کشته شدن استاد شرعیات دانشگاه کابل؛ مبشر مسلمیار کی بود؟

علی شیر شهیر
کشته شدن استاد شرعیات دانشگاه کابل؛ مبشر مسلمیار کی بود؟

مبشر مسلمیار، استاد سرشناس دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل، در نتیجه‌ی انفجار ماین مقناطیسی در کابل کشته شد.

فردوس فرامرز، سخنگوی پولیس کابل، به روزنامه‌ی صبح کابل تایید کرد که این انفجار حوالی ساعت ۱۱:۲۵ پیش از چاشت امروز (پنج‌شنبه، ۳۰ دلو)، رخ داد. در این رویداد یک موتر کرولا در جاده‌ی شفاخانه‌ی علی‌آباد ناحیه‌ی سوم شهر کابل در نزدیکی دانشگاه کابل، هدف انفجار ماین مقناطیسی قرار گرفت.

آقای فرامرز، کشته‌شدن دو تن را در این رویداد تایید کرد، اما در باره‌ی هویت آن‌ها جزئیاتی نداد. اما منابع امنیتی به روزنامه‌ی صبح کابل گفتند که کشته‌شدگان این رویداد، دو استاد شرعیات دانشگاه کابل بوده‌اند.

شماری از رسانه‌ها از کشته شدن مبشر مسلمیار و معروف راسخ، دو استاد مطرح دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل در این انفجار خبر دادند که هر دوی آن‌ها پیش از این متهم به همکاری با گروه داعش بودند. اما ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان، ساعتی پس از وقوع این رویداد، با محکوم‌کردن این رویداد، تایید کرد که در این انفجار، مبشر مسلمیار، استاد شرعیات دانشگاه کابل و یکی از دانش‌آموزان او کشته شده‌اند.

مسوول جلب‌وجذب برای گروه داعش

مبشر مسلمیار در ماه سرطان سال ۱۳۹۸ توسط امنیت ملی به اتهام تبلیغ و جذب جوانان برای گروه داعش بازداشت شده بود و مدتی در بند امنیت ملی بود.

در آن زمان امنیت ملی اعلام کرد که افراد قطعات ویژه‌ی این نهاد، با اجرای یک عملیات هدف‌مند، یک استاد و دو فارغ التحصیل دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل را به اتهام جلب و جذب افراد برای گروه داعش و هم‌چنان سازمان‌دهی حملات تروریستی در کابل بازداشت کرده‌اند.

دو تن از این بازداشت‌شدگان، به دست‌داشتن در انجام حمله‌ی انتحاری بر ورزش‌گاه میوند دشت برچی غرب کابل و همچنان حمله بر موتر کارمندان کمیسیون اصلاحات اداری اعتراف کرده بودند. در کنار این، یکی از این افراد از دست‌داشتن در حمله به میدان هوایی حامدکرزی نیز اعتراف کرده بود.

حمله بر ورزش‌گاه پهلوانی میوند در ماه سنبله ۱۳۹۷ صورت گرفت. آن حمله، ده‌ها کشته و زخمی به‌جا گذاشت. مسئولیت آن حمله را گروه داعش به عهده گرفته بود. هم‌چنان حمله بر کارمندان کمیسیون اصلاحات اداری در جریان ماه رمضان سال گذشته صورت گرفت که در آن چهار کارمند این کمیسیون کشته شدند.

در خبرنامه‌ی امنیت ملی، از مبشر مسلم‌یار به عنوان فردی یاد شده بود که مسئولیت جلب و جذب افراد برای گروه داعش را به عهده داشته است. این ریاست، هم‌چنان گفته بود که دو برادر به نام‌های احمدطارق و احمد فاروق که توسط استادان دانشکده‌ی شرعیات جذب گروه داعش شده بودند، توسط نیروهای امنیت ملی بازداشت شدند.

احمدفاورق و احمدطارق، اعتراف کردند که توسط ظاهر داعی، محمدمعروف راسخ و مبشر مسلمیار، از استادان دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل و ابوعبیدالله متوکل، به گروه تروریستی داعش جلب و جذب شدند. آنان‌ همچنان گفتند که این افراد، دانش‌جویان دانشگاه و جوانان را ابتدا به سلفیت دعوت کرده و پس از آن به گروه داعش جذب می‌کردند.

مسجد الکویتی مرکز تبلیغات داعش

نصیر موحدی، نویسنده‌ی کتاب «افراط‌گرایی در دانشگاه کابل» نیز به روزنامه صبح کابل می‌گوید که این استادان شرعیات از جمله مولوی معروف راسخ، در درگیری‌هایی که در سال‌های گذشته در خوابگاه دانشگاه کابل رخ داد، نقش برجسته داشتند.

او می‌گوید که «مسجد الکویتی» که روبه‌روی دانشگاه کابل در نزدیکی خوابگاه این دانشگاه موقعیت دارد، مرکز تبلیغات و جلب و جذب برای گروه داعش است که توسط مولوی معروف راسخ مدیریت می‌شد. انفجار امروز نیز در مقابل همین مسجد رخ داد.

آقای موحدی، تاکید می‌کند: «در درگیری‌های خوابگاه دانشگاه کابل، استادان شرعیات عملا علیه دانش‌جویان و به ویژه دانش‌جویان هزاره و شیعه تبلیغات می‌کردند؛ در جنگ‌های لیلیه، بارها از بلندگوی مسجد فتوا صادر می‌شد که شیعه‌ها را بکشید، این‌ها کافر استند. مولوی معروف راسخ این کار را کرده بود و از مسجد روبه‌روی لیلیه که به نام مسجد الکویتی است، اعلام جهاد داده بودند. این اتفاق در دهم محرم ۱۳۹۱ رخ داده بود.»

نفوذ افراط‌‌ گرایی در دانشگاه‌های افغانستان، مساله‌ای است که از مدت‌ها پیش توجه اداره‌های امنیتی و حتا نهادهای تحقیقاتی را جلب کرده است.

بر اساس یک تحقیق که در ماه حمل سال گذشته‌ی خورشیدی به نشر رسید، درس گفتار‌های ثقافت اسلامی از سوی برخی استادان شرعیات، سبب ترویج افراطیت شده است.

به گفته‌ی نویسنده‌ی رساله‌ی تحقیقی «ریشه‌یابی رادیکالیزم دینی در نظام آموزشی افغانستان»، شماری از استادان ثقافت اسلامی هنگام تدریس متون این مضمون به جای اکادمیک بودن موضوعات، بیشتر آن را به‌عنوان یک ایدیولوژی مطرح می‌کنند.

انستیتوت مطالعات استراتژیک، چند سال پیش در گزارشی از نفوذ افکار تندروانه در دانشگاه‌های افغانستان خبر داد و نوشت که گروه‌هایی مانند طالبان، حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار و شبکه‌ی القاعده، از عوامل این نفوذ استند.

در سال‌های گذشته، در مواردی، حمل پرچم طالبان در تجمع‌های اعتراضی برخی از دانش‌جویان دانشگاه کابل، اعتراض‌هایی را هم برانگیخت.

تبدیل شدن دانشگاه‌های افغانستان به مراکز افراط گرایی و تندروی دینی، از موضوعات بسیار نگران‌کننده در چند سال اخیر بوده است. در ۲۶ عقرب ۱۳۹۴ مقام‌های محلی در شهر جلال‌آباد، مرکز ولایت ننگرهار، از بازداشت ده‌ها دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار به اتهام حمل پرچم گروه داعش در خیابان‌ها خبر دادند.

به دنبال آن، در ۲ قوس ۱۳۹۴ یک مشاور ارشد ریاست‌جمهوری که برای بررسی این موضوع به ننگرهار رفته بود، به بی‌بی‌سی گفت که حدود ۲۰۰ دانش‌جوی این دانشگاه با داعش ارتباط دارند.