چالش تازه‌ی گفت‌وگوهای صلح؛ حکومت رهایی زندانیان باقی‌مانده را مشروط کرد

علی شیر شهیر
چالش تازه‌ی گفت‌وگوهای صلح؛ حکومت رهایی زندانیان باقی‌مانده را مشروط کرد

حکومت افغانستان می‌گوید که روند آزادی ۴۰۰ زندانی خطرناک طالب، به دلیل عدم آزادی اسیران باقی‌مانده‌ی نیروهای دفاعی و امنیتی از سوی گروه طالبان، متوقف شده است.

صدیق صدیقی، سخنگوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان که روز دوشنبه (۲۷ اسد)، در یک نشست خبری سخن می‌زد، گفت که روند تبادله‌ی زندانیان، نباید یک طرفه باشد و گروه طالبان هم باید در راستای آزادی اسیران باقی‌مانده‌ی نیروهای دفاعی و امنیتی، اقدام کند.

او افزود: «برخی از کشورها با آزادی زندانیان خطرناک طالب مخالفت کرده‌اند و ما هم تلاش می‌کنیم تا این مشکل حل شود؛ اما دلیل این که چرا زندانیان شامل فهرست ۴۰۰ نفری آزاد نمی‌شوند، این است که طالبان تا هنوز اسیران ما را رها نکرده اند.»

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان تأکید کرد که گروه طالبان، باید هرچه زودتر نیروهای دفاعی و امنیتی باقی‌مانده را آزاد کند تا موانع در برابر رهایی ۴۰۰ زندانی طالب و آغاز مذاکرات میان‌افغانی، برداشته شود.

آقای صدیقی گفت: «ما گام‌های بزرگی را بخاطر آغاز گفت‌وگوهای مستقیم برداشتیم و حاضریم گام‌های دیگری هم برداریم؛ اما حالا مسؤولیت به دوش طالبان است و این گروه نیز باید به تعهدات خود عمل کند.»

صدیقی طالبان را به تعهدشکنی متهم کرده و می‌گوید که این گروه تعهداتی را که در موافقت‌نامه دوحه داده بودند، کم‌تر عملی کرده‌اند: «هنوز طالبان اسیران نیروهای امنیتی ما را به گونه‌ی کامل رها نکرده‌اند. هنوز میزان خشونت از طرف طالبان با تاسف بالا است. وقتی شما تعهدات دولت را در روند صلح با طالبان مقایسه کنید، مشاهده می‌کنید که پای‌بندی آنها نسبت به تعهدات‌شان، بسیار اندک است.»

به گفته‌ی آقای صدیقی طالبان ادعا کرده‌اند که یک هزار زندانی حکومت افغانستان را از زندان‌های شان آزاد کرده‌اند که شامل افراد ملکی، نیروهای امنیتی، کارمندان دولتی و نیروهای خیزش مردمی می‌شوند. اما این سخنگوی حکومت تاکید دارد که شمار اندک از زندانیان حکومت هنوز نزد طالبان اسیر اند. در مقابل اما، سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر پیش از این گفته بود که دیگر هیچ زندانی حکومت افغانستان نزد این گروه باقی نمانده است.

موضع‌گیری نابخردانه طالبان ممکن به روند صلح صدمه بزند

حکومت افغانستان در واکنش به اظهارات اخیر طالبان که گفته‌بودند در گفت‌وگوهای بین‌الافغانی صلح، «حکومت کابل» را به رسمیت نمی‌شناسند، می‌گوید که موضع‌گیری‌های نابخردانه‌ی طالبان ممکن به روند صلح آسیب برساند.

صدیق صدیقی، سخنگوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید: « اگر گروه طالبان با حکومت افغانستان مذاکره نمی‌کنند، پس چرا خواست‌های خود را از حکومت مطرح می‌کنند. از دید حکومت افغانستان چنین موضع‌گیری‌های این گروه به روند صلح آسیب خواهد زد.»

قرار بود نشست میان افغان‌ها در قطر دیروز یک‌شنبه برگزار شود، اما این نشست به دلیل‌هایی به تاخیر افتاد. اما دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) اعلام کرده است که این گفت‌وگوها در هفته‌ی جاری میان هیات مذاکره‌کنندگان دوطرف برگزار خواهد شد.

یوناما در صفحه‌ی تویتر خود نوشته است که اعضای این دفتر با هیات دفتر سیاسی طالبان در قطر دیدار کرده و آنها اطمینان داده اند که مذاکرات بین الافغانی این هفته آغاز شود. قرار است در نشست آغازین این گفت‌وگو، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه‌ی ملی نیز شرکت کند. اسدالله سعادتی، معاون این شورا به رسانه‌ها گفته است که آقای عبدالله در این نشست دعوت شده، اما تاکنون برای شرکت کردن یا نکردن، تصمیمی نگرفته است.

در آستانه‌ی آغاز مذاکرات بین‌الافغانی محمد اشرف‌غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان تاکید کرده است که اگر دنیا بر افغانستان معامله کند به آنان جواب رد می‌دهد.

آقای غنی که در مراسمی به مناسبت روز بین‌المللی جوانان در کابل سخنرانی می‌کرد ضمن قدردانی از کمک‌های بین‌المللی به افغانستان، تاکید کرد: «دنیا نیز باید از ما ممنون باشد، زیرا ملت ما قربانی‌های زیادی را در راستای مبارزه با تروریزم، متقبل شده اند و افغانستان میدان جنگ و میدان رقابت‌های منطقه‌ای بوده نمی‌تواند.»

او در ادامه افزود که به معامله و باج‌دادن حاضر نیست، اگر دنیا بالای آنها معامله کرد، به آنان جواب رد خواهند داد. رئیس‌جمهوری افغانستان صلح‌خواهی حکومت را اراده و نیّت نیک خوانده، یادآور شده که افغانستان شکست نخورده، بلکه تهداب تحکیم جمهوریت گذاشته شده است.