اختصاص نذر محرم به سیلاب‌زدگان؛ حامل پیام همدلی و غم‌شریکی

سردار داهی
اختصاص نذر محرم به سیلاب‌زدگان؛ حامل پیام همدلی و غم‌شریکی

هم‌زمان با روزهای عزاداری دهه‌ی محرم، سیلاب ناگهانی در ۱۴ ولایت کشور، خانواده‌های زیادی به غم نشاند. در نتیجه‌ی این سیلاب‌ها، خسارت هنگفت مالی و جانی به مردم وارد شد. آنان در سیلابی غرق شدند که ناگهان از طبیعت، فوران کرد. مردمی که آسیب دیدند، با تمام داشته‌های زندگی‌شان، طعمه‌ی خشم طبیعت‌ شدند و بازماندگان آن، یک عمر زحمت‌شان را در زیر خانه‌های ویران شده به تماشا نشستند.

در ولایات پروان، کابل، کاپیسا، میدان وردک، پنجشیر، ننگرهار، لغمان، پکتیکا، پکتیا، نورستان و خوست، سیلاب جاری شد؛ اما ولایت‌های پروان، کاپیسا و کابل بیش‌ترین آسیب را دیدند. در این میان، مرکز پروان تقریبا با همه داروندارش غرق شد و بازماندگان آن‌، آواره شدند و پس از سیلاب، همه‌ی زندگی‌شان را نابود شده یافتند. زنان و کودکان، قربانی اصلی این حادثه طبیعی اند و شمار زیادی از خانواده‌ها، یک یا چند عضو خانواده‌ی شان را از دست دادند.

این روزها در کابل و اکثر ولایت‌های کشور، از دهه‌ي عاشورا گرامی‌داشت می‌شود. در سال‌های گذشته در مراسم محرم، نذرهای محرم در مساجد و تکیه‌خانه‌ها، برای تهیه‌ی غذا جمع‌آوری می‌شدند؛ اما امسال به دلیل وقوع سیلاب و ظاهرا به دلیل همه‌گیری کووید- ۱۹ و خطر گسترش آن، نذرها بیش‌تر به نیازمندان اختصاص یافته است.

در این میان، شماری از عزاداران، کارزار  جمع‌آوری نذرهای محرمی را برای آسیب‌دید‌گان سیلاب های اخیر، راه انداختند. در اعلامیه‌ای که از سوی مسوولان این کارزار به نشر رسیده، از مردم خواسته تا با برادران و خواهران پروانی‌شان که بر اثر  سیلاب اخیر آسیب دیده اند، کمک‌ کنند.

محمداسحاق ذاکری، از مسؤولان جمع‌آوری کمک‌های عزاداران، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که هیات‌ عزاداری در کابل، یک گروه هماهنگی را برای جمع‌آوری کمک‌ها، تعیین کرده ‌اند و از روز هفتم محرم، تا یازددهم محرم، کمک‌ها را جمع‌آوری خواهند کرد. این کمک‌ها شامل پول نقد، البسه و مواد غذایی می‌شود. به گفته او، تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار افغانی پول نقد و مقدار زیادی مواد غذایی جمع‌آوری شده است.

آقای ذاکری می‌گوید: « مهم همدلی و انسان دوستی است که جمعی از عزاداران حسینی، خود را غم‌شریک برادران دینی و ایمانی خود در ولایت پروان می‌دانند و می‌خواهند آنان را یاری کنند. عزاداران حسینی در فکر آنان است و آنان را فراموش نکرده اند و مورد حمایت خود قرار می‌دهند.»

قرار است، هیات عزاداری در تکیه‌ها، در دشت برچی، پل سوخته و پل سرخ و چنداول، کمک‌های مردم را جمع‌آوری کنند و پس از دسته‌بندی، روز دوازدهم یا سیزدهم محرم، به مردم پروان فرستاده شود.

در کنار این، شماری از جوانان، کارزار خانه به خانه را نیز راه‌اندازی کرده اند و برای سیلاب‌زدگان، کمک جمع‌آوری می‌کنند.

در همین حال، شمس‌الحق یکی از باشندگان محل در (پارچه‌ی یازده‌ی چاریکار)، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که کمک‌ها از سوی نهادهای دولتی و خصوصی، به مردم رسیده و توزیع آن آغاز شده است. او مردم را درمانده و سراسیمه توصیف می‌کند و می‌گوید که هنوز هم جست‌وجو برای یافتن افراد، جریان دارد.

کاربران فیس‌بوک تشویق می‌کنند

هم‌زمانی محرم با وقوع ناگهانی سیل در برخی از ولایت‌های کشور، واکنش شمار زیادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشت. در میان کاربران، همکاری و همدلی عزاداران با آسیب‌دیدگان برجسته شده است. شماری زیادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی، به قمه‌زنی تعدادی عزاداران در پل‌ هوایی کوته سنگی و زیارت ابوالفضل  واکنش نشان داده و از آنان خواسته بودند به جای قمه‌زنی، خون‌شان را به زخمی‌های سیلاب‌های اخیر، اهدا کنند.

یکی از نوشته‌هایی که مورد پسند مردم قرار گرفت و شمار زیادی از کاربران آن را به اشتراک گذاشتند،  نوشته‌ی موسا ظفر، یکی از طنز نویسان کشور است. او در صفحه‌ی فیس‌بوکش نوشت: «فقط تصور کنید که پنج-شش دسته عزاداری، امروز یا فردا از کابل و یا بامیان حرکت می‌کنند و به پروان می‌روند؛ اعضای این دسته‌ها، می‌گویند، ما به جای زدن بر سر و سینه‌ی خود، به بازماندگان سیلاب کمک می‌کنیم، خانه‌ها و زمین‌ها را پاک می‌کنیم، مجروحان را تیمارداری می‌کنیم، خون اهدا می‌کنیم، نذر خود را به نیازمندان پروان می‌دهیم. دید مردم افغانستان نسبت به محرم و شیعیان چقدر تغییر خواهد کرد؟ روحیه‌ی هم‌دیگرپذیری چقدر بالا خواهد رفت؟»

با این همه، قمه‌زنی انجام شد و خون‌های قمه‌زنان به زمین ریخت و نه تنها به زخمی‌ها که به بانک خون «امام حسین» هم نرسید. بانک خونی که چند سال پیش ایجاد شد و نام آن را بانک خون امام حسین گذاشتند.

 گستردگی تخریب سیلاب و تقاضاهای زیاد کاربران شبکه‌های اجتماعی، مانع فرا‌روی قمه‌زنان نشد و قمه‌زنان با عشقی که داشتند، قمه زدند و شما دیگری از عزادران، خون‌شان را به بانک خون اهدا کردند.

محمدامین احمدی، رییس دانشگاه ابن سینا، در فیس‌بوک خود، هم‌دردی و همکاری با سیلاب زدگان را، به قیام کربلا ربط داده و نوشته است: «پیام کربلا عشق و محبت است» و از مسؤولان مجالس عزاداری خواسته تا نذرهای‌شان را برای رفع درد و رنج مردم آسیب‌ دیدگان بدهند.

در فیس‌بوک، خواست‌ها و اعلامیه‌های زیادی از سوی کاربران، برای جلب کمک و نذرهای مردم دست به دست می‌شود تا آن را به سیلاب‌زدگان اختصاص دهند. پاک‌کاری جاده‌ها و خانه‌ها، تهیه سرپناه مؤقت، تهیه‌ی آب آشامیدنی، دوا و وسایل طبی برای پاسمان زخم‌های سطحی و مواد غذایی، لباس و کمپل، از جمله موارد اند که ستادهای کمک‌رسانی به آسیب دیدگان، در پی تهیه‌ی آن برآمده اند.