هجوم ملخ‌ها در هرات و فراه؛ کشاورزان نگران نابودی محصولات زراعتی شان استند

محمد رحیم ملک‌زی
هجوم ملخ‌ها در هرات و فراه؛ کشاورزان نگران نابودی محصولات زراعتی شان استند

در جریان چند روز گذشته، ولایت‌های هرات و فراه شاید هجوم ناگهانی و بی‌پشینه‌ا‌ی ملخ‌ها بوده است. حضور تعداد زیادی از ملخ‌ها در سطح شهر و منازل مسکونی، از یک‌سو آرامش مردم را در روزهای قرنتین و کرونا برهم زده و از سویی دیگر سبب نگرانی کشاورزان در این دو ولایت شده است.

هرچند مسؤولان زراعت هرات، می‌گویند که هجوم این ملخ‌ها، نگران‌کننده نیست؛ اما با این حال، کشاورزان در این دو ولایت نگران اند که در صورت ادامه‌ا‌ی حضور این ملخ‌ها، ممکن است کشت‌زارهای شان دچار آفت شود و یا هم به طور کلی هیچ‌گونه محصول برداشت نکنند.

عبدالقیوم یکی از کشاورزان در شهر هرات است. هجوم ملخ‌ها در مزارع و داخل شهر هرات سبب نگرانی‌های زیادی برای او و هم‌مسلکانش شده است. عبدالقیوم به روزنامه‌ صبح کابل می‌گوید: «زمین‌های مان را به هزار و یک مشکل سروسامان دادیم، به امید این که محصول بهتری از آن برداریم؛ اما وجود ملخ ها مارا نگران کرده است.»

آنچه منابع محلی هرات، می‌گویند، این ملخ‌ها پس از توفان و باران شدید از سمت شمال شهر هرات در ولسوالی انجیل به داخل شهر هجوم آوردند.

مسؤولان زراعت در ولایت هرات، با این استدلال که ملخ‌ها بومی بوده و مهاجر نیستند، از این رو احتمال این که برای‌ کشت‌زارها و محصولات کشاورزی تهدید باشد، کمتر است.

بشیر احمد احمدی، معاون اداره‌ی زراعت هرات به روزنامه‌ صبح کابل می‌گوید، این ملخ‌ها سه روز قبل از ولسوالی‌های شمال هرات به سوی برخی مناطق به شمول مرکز شهر هجوم آوردند.

آقای احمدی، گفت که تیم‌ «مجادله‌ا‌ی ریاست زراعت»، در چندین نقطه‌‌ای شهر هرات توظیف شده اند و تلاش می‌کنند با استفاده از سم و داروهای کشنده، شهر و مناطق اطراف را از وجود این ملخ‌ها پاک‌سازی کنند.

معاون اداره‌‌ای زراعت هرات هم‌چنان گفت که باشندگان و کشاورزان در این ولایت، نباید نگران حضور این ملخ‌ها باشند، زیرا این ملخ‌ها بومی هستند، نه مهاجر. «این ملخ‌ها در ولسوالی‌ها تخم‌گزاری کرده اند وبه نحوی فصلی هستند و طول عمرشان نیز کوتاه است.»

مسؤولان زراعت ضمن این که اطمینان می‌دهند، از هرگونه امکانات برای از بین بردن ملخ‌ها استفاده خواهند کرد، هم‌چنان از کشاورزان این ولایت می‌خواهند که در صورتی مشاهده‌ای ملخ‌ها در مزارع شان، ریاست زراعت را در جریان بگذارند.

هرات، تنها ولایتی نیست که ملخ‌ها به آن هجوم آورده و سبب نگرانی برای کشاورزان شده؛ بلکه باشندگان ولایت فراه نیز شاهد حضور گسترده‌ای ملخ‌ها در داخل شهر بوده است.

عبدالمنان متین، رییس زراعت هرات، در گفت‌وگو با روزنامه‌ صبح کابل،  ضمن این که تأیید می‌کند که این ملخ به شمول شهر هرات در برخی ولایت‌های دیگر دیده شده اند؛ اما می‌گوید که تیم‌های «مجادله‌ا‌ی زراعت فراه» نیز همانند هرات آمادگی دارند تا شهر و زمین‌های زراعتی را از وجود ملخ‌ها پاک‌سازی کنند.

با این همه، کارشناسان بخش زراعت نیز هجوم این ملخ‌ها را تهدید بسیار جدی نمی‌دانند. عبدالرحیم امید، کارشناس زراعتی درهرات می‌گوید که این ملخ‌ها نوعی مهاجر وصحرایی نیستند و از همین رو، مضر و خطرناک تلقی نمی‌شوند.

هرچند این کارشناس بخش زراعت می‌گوید که حضور فعلی ملخ‌ها در شهر هرات و فراه زیاد نگران‌کننده نیست؛ اما می‌گوید که در صورت افزایش این ملخ‌ها، هم مزاحمت برای مردم بیشتر ایجاد خواهد شد و در کنار آن می‌تواند سبب آسیب برای محصولات زراعتی باشد.

به گفته‌ای این کارشناس، ملخ‌ها اکثرا سبزه‌ها را می‌خورند و در صورت که جلو حضور شان در شهر و اطراف هرات و فراه گرفته نشود، ممکن است برگ‌های درختان را نیز بخورند.

با این همه، اما شماری از عالمان دینی در ولایت هرات، هجوم ملخ‌ها را از جمله‌ی آفت‌های آسمانی دانسته و می‌گویند که وقتی گناه انسان‌ها بیشتر شود، بلاهای آسمانی نیز به گونه‌های مختلفی بالای بشر نازل می‌شود.