پایان روز دوم نشست دوحه؛ بدون تغییر خواست‌ها، گفت‌وگو به نتیجه نمی‌رسد

علی شیر شهیر
پایان روز دوم نشست دوحه؛ بدون تغییر خواست‌ها، گفت‌وگو به نتیجه نمی‌رسد

دیدار نمایندگان ارشد حکومت افغانستان با نمایندگان گروه طالبان در دوحه، برای دومین روز در پشت دروازه‌های بسته ادامه یافت. هرچند جزئیاتی از درون این جلسه‌ها به رسانه‌ها بیرون شد؛ اما این اطلاعات به صورت رسمی از طرف هیئت دو طرف، تأیید نشده است.

با این حال، منابع در قطر، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گویند که به دلیل تفاوت زیاد میان دیدگاه‌های دوطرف، در روز دوم نشست نیز پیش‌رفت چشم‌گیری در گفت‌وگوها به وجود نیامده است.

به گفته‌ی این منابع، تأکید هیئت طالبان بیش‌تر روی آزادی زندانیان ‌شان و تغییر قانون اساسی افغانستان است؛ در حالی که هیئت حکومت بیش‌تر روی بحث مشارکت قدرت و انتخابات تأکید دارد.

این نشست میان هیئت‌های عالی‌رتبه‌ی دولت و طالبان، به ریاست عبدالله عبدالله و ملا برادر برگزار شده است.

انتظار می‌رود که آتش‌بس، آزادی زندانیان و تعدیل قانونی اساسی برای جلب مشارکت طالبان در قدرت، از محوری‌ترین موضوعات مورد بحث باشد.

ژان آرنو، فرستاده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل متحد، زلمی خلیل‌زاد، فرستاده‌ی ویژه‌ی امریکا و قحطانی، فرستاده‌ی ویژه‌ی دولت قطر در امور افغانستان نیز، به عنوان تسهیل‌کنندگان و میانجی‌ها در دوحه حضور دارند.

لیز دوست، خبرنگاری که در دوحه این گفت‌وگوها را دنبال می‌کند، در صفحه‌ی تویترش، نوشته است که تمرکز بیش‌تر هیئت طالبان بر رهایی ۷ هزار زندانی ‌شان و هم‌چنان حذف نام رهبران شان از فهرست سیاه سازمان ملل است؛ اما تمرکز هیئت حکومت، بیش‌تر بر نقشه‌ی راه آینده‌ی سیاسی افغانستان.

او، هم‌چنین نوشته است که در روز دوم گفت‌وگوها، بیش‌تر روی صدور یک اعلامیه تمرکز‌ خواهد شد. اعتمادسازی، قانون اساسی و یک نقشه راه برای آینده‌ی سیاسی افغانستان، هم‌راه با تعهد بر این که با هیئت بزرگ‌تر عالی‌رتبه به زودی دوباره با هم بنشینند، از مواردی است که در اعلامیه خواهد آمد.

عبدالله عبدلله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، در صفحه‌ی تویترش، نوشته است که او منتظر یک نتیجه‌ی مثبت و سازنده‌ از این گفت‌وگوها، است.

از سویی هم، فریدون خوزون، سخن‌گوی شورای عالی مصالحه‌ی ملی افغانستان، فضای نشست دوروزه میان نمایندگان حکومت و گروه طالبان را قناعت‌بخش عنوان می‌کند و تأکید دارد که در این گفت‌وگوها، تمرکز بیش‌تر روی کلیات بوده است که راه را برای ادامه‌ی گفت‌وگوهای قطر میان هیئت دو طرف، باز کند.

آقای خوزون، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید: «فضای مذاکرات، فضای خوبی بود. ما امیدوار استیم که این گفت‌وگوها بتواند در کلیات در برخی موضوعات که مذاکرات دوحه را به بن‌بست کشانده، راه حل پیدا کند و این روند را سرعت ببخشد.»

او، تأکید دارد که هئیت مذاکره‌کننده‌ی حکومت به رهبری آقای عبدالله با مشورت رهبری دولت، کمیته‌ی رهبری شورالی عالی مصالحه و همه‌ی اقشار سیاسی، تشکیل شده و صلاحیت هر نوع تصمیم‌گیری در موارد اختلافی با طالبان را دارد.

با این حال، سهیل شاهین، یکی از اعضای هیئت گفت‌وگوکننده‌ی طالبان، می‌گوید که آن‌ها امیدوار است که نتیجه‌ی این گفت‌وگوها به تشکیل یک دولت اسلامی در افغانستان بینجامد.

اقای شاهین، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید: «ما امیدوار استیم که از طریق مذاکرات به یک راه حل صلح‌آمیز برسیم و یک دولت اسلامی را در افغانستان تشکیل دهیم که در آن، همه‌ی افغان‌ها حضور داشته باشند.»

با این حال، آگاهان سیاسی تأکید دارند که به دلیل شکاف‌های بزرگ، رسیدن به یک راه حل مسالمت‌آمیز، راه طولانی را در پی دارد؛ اما امیدواری این است که هنوز گفت‌وگوها جریان دارد.

عبدالله احمدزی، آگاه سیاسی و رییس بنیاد آسیا در افغانستان می‌گوید: «شکاف‌های بزرگی به خاطر یافتن یک راه حل مسالمت‌آمیز وجود دارد. به اساس اصول گفت‌وگو، این را باید بدانیم که طرف‌ها، هیچ انعطاف‌پذیری از خواست‌های شان نشان نداده اند. متأسفانه این بدان معناست که ما روزانه شاهد ازدست‌دادن زندگی‌های ارزش‌مند بیش‌تری خواهیم بود.»

ادامه‌ی خشونت‌ها هم‌زمان با گفت‌وگوها

در هفته‌های گذشته، خشونت‌ها در سراسر افغانستان افزایش چشم‌گیری داشته و ولسوالی‌های زیادی میان دولت و گروه طالبان دست‌به‌دست شده است.

به تازگی، حکومت توانسته است که ۲۴ ولسوالی را دوباره از گروه طالبان پس بگیرد. نیروهای امنیتی افغانستان در سه روز گذشته، کنترل مرکز ۵ ولسوالی را به شمول مالستان غزنی، کهمرد و سیغان بامیان و سرخ‌پارسا و شیخ‌علی پروان را به دست گرفته اند.

اجمل‌عمر شینواری، سخن‌گوی مشترک نهادهای دفاعی و امنیتی، می‌گوید که تا اکنون، ۲۴ ولسوالی از وجود جنگ‌جویان طالب پاک شده است.

آقای شینواری که روز یک‌شنبه -۲۷ سرطان-، در یک نشست خبری صحبت می‌کرد، گفت: «مناطق زیادی در کنترل نیروهای دولتی در آمده است که از این میان، ۲۴ ولسوالی به گونه‌ی کامل در تصرف نیروهای امنیتی است.»  به گفته‌ی او، نیروهای دفاعی و امنیتی، در برخی مناطق افغانستان، به حالت تهاجمی تغیر موضع داده اند.

آقای شینواری، گفت که در چند روز گذشته، در نتیجه‌ی ۲۴۴ عملیات نیروهای دفاعی و امنیتی در ۲۲ ولایت، ۹۶۷ طالب کشته، ۵۹۶ طالب زخمی و ۹۲ تن دیگر بازداشت شده است.

او، هم‌چنان گفت که نیروهای دفاعی و امنیتی، به خاطر تأمین امنیت روزهای عید قربان، در حالت آماده‌باش قرار دارند.