معترضان در غزنی: والی و فرمانده‌‌ی پولیس باید برکنار شوند

اکرم رسا
معترضان در غزنی: والی و فرمانده‌‌ی پولیس باید برکنار شوند

شماری از باشند‌گان ولایت غزنی، در پیوند به افزایش ناامنی‌ها و ناتوانی مسؤولان محلی این ولایت، در مهار ترورهای هدف‌مند، دست به اعتراض زدند. این اعتراض‌ها، چهارشنبه (۱۲ سنبله)، آغاز شد. معترضان، خواستار برکناری مقام‌های بلندپایه‌ی ملکی و نظامی این ولایت، شدند.

این معترضان، روز جمعه (۱۴ سنبله) در سومین روز اعتراض‌شان، شاه‌راه کابل- کندهار را به روی ترافیک، بستند. معترضان تأکید می‌کنند، تا زمانی که مقام‌های محلی و امنیتی این ولایت، از سمت‌های‌شان برکنار نشوند، به اعتراض‌شان ادامه خواهند داد.

به گفته‌ی این معترضان، ناامنی‌ها و ترورهای هدف‌مند در یک سال گذشته در این ولایت، افزایش چشم‌گیری یافته است و افرادی که در برابر نارسایی‌های دولت و مسؤولین امنیتی، دست به اعتراض می‌زنند نیز، به گونه‌ی مرموزی ترور می‌شوند.

حاجی‌ علی‌خان یکی از معترضان، روز جمعه (۱۴ سنبله)، در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل، گفت که عدم مسؤولیت‌پذیری مقام‌های محلی و امنیتی این ولایت، سبب شده است، تا ناامنی‌ها بیش‌تر از هر زمان دیگری در این ولایت، افزایش یابد.

در همین حال، نصیراحمد فقیری، رییس شورای ولایتی غزنی که ظاهرا با خواست‌های معترضان موافق است، می‌گوید که والی، فرمانده‌ی‌ پولیس و فرمانده‌‌ی لوای این ولایت که افراد غیر مؤثر در تأمین امنیت استند؛ باید از وظایف‌شان برکنار شوند.

او افزود، دو روز است که جسدهای نیروهای امنیت ملی، در ساحه‌ی ده کیلومتری شهر غزنی در منطقه‌ی جنگ، باقی مانده است؛ اما نیروهای امنیتی، با همه امکاناتی که در اختیار دارند، حتا نتوانسته اند این جسدها را از میدان جنگ بیرون کنند.

این در حالی است که شماری از باشندگان غزنی، از افزایش فساد اداری در اداره‌های محلی، عدم ارائه‌ی خدمات به مردم و توقف فعالیت‌های انکشافی از سوی حکومت محلی در این ولایت، شکایت دارند.

حسن‌رضا یوسفی، عضو شورای ولایتی عزنی، می‌گوید که ناامنی‌های اخیر در این ولایت، سبب شده است تا مردم دست به اعترض بزنند. «در حال حاضر جنگ در تمام حومه‌های شهر غزنی، جریان دارد. مردم آواره شدند. راه‌های موصلاتی این ولایت به ولسوالی‌ها، کاملا در اختیار تروریستان طالب، قرار دارد. گمرکات تروریستان طالب، در شاه‌راه نمبر یک و نمبر دو، راه پکتیا غزنی عملا فعال است و از مردم باج می‌گیرند.»

 در همین حال، شماری از باشندگان روستای «آرزو» که در نزدیکی شهر غزنی است، از جنگی که از چند ماه به این‌سو، در این روستا جریان دارد، شکایت دارند؛ چیزی که سبب شده است، آن‌ها را به خیابان‌های اعتراض مدنی بکشاند.

شماری از باشندگان روستای آرزو، به دلیل دوام جنگ، محل و زمین کشاورزی شان را ترک کرده اند؛ این در حالی است که همه‌ی زندگی این مردم، به زمین کشاورزی‌شان وابسته است.

دوام ناامنی در غزنی و بالا گرفتن آن، سبب شده است که دره‌ی قیاق این ولایت نیز، نام «دره‌ی مرگ» را به خود بگیرد؛ دره‌ای که به دلیل وجود گروه تروریستی طالبان، پیوسته از غیر نظامیان قربانی می‌گیرد.

نمایندگان شورای ولایتی غزنی، تأکید می‌کنند که اگر حکومت و دستگاه‌های امنیتی- دفاعی کشور، روند پاک‌سازی این ولایت را از گروه تروریستی طالبان شروع نکند، غزنی یک بار دیگر با سقوط مواجه خواهد شد.

با این حال، مقام ولایت غزنی، می‌گوید که وضعیت امنیتی شهر غزنی، نسبت به سال‌های گذشته بهبود یافته است. وحیدالله جمعه‌زاده، سخن‌گوی والی غزنی، جمعه (۱۴ سنبله)، به روزنامه‌ی صبح کابل، گفت که غزنی یکی از ولایت‌های ناامن در  جریان چند سال اخیر بوده است که عملأ، جنگ در ۱۴ ولسوالی آن جریان داشت؛ اما در حال حاضر تروریستان طالب، در بیش‌تر ولسوالی‌ها، شکست خورده اند.

جمعه‌زاده، می‌گوید که وضعیت امنیتی ولایت غزنی، در حال حاضر با رسیدن نیروهای امنیتی و کماندوها، رو به بهبودی است و دشمن شکست خورده است.

از سویی هم مقام‌های محلی غزنی، اعتراض‌کنندگان را به هدف‌های شخصی از این اعتراض، متهم می‌کنند.

جمعه‌زاده می گوید که در عقب این اعتراض‌ها، افرادی قرار داردند که خواست‌های شخصی‌شان، از سوی رهبری این ولایت رد شده است.

این درحالی است که حدود دو ماه پیش، اطلاعاتی از هم‌دستی گروه طالبان، شبکه‌ی حقانی و القاعده، برای حمله به شهر غزنی، در رسانه‌ها درز کرد بود. رسانه‌ها با نشر این گزارش، نوشته بود که تروریست‌های طالب، با هم‌دستی شبکه‌ی حقانی و القاعده، برنامه‌ی حمله‌ بر شهر غزنی را دارد.

هم‌زمان با نشر این گزارش، گروه تروریستی طالب نیز، حمله‌هایش را بر حومه‌های شهر غزنی بیش‌تر کردند. مسؤولان محلی این ولایت، می‌گویند که جنگ و درگیری، همه‌شبه در حومه‌های این شهر ادامه دارد.