در چهار هفته‌‌ی گذشته ۱۰۹ غیر نظامی در حملات طالبان کشته شدند

عبدالرازق اختیاربیگ
در چهار هفته‌‌ی گذشته  ۱۰۹ غیر نظامی در حملات طالبان کشته شدند

ایالات متحده‌ی امریکا در دهم حوت سال گذشته‌ی خورشیدی با طالبان توافق‌نامه‌ای را امضا کرد، تا این گروه را پای میز مذاکره کشانده و به جنگ‌ ۴۲‌ساله‌ در افغانستان خاتمه بدهد.
به تازگی زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، گفته است که مساله‌ی کاهش خشونت‌ها، از موارد اساسی در توافق‌نامه‌ی دوحه میان امریکا و طالبان بوده و این گروه، باید دست از خشونت بردارد تا گفت‌وگوهای صلح نتیجه بدهد.
در حالی که انتظار می‌رفت، طالبان با شروع گفت‌وگوها، با آتش‌بس موافقت کنند و یا حداقل حملات شان را کاهش دهند؛ اما این گروه با گذشت هر روز به شمار حمله‌های تروریستی شان در افغانستان افزایش داده اند.
بر اساس گزارش‌هایی که به نقل از مسوولان امنیتی و محلی در چهار هفته‌ی گذشته در رسانه‌ها به نشر رسیده است، مشخص می‌شود که در اثر حملات طالبان، از اول تا ۲۸ ماه میزان، ۱۲۹ نیروی امنیتی از پولیس و ارتش و ۱۰۹ غیرنظامی کشته شده و ۲۱۵ نفر دیگر از نیروی امنیتی و غیرنظامیان نیز زخمی شده‌ اند.
در همین حال، وزارت دفاع افغانستان نیز می‌پذیرد که هم‌زمان با آغاز گفت‌وگوها در قطر، حملات طالبان در سراسر کشور افزایش یافته است. روح‌الله احمدزی، سخن‌گوی این وزارت، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که تروریستان طالب، در هر ۲۴ ساعت، بر ۲۰-۲۱ ولایت افغانستان حمله می‌کنند.
آقای احمدزی، تاکید می‌کند که در جریان حمله‌‌های طالبان، افزون بر نیروهای ارتش، به غیرنظامیان نیز تلفات وارد می‌شود. به گفته‌ی او، بیش‌تر حملات تروریستان به منظور سقوط پاسگاه‌ها و بیس‌های امنیتی انجام می‌شود.
گزارش‌ها نشان می‌دهد که در چهار هفته‌ی گذشته، بیش‌تر حملات طالبان در ولایت‌های هلمند، بدخشان، میدان‌وردک و بغلان بوده است. در هفته‌ی گذشته، تروریستان طالب بر بخش‌هایی از ولایت هلمند به شمول شهر لشکرگاه و ولسوالی نادعلی این ولایت، حمله کرده اند. یاسین ‌خان، والی هلمند، روز شنبه (۲۶ میزان) در یک نشست خبری، گفت که در جریان درگیری‌های اخیر در این ولایت، ۳۰ سرباز امنیتی و ۷ غیرنظامی جان باخته اند.
آقای خان گفت که در نتیجه‌ی حمله‌ی زمینی و هوایی نیروهای ارتش، ۳۰۰ تروریست طالب نیز کشته شده اند.
همین‌گونه، ولایت بدخشان در شمال‌شرق افغانستان نیز از دو هفته به این‌سو، شاهد حملات سنگین تروریستان طالب بوده است. گفته می‌شود که درگیری حتا تا شهر فیض‌آباد، مرکز این ولایت رسیده است. بر اساس معلومات مسوولان امنیتی، در جریان ۱۰ روز حمله‌ی طالبان، دست‌ کم ۱۸ سرباز امنیتی کشته شده اند. از سویی هم در جریان درگیری میان دو طرف، ۲۹ طالب کشته و ۶۳ تن دیگر شان زخم برداشته اند.
در تازه‌ترین مورد، روز یک‌شنبه (۲۷ میزان)، افراد طالبان، فرماندهی پولیس ولایت غور را هدف حمله‌ی موتربمب قرار دادند. طارق آرین، سخن‌گوی وزارت داخله، گفته است که در این رویداد، ۱۲ غیرنظامی کشته شده اند و ۱۰۰ نفر دیگر زخمی.
آقای آرین، افزوده است که شدت انفجار در حدی قوی بود که به بیش‌تر ساختمان‌های نزدیک به محل رویداد، آسیب وارد شده است.
به باور آگاهان نظامی، منطق طالبان منطق جنگ است و سال‌ها است که منافع این گروه، در جنگ تامین شده است و حالا نیز با افزایش حمله‌های تروریستی اش، می‌خواهد امتیازهای بیش‌تری را در میز گفت‌وگوها به دست بیاورد.
همین‌گونه گروه طالبان، در روزهای پسین، بر شماری از پاسگاه‌های امنیتی در میدان‌وردک نیز، حملاتی را انجام داده اند. بر اساس ویدیویی که از دو روز به این‌سو در فیسبوک دست به دست می‌شود، شماری از سربازانی که طالبان به آن‌ها حمله کرده اند، بدون تجهیزات و آب و غذای کافی به سر می‌برند.
یک روز پس از نشر این بسته‌ی ویدیویی، وزارت دفاع، روز دوشنبه (۲۸ میزان)، اعلام کرد که نیروهای کماندو، با راه‌اندازی عملیاتی در اطراف کمپ کوته‌عشروی ولسوالی جلریز میدان‌وردک، تلفات سنگینی به تروریستان طالب وارد کرده اند.
در اعلامیه‌ی وزارت دفاع، آمده است که تجهیزات نظامی و مواد غذایی کافی برای سربازان ارتش در این پاسگاه رسانده شده و سربازان زخمی نیز، به شفاخانه انتقال یافته اند.
با این حال، روح‌الله احمدزی، سخن‌گوی وزارت دفاع، می‌گوید که نیروهای ارتش در حالت دفاع فعال قرار دارند و اجازه نمی‌دهند که طالبان و سایر گروه‌های تروریستی، به اهداف شوم شان برسند.

انتقاد امریکا و دولت افغانستان از افزایش حملات طالبان
حملات اخیر طالبان، نه تنها که با واکنش‌های گسترده در افغانستان مواجه شده، بلکه واکنش‌های جهانی را نیز به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش‌ها، نیروهای حمایت قاطع به رهبری امریکا، در واکنش به حملات اخیر گروه طالبان در هلمند، این گروه را زیر حمله‌های هوایی گرفته است که در نتیجه‌ی آن، تلفات سنگینی به طالبان وارد شده است. به تازگی طالبان نیز مدعی‌ شده اند که پس از تحولات اخیر در ولایت هلمند، نیروهای امریکایی حملات هوایی گسترده را به اجرا گذاشته و از توافق‌نامه‌ی دوحه سرپیچی‌ کرده ‌اند.
گروه طالبان، گفته است که طبق توافق‌نامه‌ میان دو طرف، امریکا نمی‌تواند جز بر مناطق جنگی و در جریان جنگ، حملات هوایی را اجرا کند.
به دنبال ادعای طالبان، زلمی خلیل‌زاد، گفته است که اتهامات بی‌بنیاد در مورد تخطی‌ها و بیانات تحریک‌کننده، سبب پیشرفت در روند صلح نمی‌شود.
آقای خلیل‌زاد، در تویتی تاکید کرده است که حملات اخیر طالبان در هلمند در برابر نیروهای امنیتی افغان و هم‌چنان شکایت این گروه از عملیات نیروهای امنیتی و دفاعی افغان و حملات نیروهای ائتلاف، سبب دیدار اخیر در دوحه شد و تمام جوانب، روی کاهش حملات و خشونت‌ها توافق کردند.
به گفته‌ی او، خشونت‌ها، از دیر زمانی شهروندان افغانستان را عذاب داده که تراژیدی غور، آخرین نمونه‌ی آن است.
با این حال، شماری از آگاهان سیاسی می‌گویند که زلمی خلیل‌زاد با این‌گونه انتقاد، تلاش می‌کند همان سیاست دوپهلوی خود را در افغانستان هم‌چنان ادامه دهد. علی‌سجاد مولایی، استاد دانشگاه، می‌گوید که حرف‌های آقای خلیل‌زاد دو معنا را می‌رساند؛ نخست این که او تلاش می‌کند به جهان بفهماند، آن‌چه طالبان انجام می‌دهند خلاف توافق‌نامه‌ی دوحه است. دوم این که زلمی خلیل‌زاد می‌خواهد نشان دهد که صلح، تنها از طریق گفت‌وگو با طالبان و عمل‌کردن این گروه به توافق‌نامه میان دو طرف ممکن است.
به گفته‌ی او، در هر صورت، امریکا تلاش می‌کند که توافق‌نامه‌ی شان با طالبان روی میز گفت‌وگوها باشد، تا بتواند پروسه‌ی صلح را در مدیریت خود داشته باشد.
از سویی هم، صدیق صدیقی، سخن‌گوی ریاست‌جمهوری می‌گوید که حمله‌های اخیر طالبان در هلمند و غور، نشان می‌دهد که طالبان از حسن ‌نیت دولت و شهروندان افغانستان، استفاده‌ی سو کرده و جنگ وحشیانه‌ و دهشت‌افگنانه‌ی شان را افزایش داده اند.
آقای صدیقی، گفته است: «دولت افغانستان و شهروندان ما، بزرگ‌ترین تصمیم را مبنی بر آزادی ۶۱۰۰ زندانی خطرناک طالبان که در هیچ روند صلحی در جهان شاهد آن نبوده ‌ایم، در خصوص تسریع روند صلح گرفتند تا طالبان را وادار به ختم جنگ و برقراری صلح باعزت و پایدار در افغانستان کنند.»