ماسک‌ها و دستکش‌های رها شده در خیابان

راحله یوسفی
ماسک‌ها و دستکش‌های رها شده در خیابان

انداختن ماسک، دستکش، دستمال کاغذی، آب دهان و سایر زباله‌های آلوده در سرک‌ها، پیاده‌روها، کوچه‌ها و در همه گوشه‌ و کنارهای شهر، به معضل جدیدی در شهر کابل تبدیل شده است که می‌تواند خطری برای افزایش ویروس کرونا باشد.

در پی شیوع ویروس کرونا و افزایش استفاده از ماسک، دستکش، دستمال‌های کاغذی و مواد ضدغفونی‌کننده، علاوه بر ضرورت رعایت نکات بهداشتی بر دفع درست زباله‌ها از سوی مردم و مسؤولان نیز باید توجه صورت گیرد. این درحالی است که در شهر کابل، مردم ماسک‌ها و دستکش‌های استفاده‌شده و آلوده را در فضای عمومی رها می‌کنند؛ بدون این که به صحت دیگران توجه داشته باشند.

در افغانستان مردم کم‌تر توجه به نظافت محیط و شهر شان دارند؛ شهروندان همواره از ناپاکی شهر و کم‌کاری کارمندان شهرداری شاکی اند. شهروندانی که خود شان به عنوان شهروند وظیفه‌ی شهروندی شان را انجام نمی‌دهند. انداختن زباله‌ها در خیابان‌ها و سرک‌های شهر، امر معمول است. در کنار سایر زباله‌ها، ماسک و دستکش آلوده نیز این روزها پیکر شهر را نازیبا کرده است. این ماسک‌ها و دستکش‌های رهاشده در خیابان‌ها، علاوه بر ناپاکی شهر، خطر شیوع ویروس را به شهروندان به ‌خصوص کارمندان شهرداری به همراه دارد.

ویروس کرونا تا چند ساعت یا ممکن چند روز روی سطوع وسائل زنده می‌ماند که در نتیجه ماسک و دستکش آلوده، موجب انتقال بیماری می‌شود. پس لازم است که مردم و حکومت باید توجه کنند. پوشش خارجی دستکش و ماسک را بدون ایجاد کوچک‌ترین تماس با پوست بدن به سمت داخل مچاله شود و بعد آن را درون خریطه انداخته و گره زده شود؛ سپس بسته در داخل زباله‌دانی سربسته انداخته شود.

مسؤولان نیز تا هنوز در مورد این‌که ماسک‌ها و دستکش‌ها در کجا انداخته شود، تأکید خاصی نکرده اند و تنها به پوشیدن آن تأکید کرده اند. به ‌همین دلیل مردم نیز این موضوع را جدی نگرفته اند. در بیش‌تر رسانه‌های کشور نیز تنها در مورد پوشیدن ماسک و دستکش آگاهی داده می‌شود و کمتر به مردم گفته می‌شود که زباله‌ها آن را در هر گوشه‌ و کنارهای شهر نیندازند. در حالی که دفع بهداشتی ماسک، دستکش و سایر زباله‌های آلوده به ویروس، کمک می‌کند زنجیره‌ی انتقال این ویروس کم‌تر شود.

اگر مردم و حکومت به این معضل توجه نکنند، کارمندان شهرداری کابل و دیگر شهروندان از همین ماسک‌ها و دستکش‌های آلوده و رها شده در شهر به این ویروس مبتلا خواهند شد.

این روزها اگر نگاهی به افرادی که در سطح شهر گشت‌وگذار می‌کنند، بیندازید بیش‌تر افراد را دستکش به دست و ماسک به صورت می‌بینید. جدا از نظریه‌های متفاوت در خصوص موثریت و ناموثریت آن، یکی از مسائل حایز اهمیت این است که ماسک ودستکش استفاده شده در کجا انداخته شود که این موضوع را شهروندان کشور کم‌تر توجه می‌کنند.

دستمال‌، ماسک و دستکش در صورت رها شدن در محیط، می‌تواند با وزش باد پراگنده شود؛ در جریان آب و باد قرار گیرد و به مکان دیگری برود و خطرهای جدیدی در پی داشته باشد. کودکان نسبت به ماسک و دستکش شاید کنج‌کاو شوند و برای بازی آن را از زمین بگیرند که این‌گونه باعث انتقال و انتشار ویروس به کودکان و سپس به بزرگ‌سالان خواهد شد.