والی فراه: افراد فاسد مانع فعالیت‌هایم هستند

محمد رحیم ملک‌زی
والی فراه: افراد فاسد مانع فعالیت‌هایم هستند

ولایت فراه در غرب افغانستان، از ولایت‌هایی است که در دو سال گذشته به دلیل فساد گسترده در گمرکات این ولایت و هم‌چنان به دلیل اوضاع ناجور امنیتی، سرخط خبرها بوده است؛ این ولایت در جریان دو سال اخیر بارها تا مرز سقوط به دست طالبان پیش رفته و همین اکنون نیز در برخی از ولسوالی‌های آن گروه‌ طالبان حضور گسترده دارد.
در کنار اوضاع ناجور امنیتی، فساد نیز در این ولایت به طور گسترده وجود دارد. فساد موجود در فراه، دو سال قبل وزارت مالیه را وا داشت تا برای رسیدگی به پرونده‌ی فساد مقام‌های گمرکات این ولایت، هیأت بفرستد.
بندر تجارتی ابونصر فراهی، از بنادر تجارتی مهم در این ولایت است که اکنون از آن به عنوان مرکز فساد در فراه یاد می‌شود. دو سال قبل معاون والی فراه با نشر اسنادی گفته بود که در طول یک شب، بیش از ۹۰ موتر حامل کالاهای تجارتی بدون پرداخت مالیات و محصول گمرکی از بندر تجارتی ابونصر فراهی عبور می‌کنند و این امر باعث شده، میلیون‌ها دالر به جای این که به خزانه‌ی دولت واریز شود، به جیب کارمندان گمرکات و نیروهای امنیتی برود.
مسؤولان محلی فراه نیز وجود فساد را در گمرکات و سایر بخش‌ها تأیید می‌کنند؛ اما می‌گویند که آن‌ها تلاش می‌کنند فساد موجود را ریشه‌کن کنند.
شعیب ثابت، والی فراه، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل گفت، فساد از دلایل‌ عمده‌ای است که مانع توسعه و پیشرفت این ولایت شده است. به گفته‌ی والی فراه، از زمان آغاز مأموریت او به عنوان والی این ولایت، تلاش کرده است تا جلو فساد را بگیرد؛ اما برخی افراد فاسد هنوز مانع فعالیت او می‌شوند.
شعیب ثابت می‌گوید: «برخی افرادی که در چندین قضایای فساد دست داشتند، شناسایی و از وظایف شان برکنار شده اند و هم‌چنان رییسان اداره‌هایی که در وظایف شان سهل‌انگاری و یا از موقف شان سوء استفاده می‌کردند، برکنار و به ارگان‌های عدلی و قضایی معرفی شده اند.
والی فراه به عنوان نمونه می‌گوید که چندین تن از منسوبین پولیس شاهراه این ولایت که در اخاذی از مردم دست داشتند، بالفعل شناساسی و از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
او با بیان این مطلب که هنوز افراد فاسد مانع آوردن اصلاحات می‌شوند گفت: «در خیلی موارد این اشخاص فاسد برای خودم نیز دردسرساز شده اند و تلاش می‌کنند با نشر تبلیغات سوء، سبب بدنامی خودم شوند. این افراد تلاش می‌کنند مانع فعایت‌هایم شوند.»
اما والی فراه می‌گوید که تلاش‌های اداره‌ی محلی فراه برای آوردن اصلاحات ادامه دارد.
ولایت فراه اما تنها ولایتی نیست که نام آن با فساد گره خورده است. این پدیده تقریبا در همه ادارات افغانستان وجود دارد. بر بنیاد آخرین گزارشی که در سال ۲۰۱۸ میلادی از سوی سازمان شفافیت بین‌الملل نشر شده، افغانستان از میان ۱۷۵ کشور، رتبه‌ی ۱۷۲ را در کم‌ترین فساد دارد و این بدان معنا است که افغانستان سومین کشور فاسد دنیا است.
امنیت فراه رو به بهبودی است
هر چند طالبان، همین اکنون در چند ولسوالی کلیدی فراه حضور دارند؛ اما والی فراه می‌گوید که با تلاش نیروهای امنیتی و همکاری مردم و مقام محلی، در حال حاضر وضعیت امنیتی در این ولایت بهبود یافته است .
آقای ثابت می‌گوید: «با تلاش نیروهای امنیتی، آرامش نسبی در این ولایت برقرار شده است. در شرایط فعلی نسبت به گذشته اوضاع امنیتی بهبود یافته. مردم از اداره‌ی محلی و نیروهای مسلح امنیتی شان حمایت می‌کنند و این باعث کاهش تهدیدات امنیتی در این ولایت شده و هم‌چنان حمله‌های هوایی و زمینی نتیجه‌ی خوبی داده است.»
والی فراه اطمینان می‌دهد که این ولایت هیچ‌گاهی به دست طالبان سقوط نخواهد کرد؛ زیرا در چند ماه گذشته چندین پاسگاه جدید برای نیروهای امنیتی ساخته شده است.
او ابراز امیدواری می‌کند که حکومت مرکزی تشکیلات نظامی را در این ولایت افزایش دهد تا نیروهای امنیتی تمام ساحات ناامن در این ولایت را تحت پوشش قرار دهند.
99درصد پروژه‌های انکشافی ولایت فراه به بهره‌داری رسیده است
آنچه والی فراه ادعا می‌کند، مقام محلی این ولایت توانسته اند، بخش بزرگی از پروژه‌های انکشافی‌ای که برای فراه تخصیص داده شده بود را تکمیل کنند. شعیب ثابت می‌گوید که در بخش زیربنا و انکشاف، در سال 1398به ارزش چهار میلیارد افغانی پروژه‎ی زیربنایی اختصاص داده شده بود که حدود 99درصد کار شان تمام شده است.
از این میان آقای ثابت می‌گوید که کار اعمار و بازسازی بندهای آب‌گردان کوچک و کانال‌های شهری در حال کار است و به زودی به بهره‌برداری می‌رسد.
پروژه‌ی بخش‌آباد، یکی از پروژه‌های مهم در ولایت فراه به شمار می‌آید و همواره مردم فراه از تأخیر در آغاز آن انتقاد کرده اند؛ اما والی فراه می‌گوید مسؤولیت ساخت آن از سوی شرکتی که برنده شده است، آغاز خواهد شد.
این در حالی است که به تازگی بودجه‌ی مالی سال ۱۳۹۹ نیز از سوی شورای ملی تصویب شد. وزارت مالیه گفته است که بودجه‌ی سال آینده‌ی خورشیدی حدود ۴۲۸ میلیارد و ۳۸۰ میلیون افغانی است که از این میان، ۲۸۹ میلیارد افغانی آن بودجه‌ی عادی و ۱۳۹ میلیارد افغانی آن بودجه‌ی انکشافی است.