ناامنی‌ها در ولایت غور؛ برخی ولسوالی‌ها‌ در محاصره‌ی شدید اقتصادی قرار دارند

ابوبکر صدیق
ناامنی‌ها در ولایت غور؛ برخی ولسوالی‌ها‌ در محاصره‌ی شدید اقتصادی قرار دارند

برخی از اعضای شورای ولایتی و نمایندگان مردم غور در مجلس، می‌گویند که ۸۰ درصد خاک ولسوالی‌های این ولایت، تحت تصرف طالبان قرار دارد و برخی از ولسوالی‌ها محاصره اقتصادی شده‌اند.

آنان تأکید می‌کنند که طالبان در ۳ -۴ کیلومتری شهر فیروز کوه، مرکز این ولایت حضور دارند و پایگاه جنگی ایجاد کرده‌اند و به دلیل اندک بودن کمیت نیروهای امنیتی در این ولایت، نمی‌توانند امنیت سرتاسری را تأمین کنند.

این در حالی است که شامگاه روز دوشنبه(۲۷ اسد)، ولسوالی مرغاب این ولایت به صورت کامل، به دست گروه هراس‌افگن طالبان سقوط کرد. عبدالمعروف رامش، سخن‌گوی فرماندهی پولیس غور در گفت‌وگو با رسانه‌ها،  سقوط این ولسوالی را به دست طالبان تأیید کرده است.

محمد مهدوی، یک عضو شورای ولایتی غور، به روزنامه‎‌ی صبح کابل می‌گوید که ۸۰ درصد خاک از ولسوالی‌های ولایت غور تحت کنترل طالبان قرار دارند و در سال‌های اخیر طالبان تا چند کیلومتری مرکز شهر فیروز‌کوه، پیش آمده‌اند.

آقای مهدوی، تأکید می‌کند که دلیل گسترش ناامنی در این ولایت، موقیعت جغرافیایی (هم‌مرز بودن با ولایت ناامن) است و به همین دلیل، تنها مرکز بیش‌تر ولسوالی‌ها در دست دولت قرار دارد و سایر ساحات، در دست گروه طالبان است.

به گفته‌ی او، پس از سقوط ولسوالی مرغاب به دست طالبان، جنگ شدید در ولسوالی‌های تیوره، پسابند و دولای و چند ولسوالی دیگر جریان دارد. هر چند نیروهای امنیتی درعملیاتی، مرکز ولسوالی مرغاب را دوباره به دست آوردند؛ اما مردم غور در نگرانی جدی به سر می‌برند.

این عضو شورای ولایتی غور می‌افزاید که ۹۰ درصد از خاک ولسوالی‌های تولک، شهرک، ساغر و چهارصده در دست طالبان است و تنها مرکز این ولسوالی، به دست دولت قرار دارد و طالبان حتا در ۳ -۴ کیلیومتری شهر فیروزکوه مرکز این ولایت پیش آمده‌اند.

او گفت که مردم از ولسوالی‌های لعل و سر جنگل نیز به دلیل ناامنی، به ساحات امن متواری شده‌اند و نیاز جدی به کمک دارند.

این عضو شورای ولایتی غور، می‌گوید که بخش زیادی مردم بیجا شده‌اند و میزان تلفات نیروهای امنیتی و ملکی، رو به افزایش است. او گفت که در ماه‌های جاری، به صورت شبانه – روز، تلفات نیروهای امنیتی – دفاعی  از (۱۰–۵) تن بوده است و هم‌چنان میزان تلفات غیر نظامیان افزایش چشم‌گیر داشته است.

باشندگان ولایت غور نیز از متواری شدن باشند‌گان نوار مرزی ولسوالی لعل و سر جنگل، ابراز نگرانی کرده‌اند و تأکید دارند که اگر وضعیت این چنان جریان داشته باشد؛ احتمال مسدود شدن مسیر این ولسوالی‌ها با مرکز ولایت وجود دارد.

علی رسالتی، یکی از کاربران فیس‌بوک از ولایت غور نگاشته است که سومک، مرکز ولایت غور به دست طالبان سقوط کرده است و بنا به دلیل پراکندگی در صف نیروهای امنیتی و مسؤولان حکومت محلی، ولسوالی‌ لعل و سر جنگل، خط جبهه در منطقه‌ی جنگی درهم شکسته است و نیروها مجبور به عقب‌نشینی شده‌اند.

پیش از این، یک خانم در ولایت غور به‌نام قمرگل، پس از آن‌‌که طالبان با حمله به منزلش اعضای خانواده‌اش را کشتند، اسلحه به دست گرفت و چند تن از گروه طالبان را با گلوله هدف قرار داد. این کار او، واکنش‌های داخلی و بین‌المللی را به دنبال داشت.

در همین حال، نمایند‌گان مردم غور در مجلس، با اشاره به گسترش ناامنی‌ها در ولایت غور می‌گویند که کم‌بود تشکیلات نیروهای دفاعی در این ولایت، سبب اصلی گسترش ناامنی است.

کرام الدین رضا‌زاده، نماینده مردم ولایت غور در مجلس به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «ناامنی‌ها در ولایت غور تا نزدیک مرکز این ولایت رسیده است، طالبان از مرکز ولسوالی‌ها چند کیلومتر فاصله دارند.»

آقای رضازاده، می‌گوید که طالبان تا نزدیکی مرکز ولایت رسیده‌اند و این گروه در ساحات تحت کنترل‌شان، بالای مردم ظلم می‌کنند. به گفته‌ی او، کم‌بود تشکیلات نیروهای امنیتی – دفاعی و هم‌چنان کم‌بود نیروهای پولیس در فرماندهی پولیس این ولایت، از دیگر دلایل گسترش ناامنی است: «در این ولایت تنها یک لوای ارتش وجود دارد که نسبت به موقیعت جغرافیایی و هم‌مرز بودن با ولایت‌های ناامن، بسنده نمی‌کند.»

این نماینده‌ی مردم غور تأکید می‌کند که ولسوالی‌های (پسابند، چهارصده و تیوره)‌ی ولایت غور از چهار سال به این طرف در محاصر شدید اقتصادی قرار دارند و اکمالات غذایی و مالی‌شان از طریق هوا صورت می‌گیرد؛ طالبان به باشندگان این ولسوالی‌ها حتا اجازه‌ی انتقال یک بوجی آرد را نمی‌دهند.

آقای رضازاده، هم‌چنان دولت محلی غور را فاقد راه‌بردی می‌داند که بتواند پسا از عملیات ساحه‌ی پاک کاری شده از دشمن را حفظ کند. او این مورد را یکی از چالش‌های اصلی می‌داند و می افزاید: «به همین دلیل هرازگاهی مسیر شاهراه غور – هرات به دست طالبان سقوط می‌‌کند.»

فعالان جامعه‌ی مدنی لایت غور، نبود یک برنامه‌ی منظم و کارآمد امنیتی  را از چالش‌های اصلی در این ولایت می‌دانند.

عصمت الله راغب، یکی از فعالان مدنی ولایت غور، می‌گویند که طالبان در چند کیلومتری شرق فیروزکوه مرکز این ولایت قرار دارند و جنگ تبلیغاتی‌شان به شدت جریان دارد و (ترانه‌)ي طالبان در سطح شهر زمزمه می‌شود.

در حالی که گروه طالبان و حکومت افغانستان در آستانه‌ی آغاز مذاکرات بین‌الافغانی، قرار دارند؛ اما فزایش ناامنی‌ها و هم‌چنان سقوط برخی از ولسوالی‌ها به دست طالبان، سبب نگرانی جدی شده است.

آقای راغب، افزود که طالبان از منازل مکسونی که در نزدیکی نهادهای امنیتی – نظامی هستند خواسته‌اند که خانه‌های‌شان را ترک کنند.

به گفته‌ی او، طالبان با ایجاد ترس و هراس در میان مردم «عشر» و «ذکات» را از مردم جمع‌آوری می‌کنند و حالت روانی مردم در حالت پراکندگی و پریشانی قرار دارد و هم‌چنان سرقت‌ها و کلاه‌گذاری در شهر افزایش یافته است.

آقای راغب، اداره‌ی محلی ولایت غور را در امر رسیدگی به امنیت و هم‌چنان حل چالش‌ها ناکام می‌داند.