حمله‌ی داعش به دانشگاه کابل، ۲۲ کشته به جا گذاشت

صبح کابل
حمله‌ی داعش به دانشگاه کابل، ۲۲ کشته به جا گذاشت

پایتخت افغانستان، روز گذشته بار دیگر یک حمله‌ی تروریستی مرگ‌بار را تجربه کرد. مهاجمان مسلح این بار بزرگ‌ترین دانشگاه کشور را هدف قرار دادند. به گفته‌ی دانش‌جویان دانشگاه کابل، مهاجمان مسلح با استفاده از لباس نظامی، وارد مرکز ملی آموزش حقوقی (ستاژ حقوقی)، شده و دست به تیراندازی زدند.

به اساس گزارش‌ها، این حمله حوالی ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه‌ی پیش از چاشت روز گذشته (دوشنبه، ۱۲ عقرب)، آغاز شد و نزدیک به هفت ساعت ادامه یافت.

دانش‌جویان این مرکز آموزشی می‌گویند که مهاجمان پس از ورود، دست به شلیک زدند و شماری از دانش‌جویان را نیز به گروگان گرفتند.

محمدرفیع، یکی از دانش‌جویان مرکز ستاژ حقوقی که در این حادثه، گلوله‌ای به سینه اش خورده است، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «تازه می‌خواستم به درس‌خواندن بروم، د داخل رفتم. نزدیک صنف رسیده بودم که فیرکان شروع شد. با خود گفتم که شاید پولیس کدام انتحاری ر گرفته. طرف دروازه صنف روان بودم که د جان مه مرمی خورد.»

رفیع در ادامه گفت که مهاجمان مسلح پس از شلیک، نزدیک او شدند؛ اما به دلیل این که گلوله‌ی شان تمام شده بود، او را به حال خودش گذاشته و به طرف راه‌پله‌‌ها می‌روند.

او که در حال حاضر در شفاخانه‌ی استقلال بستری است و وضعیت صحی‌ اش چندان خوب نیست، می‌گوید: «از تولد تا حال روی امنیت ر ندیدم. امیدوارم که صلح بیایه و ما دانش‌جویان بتوانیم درس‌های خود را ادامه دهیم.»

در کنار محمد رفیع، چهار زخمی دیگر به شفاخانه‌ی استقلال آورده شده بود که سه تن شان به دلیل وخیم بودن وضعیت شان، به شفاخانه‌های دیگری انتقال داده شدند.

به اساس آخرین آمار وزارت صحت، در نتیجه‌ی حمله‌ی تروریستی بر دانشگاه‌ کابل، ۲۲ نفر جان باخته و ۲۲ تن دیگر زخمی شده اند.

 طارق آرین، سخن‌گوی وزارت داخله می‌گوید که مهاجمان مسلح سه نفر بودند و پس از هفت ساعت تیراندازی، از سوی نیروهای امنیتی کشته شدند.

ساعتی پس از آغاز حمله به دانشگاه کابل، طالبان با نشر اعلامیه‌ا‌ی دست‌داشتن در این حمله را رد کردند؛ اما دولت افغانستان، این گروه را مسوول این حمله می‌داند.

امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری، این حمله را ناکامی استخباراتی و فاجعه‌ی انسانی خوانده است. «حمله بر دانشگاه کابل، برای ما یک ناکامی استخباراتی و فاجعه‌ی انسانی است. این حمله، گندیدگی وجدان طالب و هم‌فکران او را نشان می‌دهد. این حمله هیچ‌گاهی پس از امروز توجیه ندارد. نفرین بر طالب و حامی‌ طالب.»

صدیق صدیقی، سخن‌گوی ریاست‌جمهوری در واکنش به این حمله‌ گفته است که تروریستان پس از شکست ننگین در هلمند، اکنون دست‌پاچه شده و مکان‌های اکادمیک را هدف قرار می‌دهند.

از سویی‌هم عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه‌ی ملی، حمله بر دانش‌جویان را نکوهش کرده و آن را جنایت جنگی خوانده است.

آقای عبدالله گفته است که تروریستان بزدل، با حمله بر مراکز آموزشی و دانشگاه‌ها، دشمنی ‌شان را با علم، دانش، آگاهی و روشنایی به نمایش ‌‌گذاشتند. «بدخواهان افغانستان، از آگاهی و دانایی نسل جدید سرزمین ما می‌هراسند. آنان با چنین حملاتی تلاش دارند که جلو فعالیت نهادهای آموزشی و تحصیلی را بگیرند.»

شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز، گفته است که هنوز حمله‌ به غیرنظامیان ادامه دارد. به گفته‌ی او، حمله به دانشگاه کابل، نشان داد که جهان باید بر دو طرف فشار وارد کند تا به آتش‌بس توافق شود؛ زیرا مردم افغانستان از قتل و کشتار رنج می‌برند.

گفتنی است که هم‌زمان با حمله‌ی مهاجمان مسلح بر دانشگاه‌ کابل، قرار بود سومین «نمایشگاه کتاب افغانستان و ایران» در این دانشگاه برگزار شود که به دلیل این حمله تعطیل شد. امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری،  عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی، طاهر زهیر، وزیر اطلاعات و فرهنگ، بهادر امینیان، سفیر ایران در کابل و مجتبا نوروزی، سرپرست رای‌زنی فرهنگی از مهمانان این نمایشگاه بودند.

یکی از اشتراک‌کنندگان این نمایشگاه، در برگه‌ی فیسبوکش نوشته است: «من و دخترم برای افتتاح نمایشگاه کتاب افغانستان و ایران به دانشگاه کابل رفته بودیم، برنامه آغاز شد و چند نفر صحبت کردند که در میان شرکت‌کننده‌ها شور و هم‌همه ایجاد شد. همه با شتاب از تالار خارج شدند. دانش‌جویان نیز با باعجله از دروازه‌های جنوبی و انجنیری دانشگاه‌ را ترک‌ می‌کردند.»

در همین حال، سفارت ایران در کابل، این حمله را محکوم کرده و گفته است که تکرار چنین اقدامات غیرانسانی گروه‌های تروریستی، علیه مراکز آموزشی در افغانستان نگران‌کننده است و نیاز به محکومیت جامعه‌ی جهانی دارد.

با این حال اما، محمداشرف غنی، رییس‌جمهور افغانستان، پس از پایان یافتن حمله، ساعت هشت شب گذشته(۱۲عقرب) در پرده‌ی تلویزیون ملی ظاهر شده و به تروریستانی که بر دانشگاه کابل حمله کرده اند، اخطار داد که تقاص این جنایت چند برابر از آن‌ها خواهد گرفت. « به دشمن وحشی افغانستان می‌گویم که(حمله بر دانشگاه کابل) بی‌جواب نمی‌ماند. تقاص خون پاک شهیدان معصوم و فرزندان ما خواه‌نخواه چند برابر گرفته خواهد شد. نیروهای قهرمان ما هر جایی را می‌پالد و(گروه‌های تروریستی را) از میان میبرد.»

از سویی هم به دلیل مرگ‌بار بودن این حمله‌ی تروریستی، دولت شب گذشته، امروز سه‌شنبه(۱۳ عقرب) را ماتم ملی اعلام  کرد و به همه اداره‌های دولتی –اداره‌‌های داخلی و بیرونی- دستور داد تا با برگزاری برنامه‌ی قرآن خوانی عذاداری کنند.

گفتنی است که گروه تروریستی داعش، مسوولیت این حمله را به عهده گرفته است.

انتقاد دانش‌جویان از موظفین دوازه‌های دانشگاه کابل

هرچند مشخص نیست که مهاجمان مسلح، چگونه توانستند با سلاح و مهمات شان وارد دانشگاه کابل شوند و از ایست‌های بازرسی عبور کردند؛ اما دانش‌جویان با انتقاد از پولیس‌های موظف در دروازه‌های دانشگاه کابل می‌گویند که در این اواخر، دانش‌جویان بدون هیچ بارزسی‌ای وارد دانشگاه‌ می‌شدند.

کریمشه، دانش‌جوی روان‌شناسی دانشگاه کابل، می‌گوید که چند تن از همدوره‌هایش در حمله‌ی مهاجمان مسلح کشته شدند. با این حال او تاکید می‌کند که بخش بزرگی از مشکلات امنیتی، به مدیریت داخلی دانشگاه برمی‌گردد.

او می‌گوید: «افرادی که لباس نظامی دارند و موظف تامین امنیت دروازه‌ها استند، درست تلاشی نمی‌کنند؛ بارها به همین دلیل با نیروهای پولیس درگیر شدیم که چرا  محصلان را تلاشی نمی‌کنید. خود مدیریت دانشگاه مشکل دارد. تنها دروازه‌ی شمالی بخش مردانه جدی تلاشی می‌کنند. در بسیاری از دروازه‌ها، اصلن تلاشی زنانه نیست. گاهی حتا پرسان نمی‌کنند که کجا می‌ری. ۸۵ درصد مشکل خود دانشگاه است.»

این دانش‌جو که سخت از رویداد روزگذشته متاثر است، می‌گوید که با این اتفاق، شاید خانواده‌ی او دیگر اجازه ندهند که او به دانشگاه برود.

شماری دیگر از دانش‌جویان نیز این مساله را تایید می‌کنند. خواستیم در این مورد نظر ریاست دانشگاه‌ کابل را داشته باشیم؛ اما با تماس‌های زیاد موفق نشدیم.