کرونا در افغانستان؛ ۲ هزار نمونه‌ی مشکوک در هرات و بلخ منتظر آزمایش اند

علی شیر شهیر
کرونا در افغانستان؛ ۲ هزار نمونه‌ی مشکوک در هرات و بلخ منتظر آزمایش اند

مسؤولان ریاست صحت عامه‌ی هرات تأیید می‌کنند که روند آزمایش افراد مشکوک در آزمایش‌گاه تشخیص کرونا در این ولایت به دلیل نبود مواد مورد نیاز، در ۲۴ ساعت گذشته متوقف بوده است.

محمد رفیق شیرزی، سخن‌گوی ریاست صحت عامه‌ی هرات، به روزنامه صبح کابل می‌گوید که این روند صبح دیروز سه‌شنبه پس از ختم‌شدن مواد مورد نیاز برای نمونه‌گیری و پروسس نمونه‌ها، متوقف شد است. به گفته‌ی او، تا زمان رسیدن مواد بیش‌تر، کار در آزمایش‌گاه تشخیص ویروس کرونا متوقف خواهد ماند.

سخن‌گوی ریاست صحت عامه‌ی هرات تأکید می‌کند: «مواد مورد نیاز برای نمونه‌گیری از قبیل وی‌تی‌ام، سوآپ و برخی موادی که برای پروسس نمونه‌ها به کار می‌رود، تمام شده و روند نمونه‌گیری از افراد مشکوک تا زمان نرسیدن مواد دیگر متوقف شده است.»

به گفته‌ی آقای شیرزی، قرار است امروز شام این مواد با استفاده از هواپیمای سازمان ملل متحد به هرات برسد.

از سویی هم وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، به روزنامه صبح کابل با تأیید این خبر، می‌گوید که ریاست صحت عامه‌ی هرات، دیروز ناوقت، این مسأله را برای این وزارت در کابل گزارش داده است. او تأکید می‎‌کند که وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، صبح امروز چهارشنبه، مواد مورد نیاز را برای آزمایش‌گاه هرات فرستاده است.

با این حال به گفته‌ی مسؤولان ریاست صحت عامه‌ی هرات، همین اکنون دست‌کم ۶۰۰ نمونه‌ی مشکوک برای آزمایش در حالت تعلیق قرار دارد؛ داکتران و کارمندان صحی آزمایش‌گاه، منتظر رسیدن مواد مورد نیاز اند. سخن‌گوی ریاست صحت عامه‌ی هرات، ابراز امیدواری می‌کند که مسؤولان در کابل هرچه سریع‌تر برای برطرفی نیازمندی آزمایش‌گاه تشخیص کرونا در هرات اقدام کنند.

هرات در غرب افغانستان همین حالا با داشتن بیش از ۲۵۰ مورد مثبت ویروس کرونا، به مرکز گسترش ویروس کرونا در این کشور تبدیل شده است.

کم‌بود امکانات در آزمایش‌گاه بلخ

منبعی در ریاست صحت عامه‌ی بلخ، به روزنامه صبح کابل می‌گوید که در دو روز گذشته، بیش‌تر از ۲ هزار ۳۰۰ تن برای آزمایش ویروس کرونا در این آزمایش‌گاه بیماری کوید-۱۹ مراجعه کرده ‌اند. به گفته‌ی این منبع، به دلیل کم‌بود امکانات و نبود کیت تشخیص، تنها ۷۰۰ تن آزمایش شده اند.

از سویی‌هم شماری از شهروندان بلخ از کم‌بود امکانات در شفاخانه‌ی ویژه‌ی بیماران کوید-۱۹  شکایت دارند و تأکید می‌کنند که با ادامه‌ی این وضعیت، فاجعه‌ی انسانی در بلخ، رخ خواهد داد.

مختار وفایی، یکی از خبرنگاران در صفحه‎‌ی تویترش نوشته است: «روزانه ده‌ها تن که علایم کوید-۱۹ دارند، به این شفاخانه در مزارشریف مراجعه می‌کنند؛ اما به دلایل مختلف از جمله نبود کیت تشخیص و غفلت پرسونل، از تعداد اندک این افراد تست گرفته می‎‌شود.»

آقای وفایی در ادامه تأکید کرده است که بسیاری از مراجعه‌کنندگان، بدون بررسی دقیق از این شفاخانه مرخص می‌شوند.

با این وجود، در کنار ۶۰۰ نمونه‌ی مشکوک در هرات، ۱ هزار و ۶۰۰ نمونه‌ی دیگر در مزارشریف در دو روز اخیر از آزمایش باز مانده اند. در مجموع حدود ۲ هزار و ۲۰۰ واقعه‌ی مشکوک تنها در هرات و بلخ، انتظار آزمایش را می‌کشند.

وضع قیودات جدی روزگردی در شهر کابل

وزارت امور داخله‌ی افغانستان، سر امروز چهارشنبه، مقررات رفت‌وآمد را در شهر کابل شدیدتر کرده است.

مسعود اندرابی، سرپرست وزارت امور داخله‌ی افغانستان، دیروز اعلام کرد که ۱۶۰۰ نیروی نظامی برای اجرای این مقررات به جاده‌ها می‌آیند. او تأکید کرد که تنها نیروهای امنیتی، کارمندان صحی، مخابرات، رسانه و خوراکه‌فروشان اجازه‌ی تردد در شهر را دارند. ‎

از سویی هم طارق آرین، سخن‌گوی وزارت امور داخله، امروز چهارشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت که آن‌ها حدود ۹۰۰ تن از معتادان را از مناطق مختلف کابل، به هم‌کاری وزارت صحت عامه از سطح شهر جمع‌آوری کرده اند.

با این حال، فدا محمد پیکان، معین عرضه‌ی خدمات وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، به روزنامه صبح کابل می‌گوید که از میان مبتلان به ویروس کرونا در کابل، تنها یک نفر آن سابقه‌ی سفر به کشورهای درگیر با ویروس کرونا را داشته است.

او تأکید دارد، با توجه به شمار زیاد افرادی که از سفر به کابل برگشته و به شفاخانه مراجعه نکرده اند، شمار مبتلایان به کرونا در کابل بیش‌ از رقم اعلام شده است.

آقای پیکان می‌گوید: «از میان ۷۳ ابتلا به ویروس کرونا که روز دوشنبه در کابل آزمایش شده است، تنها پنج تن در شفاخانه‌ها بستر شده‌ و متباقی در قرنطین خانگی قرار دارند.»

افزایش قربانیان کارمندان صحی

وزارت صحت عامه‌ی افغانستان تأیید می‌کند که ۶٫۲۵ درصد از کارمندان صحی و داکتران شفاخانه‌ی خصوصی امیری در غرب کابل، به ویروس کرونا مبتلا شده اند. چند روز پیش داکتر حنیف، یکی از پزشکان این شفاخانه به دلیل داشتن ویروس کرونا در کابل درگذشت.

وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، امروز چهارشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت که فعالیت‌ها و خدمات صحی این شفاخانه در حال حاضر، توسط وزارت صحت عامه به حالت تعلیق درآمده است.

از سویی هم مسؤولان شفاخانه حوزه‌ای هرات می‌گویند، ۴۱ کارمند این شفاخانه که شامل پزشکان، پرستاران و کارمندان اداری می‌شوند، به بیماری کوید-۱۹ دچار شده اند.

به گفته‌ی آن‌ها تنها در یک هفته‌ی گذشته، ۲۵ تن از پزشکان و کارمندان صحی شفاخانه حوزه‎ای هرات به ویروس کرونا مبتلا شده اند.

ناصر حبیب، رییس شفاخانه حوزه‌ای هرات می‌گوید: «تعدادی از داکتران و کارمندان خدماتی، اداری و نرسینگ ما به ویروس کرونا مبتلا شده اند؛ اما خوش‌بختانه وضعیت همه خوب است و هیچ کدام وضعیت وخیم ندارد.»