طالبان در ۱۸ سنبله به دره‌ی «جهاد و مقاومت» حمله کردند

علی شیر شهیر
طالبان در ۱۸ سنبله به دره‌ی «جهاد و مقاومت» حمله کردند

گروهی از طالبان به رهبری شاه‌ملنگ، عبدالهادی پشه‌ای‌وال و قدرت‌الله، دوشنبه‌شب با عبور از کوتل مرزی میان لغمان و پنجشیر خود را به منطقه‌ی «قلعه تری» در ولسوالی آبشار این ولایت رساندند. این گروه حمله‌ی خود را در هجدهم سنبله، ساعت هشت صبح آغاز کردند.
شکرالله عبدالله، باشنده‌ی ولسوالی آبشار، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که تعداد حمله‌کنندگان طالب به ۷۰ تن می‌رسید. رهبری این گروه را والی نام‌نهاد طالبان برای پنجشیر، ولسوال نام‌نهاد آبشار، مسؤول نظامی طالبان برای ولسوالی آبشار و مسؤول نظامی طالبان برای پنجشیر به عهده داشت.
آقای عبدالله که پس از چاشت سه‎‌شنبه با روزنامه‌ی صبح کابل صحبت می‌کرد، تأکید کرد: «متأسفانه قلعه تری را گرفتند. همه‌ی مردم محل؛ هم زن و هم مرد را در مساجد که دو تا مسجد است، “قید” کردند. ارتباط بیرونی‌شان را قطع کردند و هر وسیله‌ی ارتباطی مثل تلفن و هرچیز دیگر را از آن‌ها گرفتند. متأسفانه باید بگویم که فعلاً این قریه در تسلط کامل این گروه‌ تروریستی است».
شماری از اعضای شورای ولایتی پنجشیر تأکید می‌کند که تعداد مهاجمان طالب بر ولسوالی آبشار، به ۳۰۰ تن می‌رسد که از چندین مسیر، از جمله از مسیر فراشغان لغمان، از رود آستانه‌ی نورستان و رود پرینگال بر دو قریه‌ی این ولسوالی (قریه‌ی پاوات و قلعه تری) حمله کردند.
مولوی عباسی، یک عضو شورای ولایتی پنجشیر پس از چاشت سه‌شنبه به روزنامه‌ی صبح کابل تأکید کرد: «چهار نفر ملکی را از کوه‌ها گروگان گرفتند و تعدادی از پولیس‌های قوماندانی امنیه در محاصره افتادند. از مقامات محلی پنجشیر می‌خواهیم نیروهای کمکی و خیزش مردمی را به حمایت مردم روان کنند، در غیر آن ولسوالی آبشار به دست طالب سقوط می‌کند».
چرا پنجشیر؟
این تحرک طالبان در نوع خود نخستین حضور گروهی طالبان در یک بخشی از ولایت پنجشیر، بعد از اکتوبر سال ۲۰۰۱ میلادی است. ولایت پنجشیر در ۱۲۰ کیلومتری شمال کابل، در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان (از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱) مرکز اصلی مقاومت علیه این گروه به رهبری احمدشاه مسعود بود. پس از سقوط حکومت طالبان نیز پنجشیر از امن‌ترین ولایت‌های افغانستان بوده است.
پیش از این طالبان تنها در دو مورد توانسته بودند حملاتی را در این ولایت انجام دهند؛ اما پنجشیر تجربه‌ی حضور طالبان را در یک منطقه و قریه‌ی خاص خود نداشته است.
در بهار سال ۱۳۹۳ جنگ‌جویان انتحاری این گروه با ورود به پنجشیر ۱۳ نفر را کشتند و ۳۵ نفر را زخمی کردند. پیش از آن نیز در بهار سال ۱۳۹۲ یک گروه هفت نفری از جنگ‌جویان انتحاری طالب توانستند خود را به ساختمان ولایت پنجشیر برسانند. یکی از این مهاجمان مواد انفجاری‌اش را در ساختمان این ولایت منفجر کرد. در این حمله، یک پولیس کشته شد و یک پولیس دیگر زخم برداشت.
روز گذشته، هم‌زمان با حمله‌ی گروه طالبان به ولایت پنجشیر، شماری از جنگ‌جویان طالب، دوشنبه‌شب به بخش‌هایی از ولسوالی خاک جبار کابل نیز حمله کردند. شماری از آگاهان می‌گویند که حمله‌ی طالبان در امن‌ترین نقاط افغانستان در روز یادبود از کشته‌شدن احمدشاه مسعود و در آستانه‌ی آغاز گفت‌وگوهای صلح، می‌تواند معنادار و سمبولیک باشد.
میرزامحمد یارمند، آگاه نظامی، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که طالبان و داعش از دیرزمانی می‌خواهند در پنجشیر نفوذ کنند. به گفته‌ی او، این حمله‌ها نمی‌تواند تأثیر خاصی بر امنیت پنجشیر بگذارد؛ اما این خود جای نگرانی است که چطور طالبان در چنین ولایتی تا این سرحد پیش‌روی می‌توانند.
آقای یارمند تأکید می‌کند: «طالبان با راه‌اندازی چنین حمله‌هایی در هجد‌هم سنبله می‌خواهند بگویند که آن‌ها فعال استند و علیه داعیه‌ی مقاومت می‌جنگند. طالبان یک نیروی نیابتی استند که دستور داشتند در هجده‌ی سنبله چنین حمله‌ای صورت گیرد. این حرکت آن‌ها در زمانی که هیأت گفت‌وگوکننده‌ی صلح از هردو طرف آماده‌ی مذاکره استند، بیان‌گر عدم اعتقاد این گروه به روند صلح است».
با این حال، حکومت افغانستان با انتقاد از حمله‌‌های اخیر طالبان، گفته است که این حمله‌های طالبان امیدواری میلیون‌ها افغانستانی را که رویای صلح دارند، خدشه‌دار می‌کند.
صدیق صدیقی، سخن‌گوی ارگ ریاست‌جمهوری افغانستان، در برگه‌ی تویترش نوشته است: «دولت جمهوری اسلامی افغانستان، حمله‌های اخیر گروه طالبان را که در برخی از مناطق کشور انجام داده‌اند به شدت محکوم می‌کند. این حمله‌ها امیدوار میلیون‌ها افغان را که رویای صلح را در سر می‌پرورانند و منتظر آغاز گفت‌و‌گوهای صلح و پایان خشونت استند، خدشه‌دار می‌کند».
طالبان مدعی شده‌اند که در حمله به پنجشیر، یک منطقه را در ولسوالی آبشار این ولایت به کنترل‌شان در آورده و سه تن از نیروهای امنیتی را اسیر گرفته‌اند.
منصور عنابی، سخن‌گوی والی پنجشیر، با رد این ادعای طالبان تأکید دارد که نیروهای امنیتی با هماهنگی مردم محل، بر این مهاجمان حمله کرده و آن‌ها در حال فرار از منطقه استند.
آقای عنابی به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «طالبان در حال ترک منطقه استند و تلاش برای سرکوب آن‌ها جریان دارد. زخمی هم داشتند. در حال حاضر نیز نیروهای امنیتی و مردم محل در ساحه، به گونه‌ی هماهنگ عملیات می‌کنند».
سخن‌گوی والی پنجشیر می‌گوید که گروه طالبان به خاطر سپوتاژ کردن مراسم نوزدهمین سال‌یاد قهرمان ملی و امتیازگیری در گفت‌وگوهای میان افغانان، چنین تحرکاتی را انجام دادند؛ اما هیچ دستاوردی نداشته‌اند».
از سویی هم شماری از نمایندگان مردم پنجشیر در مجلس نمایندگان افغانستان تأکید دارند که طالبان در داخل این ولایت نفوذ ندارند و این حملات طالبان تنها در حد یک تبلیغات است.
زلمی نوری، نماینده‌ی پنجشیر در مجلس نمایندگان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «با نزدیک شدن گفت‌وگوهای بین‌الافغانی چنین حملات طالبان تنها می‌تواند در حد یک تبلیغات باشد که بگویند آن‌ها در همه‌جا حضور دارند».
آقای نوری تأکید می‌کند که برخی نقاط مرزی پنجشیر، از ولایت‌های همجوار آسیب‌پذیر است؛ اما این گروه در داخل پنجشیر هیچ‌وقت، هیچ‌کاری نمی‌توانند. به گفته‌ی این نماینده‌ی مجلس، مردم پنجشیر در برابر آن‌ها ایستادگی می‌کنند؛ چون این ولایت، مرکز «جهاد و مقاومت» بوده است.