پایان تبادله‌ی زندانیان و امیدواری برای آغاز گفت‌وگوهای صلح

روح‌الله طاهری
پایان تبادله‌ی زندانیان و امیدواری برای آغاز گفت‌وگوهای صلح

در ادامه‌ی تلاش‌های دولت و گروه‌ طالبان، برای شروع گفت‌وگوهای صلح پس از امضای تواق‌نامه‌ی دوحه، مسؤولان دولت افغانستان، مدعی اند که موانع پیش‌روی گفت‌وگوهای صلح برداشته شده و امروز روند رهایی زندانیان طالبان، نیز تکمیل می‌شود.

ناجیه انوری، رییس ارتباطات استراتیژیک و سخن‌گوی وزارت در امور صلح، به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گوید که حکومت افغانستان تمام موانع را از سر راه گفت‌وگوهای صلح برداشته است.

 او، می‌افزاید که دولت افغانستان و گروه‌ طالبان، آمادگی کامل برای اغاز این گفت‌وگوها را دارد. «وزارت دولت در امور صلح برای شروع این گفت‌وگوها، آمادگی دارد و به زودی هیأت مذاکره‌کننده‌ی دولت و طالبان عازم قطر خواهند شد.»

هم‌چنان یک منبع دیگر در حکومت، به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت که قرار است فردا (پنج‌شنبه، ۱۳ سنبله)، هیأت گفت‌وگوکننده‌ی دولت افغانستان، برای گفت‌وگو با طالبان، به دوحه پایتخت قطر برود.

این در حالی است که قرار بود روز چهارشنبه (۲۹ اسد)، نخستین دور گفت‌وگوهای مستقیم میان نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان، در قطر برگزار شود؛ اما به دلیل توقف روند آزادی چهار صد زندانی خطرناک طالبان، به تأخیر افتاد.

بر اساس توافق‌نامه‌ی صلح امریکا-طالبان که در ۲۹ فبروری سال روان میلادی در قطر امضا شد، حکومت افغانستان باید پنج هزار زندانی طالبان را رها کند و طالبان نیز، هزار اسیر دولت را از بند آزاد کند. جنجال بر سر رهایی چهار صد زندانی خطرناک طالبان که امروز روند رهایی آن‌ها تکمیل می‌شود، سبب شد که گفت‌وگوهای میان افغانی، ماه‌ها به تعویق بیفتد.

حکومت افغانستان برای رهایی این چهارصد زندانی طالبان، لویه جرگه مشورتی را در کابل دایر کرد. اعضای جرگه از دولت خواسته بود که اطمینان حاصل کند، در صورت رهایی چهارصد زندانی خطرناک طالبان،گفت‌وگوهای مستقیم بدون هیچ‌ بهانه‌ای به صورت فوری آغاز شود. همین‌طور در بند نهم این قطع‌نامه، آمده بود: «با توجه به این‌که دولت به رهایی زندانیان طالب اقدام می‌کند، جرگه از طالبان نیز می‌خواهد تا مکلفیت خود را در رهایی همه اسیران ملکی و نظامی دولت ادا و آنان را عاجل رها کند.»

صبح امروز، یک منبع معتبر دولتی، به روزنامه‌ی صبح کابل، تأیید کرد که روند آزادی زندانیان گروه طالبان امروز تکمیل می‌شود. طبق گزارش این منبع، دولت بر علاوه ۸۰ زندانی طالبان را که در روزهای نخست پس از لویه جرگه آزاد شده بود، دوصد طالب زندانی را در دو روز گذشته آزاد کرده و ۱۲۰ نفر دیگر را امروز رها می‌کند. طالبان چهار سرباز کماندو را آزاد کرده و دو کماندوی دیگر را قرار است، امروز آزاد کنند.

صدیق صدیقی، سخن‌گوی ریاست‌جمهوری، چهارشنبه (۱۲ سنبله)، در برگه‌ی تویترش نوشته بود که دولت افغانستان، گروه دیگری از زندانیان باقی‌مانده‌ی طالب را رها کرده و کار روی آزادی زندانیان باقی‌مانده، آغاز شده است. او افزود: «تبادله‌ی زندانیان، یک روند دو طرفه است و دولت افغانستان در هر مرحله‌، از تبادله‌ی زندانیان نظارت و ارزیابی می‌کند.»

به باور شماری ازمسؤولان دولتی و کارشناسان سیاسی، مداخلات کشورهای خارجی در روند آزادسازی زندانیان طالب، مهم‌ترین مانع در برابر گفت‌وگوهای صلح میان افغانی بوده است. پیش از این، محمدحنیف اتمر، سرپرست وزارت امور خارجه کشور ، پنج‌شنبه (ششم سنبله) هشدار داد که بعضی حلقات در منطقه وجود دارند و تلاش دارند موانعی را در برابر گفت‌وگوهای صلح ایجاد کنند. او با مخاطب‌قراردادن کشورهای منطقه افزود: «تهدید و منفعت ما یکی است.»

حکومت تاکنون پنج هزارو پنج صد زندانی طالب را رها کرده است و طالبان بر اساس توافق‌نامه‌ی دوحه باید تصدیق کتبی بدهند که پس از رهایی به جنگ بر نمی‌گردند؛ اما نگرانی‌هایی وجود دارد که زندانیان رها شده‌ی طالبان به صفوف جنگ بر خواهند گشت.

چندی پیش، محمد ذکریا سودا، سخن‌گوی والی بدخشان گفته بود که تعدادی از جنگ‌جویان آزاد شده‌ی طالبان به جنگ برگشته‌ اند. او افزوده بود که شماری از زندانیان در نبرد با نیروهای دولتی با طالبان در ولسوالی کوف‌آب دستگیر شدند.