هفت روز «کاهش‌ خشونت‌ها» چگونه گذشت؟

عبدالرازق اختیاربیگ
هفت روز «کاهش‌ خشونت‌ها» چگونه گذشت؟

فرصت یک‌هفته‌ای کاهش خشونت‌ها ساعت ۱۲ شب گذشته پایان یافت؛ این روند بامداد روز شنبه (۳ حوت) آغاز شد و برای یک هفته ادامه داشت. بر بنیاد طرح کاهش‌ خشونت‌ها، طالبان باید در جریان یک هفته، حملات خود را در مسیر شاهراه‌ها، اماکن عمومی، مراکز شهرها و مواضع ارتش و پولیس، تا هشتاد درصد کاهش می‌داد.
هرچند طالبان در جریان یک هفته‌ی گذشته حملات بزرگ تروریستی انجام نداده اند؛ اما بر بنیاد آمار وزارت داخله، در این مدت بیش از ۳۰ رویداد ضد امنیتی در ولایت‌های مختلف افغانستان به ثبت رسیده است. ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان، گفته است که تنها مراکز ولایت‌ها، قول‌اردوها، فرقه‌ها، غندها و پایگاه‌های نیروهای امنیتی افغان و خارجی شامل دوره‌ی کاهش خشونت بود و به استثنای این محلات، آتش گشودن یا حمله‌ی ‌شان نباید تخطی تلقی شود؛ چون آتش‌بس عمومی نبود.
نخستین روز کاهش خشونت‌ها
هم‌زمان با آغاز نخستین روز روند کاهش یک‌هفته‌ای خشونت، مردم در چندین ولایت افغانستان به رقص و پایکوبی پرداختند و از این رویداد استقبال کردند؛ ساز و سرود نواختند و به صورت گروهی شادی کرده و خوش‌حالی‌های شان را با هم‌دیگر شریک کردند. مردم امیدوار اند که کاهش خشونت‌ها و امضای توافق‌نامه‌ی صلح میان ایالات متحده‌ی امریکا و طالبان به صلح و ثبات دایمی در این کشور منجر شود.
در نخستین روز این روند، تنها در سه ولایت بلخ، پکتیا و ارزگان حملات طالبان ثبت شد. طالبان در نخستین ساعات روز شنبه (۳حوت) علیه نیروهای امنیتی در این سه ولایت حمله کردند؛ حملات طالبان در ولایت‌های ارزگان و پکتیا تلفاتی نداشت؛ اما در ولسوالی زاری ولایت بلخ دو سرباز ارتش جان باختند و سه سرباز دیگر زخمی شدند.
دومین روز کاهش خشونت‌ها
در دومین روز از روند کاهش یک‌هفته‌ای خشونت، دو مورد امنیتی در ولایت کندهار، پایتخت امارت طالبان و مرکز فرمان‌روایی ملاعمر، رهبر کشته شدن گروه طالبان ثبت شد. مقام‌های محلی ولایت کندهار در آن زمان گفتند که یک کاروان اکمالاتی نیروهای امنیتی در ولسوالی شاه‌ولی‌کوت این ولایت از سوی طالبان هدف قرار گرفته است. هم‌چنان در یک رویداد دیگر، یک موتر نیروهای امنیتی در ولسوالی شاه‌‌ولی‌کوت کندهار با ماین کنار جاده‌ای برخورد کرد. هر دو رویداد تلفاتی به همراه نداشت.
سومین روز کاهش خشونت‌ها
سومین روز روند کاهش خشونت‌ها نیز با سه رویداد امنیتی پایان یافت. در این روز، سه مورد در ولایت‌های بلخ، هلمند و سمنگان اتفاق افتاد که در نتیجه‌ی آن سه نفر جان باختند و هشت نفر دیگر زخمی شدند. طالبان در سومین روز کاهش خشونت‌ها، ولسوال دره‌‌ی صوف بالای ولایت سمنگان و یکی از کارمندان مدیریت مبارزه با جرایم جنایی این ولایت را با خود بردند.
چهارمین روز کاهش خشونت‌ها
در چهارمین روز از روند کاهش خشونت‌ها، چهار مورد حمله‌ی طالبان در چهار ولایت افغانستان ثبت شد. طالبان در این روز، بالای نیروهای امنیتی در ولایت‌های غزنی، زابل، فراه و هلمند حمله کردند که در نتیجه‌ی آن پنج تن از نیروهای دولتی افغانستان جان باخته و ده تن دیگر شان زخمی شدند.
وزارت داخله در پایان چهارمین روز کاهش خشونت‌ها، اعلام کرد که در جریان چهار روز گذشته، ۱۸ نیروی امنیتی در حمله‌ی طالبان کشته شدند و ۳۱ تن دیگر زخم برداشته اند.
پنجمین روز کاهش خشونت‌ها
همانند روز چهارم، در پنجمین روز روند کاهش خشونت‌ها نیز چهار مورد حمله‌ی طالبان در ولایت‌های هرات و بلخ ثبت شد. طالبان در ولایت بلخ یک کاروان نیروهای امنیتی را با ماین کنار جاده‌ای هدف قرار دادند که در نتیجه‌ی آن یک سرباز پولیس جان باخت. در ولایت هرات نیز سه رویداد امنیتی ثبت شد و طالبان یک نظامی پیشین را در این روز با خود بردند.
ششمین روز کاهش خشونت‎‌ها
در ششمین روز روند کاهش خشونت‌ها، بر خلاف روزهای دیگر، طالبان تلفات دیدند. مقام‌های امنیتی روز پنج‌شنبه (۸ حوت) گفتند که هفت هراس‌افگن طالب در نتیجه‌ی انفجار ماین جاسازی‌شده‌ی خود شان در ولسوالی دولت‌آباد ولایت بلخ کشته شدند. در اعلامیه‌ی قول اردوی‌ ۲۰۹ شاهین آمده است: «در نتیجه‌ی برخورد یک عراده موتر مربوط به طالبان با ماین کنارجاده‌ای، در روستای یول‌بُلدی ولسوالی دولت‌آباد ولایت بلخ، هفت سرنشین این موتر که همه اعضای طالبان بودند، کشته شدند.»
هفتمین روز کاهش خشونت‌ها
آنچه وزارت داخله می‌گوید که در هفتمین روز کاهش خشونت‌ها و آخرین روز این روند، سه رویداد امنیتی در ولایت‌های کاپیسا، بدخشان و لغمان ثبت شده است. نصرت رحیمی، سخن‌گوی وزارت داخله، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که طالبان در ولایت‌های کاپیسا و لغمان بالای نیروهای امنیتی حمله کردند؛ اما این حمله‌ها تلفاتی در پی نداشته است. آقای رحیمی اما گفت که در نتیجه‌ی انفجار ماین کنارجاده‌ی در بدخشان یک سرباز ارتش جان باخته و سه تن دیگر شان زخمی شدند.

با پایان روند کاهش خشونت‌ها، قرار است امروز شنبه (۱۰حوت) توافق‌نامه‌ی صلح میان نمایندگان امریکا و طالبان با حضور بیش از ۳۰ کشور جهان در قطر امضا شود. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا هفته‌ی پیش گفت که خودش این توافق‌نامه را امضا خواهد کرد.
اما آقای ترامپ تأکید کرده بود، در صورتی توافق‌نامه‌ی صلح را امضا خواهد کرد که نتیجه‌ی کاهش یک‌هفته‌ای خشونت‌ها مثبت باشد و طالبان از آموزن یک‌هفته‌ای موفق به درآیند.
قرار است مراسم امضای این توافق‌نامه، در هوتل مشهور «شیرینتن» در قطر برگزار شود. شاه‌محمود قریشی، وزیر خارجه‌ی پاکستان و عزیز کاملوف، وزیر خارجه‌ی اوزبیکستان، دو تن از مهمانان این مراسم، امروز را یک روز بزرگ و سرنوشت‌ساز برای افغانستان تلقی کردند.
وزیر خارجه‌ی پاکستان می‌گوید، امروز بنای یک گفت‌وگوی فراگیر میان افغان‌ها گذاشته می‌شود و یک فرصت بزرگ پیش ‌رو است.
عزیز کاملوف نیز گفته است که مشکل امروز، تنها مشکل مردم افغانستان نیست، بلکه این مشکل منطقه است؛ از همین رو باید همه برای تأمین صلح در افغانستان همکار باشند.
قرار است ده روز پس از امضای توافق‌نامه‌ی صلح امریکا و طالبان، مذاکرات میان حکومت افغانستان و طالبان آغاز شود. روز پنج‎‌شنبه (۸ حوت) یک هیأت شش‌نفری به نمایندگی از حکومت افغانستان نیز به قطر رفته است. ارگ ریاست‌جمهوری می‌گوید که این شش نفر هیأت مذاکره‌کننده با طالبان نیست و هیأت تماس اند که به درخواست زلمی خلیلزاد به قطر رفته اند.