بی‌خوابی و اضطراب در بدن وی هنوز هم باقی مانده است.

چنان‌چه؛ چند هفته پس از بهبودی و ترخیص از بیمارستان، او دچار ناراحتی و مشکلات درد مقعدی شدید شد، علیرغم این‌که وی هرگز قبل از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ چنین ناراحتی و ناآرامی را در زندگی خویش تجربه نکرده بود. از این‌رو؛ ورزش علائم و دردهای او را اندکی کاهش می‌داد؛ اما در هنگام استراحت این دردها و ناآرامی‌ها دوباره بدتر و بیش‌تر می‌شد. دانشمندان پس از این که تشخیص دادند علائم بیمار با معیارهای پزشکی و بیماری کرونا مطابقت دارد و هیچ دلیل دیگری برای این سندرم را مشاهده نکردند، با این‌حال؛ این تحقیقات نشان می‌دهد که این بیمار به سندرم مقعدی از نوع بی‌قرار آن مبتلا شده است. بنابراین؛ در بررسی‌های پزشکی هیچ اختلالات از مثانه یا رکتوم و هیچ اختلالی در نعوظ و آلت تناسلی او مشاهده نشد. در آزمایشات اختلال عصبی نیز هیچ ناهنجاری و بیماری ارثی و خانوادگی از نوع RLS و یا حرکات دوره‌ای اندامی را نداشت و همه چه منفی بود.

بنابراین؛ علائم بیمار پس از درمان هر روز با ۱٫۵ میلی‌گرم قرص به نام کلونازپام، دارویی است که برای درمان اختلالات تشنج و برای اختلالات وحشت و اضطراب استفاده می‌شود کاهش یافت. دانشمندان تأکید کردند که اثرات درازمدت عصبی-روانی ویروس‌کرونا هنوز به طور کامل شناخته نشده است و تااکنون دقیق مشخص نیست که ویروس کرونای نسل جدید چگونه این اثرات را بر مبتلایان خود ایجاد می‌کند. آن‌ها خواستار نظارت طولانی‌مدت و بیش‌تری بر چنین اثراتی شدند که سازمان بهداشت جهانی و مراکز درمانی نادیده نگیرند تا درک کامل‌تری از مکانیزم‌های ناپیدای آن‌ها به دست آورند. با این‌حال؛ دانشمندان بیان داشتند که انواع RLS و یا گروه از RLS مرتبط با COVID-19 ممکن است سخت‌تر و پچیده‌تر تشخیص داده شوند. از اواسط سال گذشته میلادی تا اکنون محققان دریافته‌اند حتا برخی از بیمارانی که به طور خفیف تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفته‌اند، از عوارض و عارضه‌های مختلفی عصبی رنج می‌برند که این موارد شامل التهاب مغزی؛ هذیان‌گویی، سکته و آسیب‌های شدید عصبی می‌شوند.