بی‌باوری طالبان به صلح؛ در دو روز گذشته بیش‌تر از ۴۰ سرباز افغان کشته شدند

اسماعیل لعلی
بی‌باوری طالبان به صلح؛ در دو روز گذشته بیش‌تر از ۴۰ سرباز افغان کشته شدند

با آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانان در قطر، انتظار می‌رفت خشونت‌ها کاهش پیدا کرده و آتش‌بس اعلام‌نشده‌ای میان حکومت افغانستان و طالبان، برقرار شود؛ اما آمارهای وزارت دفاع افغانستان نشان می‌دهد که هم‌زمان با آغاز این گفت‎‌وگوها، حملات گروه طالبان در دو روز گذشته بر پاسگاه‌های نیروهای امنیتی شدت یافته است.

بر اساس گزارش‌های که در دو روز گذشته در رسانه‌ها به نقل از وزارت دفاع و دیگر نهادهای امنیتی به نشر رسیده، مشخص می‌شود که بیش‌تر از ۴۰ سرباز امنیتی کشته شده و ۳۲ تن دیگر زخم برداشته‌اند.

از سویی‌هم روح‌الله احمدزی، سخن‌گوی وزارت دفاع افغانستان، می‌گوید که با افزایش حملات طالبان در دو روز گذشته، نیروهای امنیتی افغانستان نیز در حالت دفاع فعال قرار دارند.
آقای احمدزی به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «در ولایات و نقاط مختلف افغانستان در مقابل نیروهای دفاعی و امنیتی افغان حملات طالبان هم‌چنان ادامه دارد. نیروهای دفاعی و امنیتی نیز حملات‌شان را دفع کرده و تلفات سنگینی هم به این گروه وارد شده است».
طالبان، دیروز (یک‌شنبه، ۲۳ سنبله) در ولایت‌های کاپیسا، کندهار، کندز و بدخشان حمله کردند که در این حملات، ۱۴ نیروی امنیتی کشته شده و ۱۹ تن دیگر زخمی شدند.
از سویی‌هم، در روز نخست نشست میان‌افغانان در قطر، وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد که گروه طالبان هم‌زمان در ۱۵ ولایت حمله کرده‌اند. این حملات طالبان بیش‌تر در ولایت‌های تخار، لوگر، فاریاب، بلخ و کندهار متمرکز بوده است. در این درگیری‌ها که میان نیروهای امنیتی و طالبان رخ داده است، ۲۶ نیروی امنیتی کشته شده و ۱۳ تن دیگر زخمی شده‌اند. از آمار تلفات طالبان معلوماتی در دست نیست.
کشته شدن ۱۲ هزار افغان پس از توافق‌نامه‌ی صلح
مقام‌های حکومت افغانستان می‌گویند که پس از امضای توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان در افغانستان، خشونت‌ها افزایش یافته و دست‌کم ۱۲هزار «افغان» کشته شده و بیش‌تر از ۱۵ هزار «افغان» دیگر زخمی شده‌اند.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، که روز شنبه این هفته در برنامه‌ی افتتاحیه‌ی گفت‌وگوهای میان‌افغانان در قطر صحبت می‌کرد، تأکید کرد که با امضای توافق‌نامه‎ی صلح میان امریکا و طالبان برای شهروندان افغانستان امید آمدن صلح ایجاد شد؛ اما از آن زمان تاکنون، خشونت‌ها به گونه‌ی چشم‌گیری افزایش یافته است.
آقای عبدالله گفت، در کنار گام‌هایی که حکومت افغانستان برای صلح برداشته است، قربانی‌های زیادی نیز داده است. او تأکید کرد که استاد برهان‌الدین ربانی، بزرگ ملی و جهادی، در راه صلح شهید شد؛ شخصیت جهادی و روحانی دیگر ما (پیر سید احمد گیلانی) تا آخرین لحظات عمرش، برای صلح تلاش کرد و حکومت شماری از اعضای شورای عالی صلح و جرگه‌ی صلح را در این‌راه، از دست داده است.
رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی تأکید کرد: «زمانی که توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان به امضا رسید، برای شهروندان افغانستان امید آمدن صلح ایجاد شد؛ اما متأسفانه از آن زمان تاکنون در این جنگ، دست کم ۱۲ هزار افغان کشته شده و ۱۵ هزار دیگر زخمی شده‌اند».
با این‌حال، شماری از آگاهان نظامی تأکید دارند که منطق طالبان، منطق خشونت و جنگ است و از این طریق می‌خواهند برد بیش‎‌تری در میز گفت‌وگوهای صلح داشته باشند.
عتیق‌الله امرخیل، آگاه نظامی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «منطق طالبان منطق جنگ است. آن‌ها از همین طریق تا این‌جا رسیده‌اند و می‌خواهند از این طریق نیز امتیاز بگیرند».
از سویی هم، شاه‌حسین مرتضوی، مشاور رییس‌جمهوری در امور فرهنگی، در صفحه‌ی فیس‌بوکش نوشته است که گروه‌های جنگی تنها برای جنگ برنامه دارند. او تأکید کرده است که سخن‌گویان طالبان تنها از نظام اسلامی حرف می‌زنند؛ اما قدرت تجزیه، تحلیل و ارائه‌ی میکانیزم نظام اسلامی را ندارند.
پیش از این، اسدالله خالد، سرپرست وزارت دفاع افغانستان نیز تأکید کرده بود که طالبان هم‌زمان با آغاز گفت‌وگوهای میان افغانان، با افزایش حمله‌های‌شان در بخش‌هایی از کشور، به‌دنبال امتیازگیری در روند صلح استند.
آقای خالد که در یک سفر ولایتی‌اش در لغمان سخنرانی می‌کرد، تأکید کرد: «متأسفانه که در جنگ کدام کاهش به‌میان نیامده و زیاد هم شده‌است و فشارهایی که در چند روز شما می‌بییند، شاید یک بخش همین برنامه باشد که دشمن می‌خواهد در مذاکره امتیاز بگیرد».
با این‌حال، اکثر کشورها و نهادهای بین‌المللی حقوق‌بشری که روز شنبه این هفته در افتتاحیه‌ی گفت‌وگوهای میان‌افغانان در قطر شرکت کرده بودند، بر کاهش خشونت‌ها و آتش‌بس فوری تأکید کردند و گفتند که آغاز این گفت‌وگوها بدون آتش‌بس، بی‌معنا است.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، نیز دیروز در یک نشست خبری در قطر تأکید کرد که آتش‌بس، خواست مردم است و هر دو هیأت، در کنار سایر موضوعات، باید به این مسأله اولویت بدهند.
آقای عبدالله تأکید کرد: «آغاز مذاکرات صلح، به خودی خود، یک گام بسیار تاریخی است و نمی‌تواند بلافاصله همه‌ی مسائل را حل کند؛ اما مردم انتظار دارند که خشونت‌ها کاهش یابد».
قرار است امروز دوشنبه، هیأت گفت‌وگوکننده‌ی حکومت افغانستان و طالبان به‌گونه‌ی رسمی گفت‌وگوی مستقیم‌شان را آغاز کنند. پیش از این، حکومت افغانستان تأکید کرده بود که آتش‌بس از اولویت‌های اساسی تیم هیأت گفت‌وگوکننده‌ی این کشور است.