نگرانی وزیر صحت از تأخیر در کمک‌های تعهدشده؛ لابراتوار پس از کرونا ساخته خواهد شد

علی شیر شهیر
نگرانی وزیر صحت از تأخیر در کمک‌های تعهدشده؛ لابراتوار پس از کرونا ساخته خواهد شد

مقام‌های وزارت صحت عامه‌ی افغانستان، با ابراز نگرانی از کم‌بود امکانات و پایین بودن سقف تست ویروس کرونا در این کشور، از تأخیر در کمک‌های تعهدشده انتقاد می‌کنند.

فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه‌ی افغانستان، روز شنبه، در مراسم افتتاح یک مرکز تجرید در کابل گفت که آن‌ها هنوز منتظر کمک‌ها استند؛ اما تا کنون هیچ هم‌کاری‌ای از سوی نهادهای بین‌المللی که وعده‌ی هم‌کاری به حکومت افغانستان داده بودند، دریافت نکرده اند.

آقای فیروز تأکید کرد: «سقف تست ما در حال حاضر یک هزار تن در روز است. تلاش ما این است که سقف را بالا ببریم؛ اما کمک‌هایی که وعده شده بود، هنوز صورت نگرفته است. قرار بود از کمک‌های بانک جهانی، ۱۵ لابراتوار ساخته شود. منتظر باشیم که لابراتوار بعد از کرونا ساخته شود.»

او هم‌چنان یاد آورد شد که کمک‌های اتحادیه‌ی اروپا نیز که بیش از صد میلیون دالر وعده‌ی هم‌کاری کرده بود، هنوز به افغانستان نرسیده است.

در حال حاضر امکان تست ویروس کرونا تنها در پنج کلان‌شهر افغانستان از جمله کابل، ننگرهار، مزارشریف، هرات و کندهار وجود دارد. وزیر صحت عامه‌ی افغانستان می‌گوید که آن‌ها تلاش دارند به زودی مراکز جدید تست کرونا در دو ولایت دیگر از جمله پکتیا و کندز نیز ایجاد کنند.

به گفته‌ی او، حکومت افغانستان تمام تلاشش را برای جلوگیری از شیوع بیش‌تر ویروس کرونا و جلب کمک‌ها در این بخش اختصاص داده است.

آقای فیروز می‌گوید: «دولت صادقانه تمام روز در این صدد است که چگونه با کرونا مبارزه کند. هر روز با سازمان‌های بین‌المللی امدادرسانی و کشورهای دوست کار جریان دارد که چطوری بتوانیم کمک جمع‌آوری کنیم، به ویژه برای کسانی که در قرنطین استند. دولت به این می‌اندیشد سکتورهایی که منابع خود را مصرف نتوانسته است، چگونه در بخش صحت انتقال کند و از این طریق جان آدم‌ها نجات داده شود.»

افتتاح نخستین مرکز تجرید

حکومت افغانستان، روز شنبه، نخستین مرکز تجرید ۲۰۰ بستر را در کابل افتتاح کرد. این مرکز که در قصر دارالامان ایجاد شده است، در واقع مکانی برای قرنطین بیماران متوسط و خفیف کوید-۱۹ است.

مقام‌های وزارت صحت افغانستان می‌گوید که این مکان، شفاخانه نیست، بل یک تسهیل‌گاه برای مریضان ویروس کرونا است که از خانواده و جامعه دور نگه داشته شوند.

وزیر صحت در مراسم افتتاح این مرکز تجرید، از فرستادن کمک‌های تازه به ولایات نیز خبر داد و تأکید کرد، علاوه بر ۳ میلیون دالر که قبلا از سوی این وزارت فرستاده شده بود، وزارت مالیه‌ی افغانستان، یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون افغانی دیگر را نیز مستقیما به مستوفیت‌های هر ولایت فرستاده است.

آقای فیروز در مورد شفافیت کمک‌های خارجی توضیح داد که تمام کمک‌های نهادها و کشورهای خارجی، مستقیما از سوی وزارت صحت به مصرف نمی‌رسد. او تأکید دارد که تمام این کمک‌ها توسط سازمان‌های خیریه‌ی بین‌المللی در افغانستان در بخش مبارزه با ویروس کرونا و خدمات بهداشتی، به مصرف می‌رسد.

وزیر صحت تصریح کرد: «این روزها شنیده می‌شود که فلان سازمان این‌قدر کمک کرد و فلان آن‌قدر. این کمک‌ها مستقیما از سوی وزارت صحت به مصرف نمی‌رسد. به گونه‌ی مثال از ۱۰۴ میلیون دالر کمک بانک جهانی، ۶۰ میلیون آن توسط مؤسسات تطبیق‌کننده‌ی خدمات صحی و نهادهای بین‌المللی به مصرف می‌رسد؛ اما حرف ما این است، از هر راهی که مصرف می‌شود، باید موثر تمام شود و به نیازمندی مردم ما رسیدگی شود.»

استخدام ۱۰ هزار کارمند صحی

مقام‌های وزارت صحت عامه‌ی افغانستان تأکید دارند که آن‌ها برای مبارزه با ویروس کرونا، به ۱۰ هزار کارمند صحی نیاز دارند که در حال حاضر درصدی زیاد آن را کارمندان این وزارت تشکیل می‌دهد.

 به‌گفته‌ی آن‌ها اکنون ۵۰ درصد از کارمندان صحی دولتی، در بخش مبارزه با ویروس کرونا در افغانستان مصروف استند و ۵۰ درصد دیگر این کارمندان به مریضان عادی غیر از ویروس کرونا رسیدگی می‌کنند.

وزیر صحت عامه‌ی افغانستان می‌گوید: «در حال حاضر استخدام‌های داوطلبان جریان دارد و ما در حال ساختن یک دیتابیس استیم. هم‌چنان ما انستیتوت صحی غظنفر را تبدیل کرده ایم به یک مرکز آموزشی کرونا. چون اگر وضعیت بحرانی شود، ما آن زمان وقتی برای آموزش نداریم.»

طرح حکومت افغانستان برای مبارزه با کرونا

حکومت افغانستان در جلسه‌ی اخیر کابینه‌اش، طرح مبارز به ویروس کرونا را که شامل موضوعات تفصیلی، مدیریت خطر، شکل‌دهی روش تغییر مدیریت، مراحل احتمالی، واکنش جامعه و گروهای متضرر می‌شود، تصویب کرد.

در اعلامیه‌ی ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان در مورد این طرح آمده است: «این طرح جهت مدیریت بهتر روند مبارزه با ویروس کرونا با جامعه‌ی جهانی، شرکای توسعه‌ای و سازمان‌های بین‌المللی مرتبط توأم با پیشنهادهای واضح شریک ساخته می‌شود.»

در این اعلامیه آمده است که طرح مدیریت حالت اضطرار کوید-۱۹ که از سوی وزارت صحت در جلسه‌ی کابینه پیشنهاد شده بود، نیز تصویب شد.

مقام‌های حکومت افغانستان می‌گویند که طرح حالت اضطرار کوید-۱۹، به خاطر ایجاد یک شیوه‌ی تازه‌ی عملیاتی، هم‌آهنگی، استفاده‌ی موثر از منابع و در پهلوی مبارزه با ویروس کرونا، حفظ تمرکز بر ساحات استراتیژیک بخش صحت ترتیب و تنظیم شده است.