یا ماسک یا قرنتین!

روح‌الله طاهری
یا ماسک یا قرنتین!

با رسیدن فصل سرما، گسترش موج دوم همه‌گیری کرونا نیز رو به افزایش است. به اساس آمار وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، در هفته‌ی گذشته، ۷۸۲ شهروند آلوده به ویروس کرونا در این وزارت ثبت شده است.
مسوولان وزارت صحت‌عامه به روزنامه‌ی صبح کابل، می‌گویند که پس از هفته‌ی سی‌وپنجم همه‌گیری کرونا که در آن، کم‌ترین مورد ابتلا به کرونا ثبت شده بود، آمار ابتلا به ویروس کرونا سیر صعودی داشته است و در هفته‌ی چهل‌وچهارم، بیش‌ترین آمار مبتلا به این بیماری در افغانستان ثبت شده است.
اکمل سمسور، سخن‌گوی وزارت صحت ‌عامه، می‌گوید که در هفته‌ی سی‌و‌پنجم (هفته‌ی هشتم پس از قرنتین)، شمار ابتلا به ویروس کرونا در افغانستان، به ۱۶۸ نفر رسیده بود؛ اما با رسیدن فصل سرما، این رقم نیز افزایش یافته که در هفته‌ی گذشته –هفته‌ی چهل‌وچهارم همه‌گیری کرونا- ۷۸۲ مبتلا به کرونا در این کشور، تشخیص داد شده است. با این حساب، شمار کلی مبتلایان به کرونا در افغانستان به ۴۲۹۶۹ نفر رسیده است.
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه در هفته‌ی گذشته، ۵۶۵ نفر مبتلا به کرونا در افغانستان، بهبود یافته اند که با آن، شمار کلی بهبودیافتگان در این کشور، به ۳۵۰۳۶ نفر می‌رسد.
همین‌طور، در هفته‌ی گذشته، ۳۵ نفر بر اثر بیماری کرونا در افغانستان جان شان را از دست داده اند؛ رقمی که پس از هفته‌ی سی‌وپنجم همه‌گیری آن در افغانستان، درشت‌ترین آماری است که ثبت شده است. با این حساب، شمار مرگ ناشی از کرونا در افغانستان به ۱۵۹۷ می‌رسد.

کرونا جدی گرفته نمی‌شود
در هفته‌ی گذشته، در ولایت کابل، بلخ، کندهار، ننگرهار، هرات، تخار، غزنی، میدان‌وردک، نیمروز، بدخشان، بادغیس، دایکندی، بامیان، کندز، لوگر، غور، پروان و زابل، شماری مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده شده اند که بیش‌ترین آن در کابل گزارش شده است. با این حال اما پایتخت‌نشینان این بیماری را جدی نگرفته و نکته‌های بهداشتی پیش‌گیرانه از این ویروس را رعایت نمی‌کنند و به ندرت می‌توان شهروندی را دید که ماسک بزند.
پیش از این در ۱۲ عقرب، وزیر صحت عامه‌ی کشور، استفاده‌ی از ماسک را در اداره‌های دولتی افغانستان اجباری اعلام کرده بود؛ چیزی که تا حالا هم در همه‌ی این اداره‌ها جدی گرفته نمی‌شود.
اکمل سمسور، می‌گوید: «استفاده از ماسک در اداره‌های دولتی اجباری شد؛ اما استفاده از ماسک کم است. باید همه از ماسک استفاده کنند. اگر از ماسک استفاده نشود، ما محدودیت‌های قرنتین را به کابینه پیشنهاد می‌کنیم.» به گفته‌ی او، اگر ۹۵ در صد شهروندان از ماسک استفاده کنند، نیاز به وضع محدودیت‌های دوباره‌ی قرنتین نخواهد بود.

کاهش کارکنان صحی برای رسیدگی به بیماران کرونایی در شفاخانه‌ی افغان-چاپان
پس از بازشدن قرنتین، شفاخانه‌ی افغان-جاپان که مرکز ثبت و تشخیص کرونا در شهر کابل است، این روزها کارکنان آن کاهش یافته است.
داکتر طارق‌احمد اکبری، سرطبیب شفاخانه‌ی افغان-جاپان به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که کارکنان این شفاخانه برای رسیدگی به بیماران کرونایی کاهش یافته است. «در زمان واگیری کرونا ۷۲۸ نفر پرسونل داشتیم؛ اما پس از قرنتین، بنا به هدایت وزارت صحت عامه، به ۲۵۹ نفر کاهش یافته است.» به گفته‌ی آقای اکبری، از این میان؛ ۲۲ پزشک معالج، ۱۵ پزشک متخصص، ۴۵ پرستار و ۹۰ کارمند خدماتی برای رسیدگی به بیماران کرونایی، مصروف کار اند.
آقای سمسور تصریح می‌کند که پیش از این شفاخانه‌ی افغان-جاپان از سوی بانک جهانی تمویل می‌شد؛ اما پس از قرنتین تمویل مالی این شفاخانه به موسسه‌ی کف (موسسه‌ی مواظبت از خانوادهای افغان) سپرده شده و طبق پیشنهاد این موسسه، کارکنان این شفاخانه کاهش یافته است. او می‌افزاید: «ازدیاد پرسونل باعث می‌شد که کیفیت خدمات صحی پایین بیاید، اکنون با همین مقدار پرسونل، ما می‌توانیم خدمات بهتری را ارایه کنیم.»
شفاخانه‌ی افغان-جاپان، ۷۶ بستر برای بیماران کرونایی دارد؛ اما این تعداد برای این شفاخانه بسنده نیست. آقای سمسور در این مورد می‌گوید: «ما از خدمات این شفاخانه صد در صد راضی نیستیم، به همین خاطر، وزارت صحت عامه تلاش می‌کند که تعداد بسترهای شفاخانه‌ی افغان‌-جاپان را به ۱۵۰ بستر برساند.»

برنامه‌های وزارت صحت برای مهار دوباره‌ی کرونا چیست؟
از آن‌جایی که شمار مبتلایان ویروس کرونا در افغانستان نسبت به کشورهای همسایه؛ مانند ایران و پاکستان کم‌تر است؛ اما با رسیدن فصل سرما، ازدیاد آلودگی هوا و جدی‌نگرفتن این بیماری، احتمال بلندرفتن شمار مبتلایان از هفته‌ی گذشته، نیز بیش‌تر است. این پاسخ اما هنوز باقی است که وزارت صحت عامه برای مهار این بیماری در زمستان پیش‌ رو، چه برنامه‌‌ای دارد؟
آقای سمسور می‌گوید: «احتمال بیش‌ترشدن آمار در زمستان زیاد است؛ بنا ما درصد تشخیص شفاخانه‌ها را بلند بردیم و همین‌طور ۲ تیم سیار خانگی ایجاد کردیم. این تیم‌ها در خانه‌هایی که علایم کرونا گزارش شود، رفته و از بیماران مراقبت می‌کنند.» به گفته‌ی او، تیم‌های سیار وزارت صحت عامه، در ۱۴ روز قرنتین خانگی، در هفته‌ دو بار به بیماران رسیدگی خواهند کرد.
آقای سمسور می‌افزاید: «ما سیستم نظارتی وزارت صحت را تقویت کرده ایم. به اضافه‌ی آن، تیم‌هایی را برای گرفتن آزمایش از کسانی که علایم مشکوک دارند، موظف کرده ایم.»
با این همه، فصل زمستان نیز از راه می‌رسد؛ فصلی که می‌تواند روند رشد کرونا را شدت دهد. از سویی هم آقای سمسور با نگرانی از رعایت‌نشدن موارد بهداشتی از سوی شهروندان، می‌گوید که به قرنتین‌بردن کامل شهرها به دلیل شرایط بد اقتصادی شهروندان، ممکن نیست؛ اما اگر شهروندان نکات صحی و بهداشتی را به طور جدی مراعات نکنند، محدودیت‌های قرنتین وضع شده و اماکن عمومی و محل‌های تجمع مردم بسته خواهد شد.