از سه سال به این‌سو نام دارالمعلمین از فهرست انتخاب کانکور حذف شده است

طاهر احمدی
از سه سال به این‌سو نام دارالمعلمین از فهرست انتخاب کانکور حذف شده است

شماری از استادان دارالمعلمین‌های ولایت‌های مختلف، روز دوشنبه (۱۳ دلو) در اعتراضی، مخالفت‌شان‌ را به تصمیم مبنی بر منحل‌سازی دارالمعلمین‌های افغانستان نشان دادند. آن‌ها در این اعتراض خواستار ارتقای تشکیلات این نهادها شدند.

اعتراض‌کنندگان که در نزدیکی دروازه‌ی پارلمان افغانستان تجمع کرده بودند، خواستار ارتقای این نهادهای تحصیلی به‌ جای منحل‌شدن آن بودند. اعتراض‌کنندگان می‌گویند که از سه سال به این‌سو، نام دارالمعلمین‌های سراسر کشور از فهرست انتخاب‌های کانکور حذف شده و آن‌ها نتوانسته‌اند مطابق رقابت آزاد، دانش‌جو جذب کنند.

آموزگاران معترض می‌گویند؛ با آن‌که آن‌ها طرح‌های سازنده‌ا‌ی را به ‌نهاد‌های و مقامات مسئول حکومتی داده‌اند؛ اما هنوز به نتیجه‌ی ملموسی که مورد پذیرش‌شان باشد، دست نیافته‌اند. این طرح‌ها؛ ادغام این اداره به دیپارتمنت‌های تعلیم‌وتربیه دانشگاه‌های کشور، ارتقای این اداره؛ طوری که دانش‌جویان این نهادها،‌ به‌سطح لیسانس فارغ شوند و یا ایجاد اداره‌ی مستقل که این‌ قابلیت را داشته باشد را شامل می‌شود.

گفتنی است که اداره‌ی امور ریاست‌جمهوری، مکتوبی با شماره‌ی ۱۰۳۴۴، به تاریخ ۵ دلو سال جاری در همین زمینه به وزارت معارف فرستاده است.کاپی این مکتوب به وزارت تحصیلات عالی و وزارت مالیه نیز فرستاده شده است. این مکتوب می‌رساند که مطابق حکم ریس‌جمهور، پیشنهاد حل چالش‌های سکتور تعلیم‌وتربیه، به تاریخ ۹/۴/۱۳۹۷، از جانب وزارت‌های تحصیلات‌عالی و معارف، به ریاست‌جمهوری داده شده‌است. بخشی از این مکتوب، نشان می‌دهد که ریس‌جمهور اشرف غنی، مطالبات پیشنهاد را منظور کرده است. هم‌چنان در این مکتوب در مورد ارتقای دارالمعلمین‌ها به انستیوت‌های عالی تربیه‌ی معلم، چنین آمده است: «… در رابطه به منظوری طرح ارتقای دارلمعلمین‌ها به انتستیوت‌های عالی تربیه‌ی معلم، …. (مکتوب) این اداره مبنی بر اخذ موافقه وزارت محترم تحصیلات عالی… ارسال گردیده بود؛ اکنون از آن وزارت محترم تقاضا می‌گردد،‌ گزارش‌ اجراآت مشخص خویش را در هماهنگی با وزارت‌های محترم تحصیلات‌عالی،‌ مالیه ترتیب و جهت ارایه به مقام عالی به اسرع وقت با این اداره شریک نموده، ممنون سازد.»

در تماسی که با حنیف فرزان، سخن‌گوی وزارت تحصیلات عالی داشتم، او گفت: «بر اساس هدایت مقام ریاست‌جمهوری، چگونگی سرنوشت دارالمعلمین‌ها بر می‌گردد به وزارت معارف. مسئولیت‌های وزارت تحصیلات عالی، ارتقای ظرفیت ۱۴پاس‌ها به سطح لیسانس می‌باشد.» او می‌افزاید که بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که میان وزارت‌های معارف و تحصیلات عالی امضا شده‌است، فارغان صنف‌های چهارده؛ اعم از معلمین و دانش‌جویان که از طرف وزارت معارف معرفی شوند، توسط وزارت تحصیلات عالی تا سطح لیسانس ارتقای سویه داده می‌شوند. بنا بر گفته‌های آقای فرزان، این برنامه در سال ۱۳۹۸ شروع شده بود؛ اما بنا بر مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا، تکمیل نشده که در سال ۱۴۰۰ تکمیل خواهد شد.

آقای فرزان هم‌چنان می‌افزاید که دانشکده‌ی تعلیم‌وتربیه دانشگاها در تمام ولایات کشور فعال است و سالانه حتا بیش‌تر از حد نیاز آموزگار فارغ می‌دهند؛ بنا بر این دلیل، نیازی به ارتقای دارالمعلمین‌ها دیده نمی‌شود. او هم‌چنان تایید می‌کند که جذب دانش‌جو در دارالمعلمین‌های کشور، از سال ۱۳۹۷ به‌این‌سو ملغا شده است.

معاون سخن‌گوی وزارت تحصیلات عالی برای جذب استادان انستیوت‌ها به دانشگاه‌های کشور می‌گوید: آن‌عده از استادانی که شرایط جذب‌شدن به استادی دانشگاه‌های کشور را داشته باشند، در صورت نیاز می‌توانند از طریق رقابت آزاد،‌ خود را نامزد استادی دانشگاه‌های کشور کند.

این در حالی است که اعتراض‌کنندگان می‌گویند: «آن‌ها بر اساس روندی به استادی دارالمعلمین‌ها جذب شده‌اند که استادان دانشگاه‌ها جذب می‌شوند؛ بنا بر این، آن‌ها باید در دانشگاه‌های کشور جذب شوند.» شکرالله عبدالله، استاد دارالمعلمین پنجشیر می‌گوید که رهبری گذشته‌ی معارف، در مورد سرنوشت آن‌ها غرض‌آلود تصمیم گرفته و آن‌ها می‌خواهند، جذب وزارت تحصیلات عالی کشور شوند.

زمان سعادت، استاد تربیه‌ی معلم سید جمال‌‌الدین افغانی می‌گوید: «هدف اساسی اعتراض امروزی ما این است که طرحی را که وزارت معارف روی دست دارد، برای ما قابل قبول نیست؛ چون وزارت معارف می‌خواهد استادان دارالمعلمین‌ها را به عنوان مشاور، راهنما یا ناظر در مکاتب جذب کند. به جای آن‌که ما ارتقا کنیم،‌ تنزیل می‌کنیم.»

در همین حال، نجیبه آرین، سخن‌گوی وزارت معارف می‌گوید که دارالمعلمین‌ها منحل نشده و تمام بست‌های استادان در تشکیل جدید حفظ خواهد شد. او هم‌چنان اضافه می‌کند که ساحه‌ی فعالیت استادان دارالمعلمین‌ها گسترده‌تر از قبل شده و در کنار اجرای وظیفه در دارالمعلمین‌ها، با آموزگاران مکاتب کشور نیز همکار خواهند بود.

خانم آرین از طرحی که قرار است در این زمینه اجرا شود، جزییاتی نمی‌دهد.