مردم افغانستان با چنین رفتارها خواهان تجربه‌ی فاجعه اند

راحله یوسفی
مردم افغانستان با چنین رفتارها خواهان تجربه‌ی فاجعه اند

کرونا در شماری از کشورهای جهان فاجعه خلق کرده است و روزانه صدها تن بر اثر این بیماری می‌میرند و هزاران نفر دیگر نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند. مردم افغانستان در رسانه‌ها اخبار این فاجعه‌ی جهانی را می‌شنوند؛ اما هم‌چنان بی‌تفاوت اند.

عبدالحکیم تمنا، رییس صحت‌عامه‌ی هرات چندی قبل به خبرنگاران گفته بود: «مردم اصلا کرونا را جدی نگرفتند. ما مردم عادت داریم تا به چشم نبینیم، باور نمی‌کنیم. وقت آن رسیده پیش از این‌که ببینیم تعداد زیادی مبتلا شده‌ و مرده‌اند، برای پیشگیری از آن روز اقدام کنیم. جدی بگیرید و باور کنید.»

مسؤولان وزارت صحت بارها از طریق رسانه‌ها هشدار داده اند که مردم از گشت‌وگزارهای غیرضروری خودداری و این بیماری را جدی بگیرند، در غیر آن فاجعه خلق خواهد شد که آن وقت کنترلش غیر ممکن خواهد بود؛ اما به‌نظر می‌رسد که شماری از مردم اندک توجهی به این هشدارها نداشته است.

وحیدالله مایار، سخن‌گوی وزارت صحت‌عامه، در نشست خبری روز دوشنبه گفت که برای مردم افغانستان، قبول حقیقت سخت است. مردم با وحودی‌که فاجعه‌ی جهانی را می‌بینند؛ اما بی‌تفاوتی را اختیار کرده اند. این بی‌تفاوتی و قبول نکردن حقیقت، افغانستان را به فاجعه خواهد کشاند.

  در حالی که بیشتر کشورهای جهان برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، مراکز خرید و فروش وسایل غیر ضروری را بسته است، گشت‌وگزارهای غیر ضروری را منع کرده اند، مراکز آموزشی را تعطیل و حتا شماری از کشورها قرنطین خانگی اعلان کرده است. دولت افغانستان نیز در اقدام‌های نخست، مراکز آموزشی را تعطیل کرد ، هوتل‌ها و حمام‌های عمومی را از فعالیت بازداشت، ساحات کاری کارمندان دولتی را کاهش داد و گفت که شماری از زندانیان را آزاد خواهد کرد؛ اما باوجود افزایش مبتلایان به این بیماری، دولت تا هنوز برای بستن مراکز خرید و محل‌های که تجمع مردم زیاد است، اقدام نکرده و همچنان قانون منع گشت‌وگزار مردم در خیابان‌های عمومی و پر جمع‌وجوش را ایجاد نکرده است.

طبق آمارهای ارایه شده، در کابل نزدیک به شش میلیون نفر زندگی می‌کنند. بیماری کرونا مردم را تهدید می‌کند و در صورت گسترش این بیماری، تهیه‌ی امکانات صحی برای جمعیت چند میلیونی این شهر، مشکل خواهد بود؛ اما شماری زیادی مردم هنوز هم به پدیده‌ی کرونا به دیده‌ی تمسخر نگاه می‌کنند. در کابل هنوز مراکز خرید و فروش لوازم غیر ضروری باز و در مکان‌های عمومی و خیابان تجمع‌ها زیاد است. در موترهای لینی، تجمع افراد بیش از حد و  بدون فاصله‌ است، مهمانی‌ها و رفت‌وآمدهای خانوادگی جریان دارد.  در مراسم فاتحه و ختم جمع‌وجوش‌ مردم زیاد است. عده‌ی مراسم‌های عروسی شان را در خانه با تجمع زیادی از مردم برگزار می‌کنند.

« شنیدن کی بود مانند دیدن» ضرب‌المثل مردم افغانستان است که زمانی به یک موضوع باور ندارند، آن را می‌گویند. به‌نظر می‌رسد که شماری از مردم با پدیده‌ی کرونا نیز کم‌باور است و منتظر تجربه‌ی فاجعه‌ی کرونا استند. مردم با آن‌که می‌بینند و می‌شنوند؛ اما بی‌تفاوت اند.

طبق آمارهای وزارت صحت‌عامه‌ی کشور، تاکنون ۷۹تن در افغانستان به این بیماری مبتلا شده اند که سه واقعه‌ی مثبت آن در کابل به ثبت رسیده است.

در بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین، جاپان، کوریای جنوبی، سنگاپور، هنگ‌کنگ، تایلند، تایوان، مالزیا، ایران، ایتالیا، استرالیا، آلمان، آمریکا، ویتنام، فرانسه، ماکائو، کانادا، امارات متحده، جمهوری چک، اتریش، الجزایر، کرواسیا، سوییس، رومانیا، انگلستان، فیلیپین، هند، روسیه، اسپانیا، بلجیم، کامبوجیا، مصر، فنلاند، فلسطین، کویت، عمان، افغانستان، لبنان، نیپال، سری‌لانکا، پاکستان، سویدن و سایر کشورها ابتلا به کرونا گزارش شده است.