سومین روز کاهش خشونت‌ها؛ گُُل در میله‌های تفنگ و نه گفتن به جنگ

عبدالرازق اختیاربیگ
سومین روز کاهش خشونت‌ها؛ گُُل در میله‌های تفنگ و نه گفتن به جنگ

مردم افغانستان، سومین روز کاهش‌‎ خشونت‌ها را نیز پشت سر گذاشتند و قرار است تا چهار روز دیگر توافق‌نامه‌ی امریکا و طالبان به امضا برسد. برخلاف دو روز گذشته، سومین روز این روند، آرام به پایان رسید و تنها یک گزارش ضد امنیتی به ثبت رسیده است.
گفته می‌شود که طالبان در سومین روز کاهش خشونت‌ها، ولسوال دره‌ی ‌صوف بالای ولایت سمنگان را با خود برده اند. محمدصدیق عزیزی، سخن‌گوی والی سمنگان، به روزنامه‌ی صبح کابل گفت که حوالی ساعت ۱۰:۳۰ صبح روز دوشنبه (۵ حوت) محمدعلی حسنی، ولسوال دره‌‌ی صوف بالا، در ساحه‌ی دره‌ی چبچل، از سوی افراد طالبان ربوده شده است.
آقای عزیزی افزود که افراد طالبان، یکی از کارمندان مدیریت مبارزه با جرایم جنایی و یکی از محافظان آقای حسنی را نیز با خود برده ‌اند. بزرگان ولسوالی دره‌ی ‌صوف بالا، تلاش دارند تا با پادرمیانی، این افراد را از چنگ طالبان آزاد کنند.
هم‌زمان با این که شور و شوق مردم برای کاهش‌ خشونت‌ها به شدت ادامه دارد، امریکا آمادگی می‌گیرد که تا روز شنبه (۱۰حوت) توافق‌نامه‌ی صلح را با طالبان به امضا برساند. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا که روز یک‌شنبه (۴حوت) به هند رفته بود، در جریان صحبت با خبرنگاران گفت، در صورتی که طالبان به تعهدات شان در هفته‌ی «کاهش‎‌ خشونت‌ها» پابند باشند، خودش توافق‌نامه‌ی صلح را امضا می‌کند.
به لطف کاهش یک‌هفته‌ای خشونت، آرامش نسبی در افغانستان آمده و مردم انتظار دارند که این کاهش خشونت‌ها و امضای توافق‌نامه‌ی امریکا و طالبان به آتش‌بس دایمی منجر شود و طالبان از کشتار مردم دست بردارند.
در سومین روز از هفته‌ی کاهش خشونت‌ها، روزنامه‌ی صبح کابل هم‌چنان پیام‌هایی از مخاطبان خود دریافت کرده است که نشان می‌دهد همه امیدوارند، پس از چهل سال جنگ، صلح بیاید و مردم زندگی آرام داشته باشند.
رها عصیان از ولایت تخار در پیامی که برای ما فرستاده، نوشته است: «افغانستان سال‌هاست در آتش جنگ و برادر‌کشی می‌سوزد و ما شاهد خانمان‌سوزی‌های زیادی استیم. کاهش خشونت‌ها در افغانستان امیدوارکننده است؛ بنا بر این، همه‌ی افغانستان نیازمند صلح سرتاسری می‌باشد تا دیگر شاهد خانمان‌سوزی ملت بی‌چاره نباشیم. در سایه‌ی صلح و آرامش می‌توان بر یک افغانستان آباد و غنی امیدوار بود.»
شریفه سرداری، از ولایت دایکندی نیز گفته است: «ما از کاهش خشونتی که طالبان اعلام کرده، بسیار خوش‌حال استیم، به خاطری که اگر دوام‌دار باشد، یک گپ بسیار خوب است. ما از جنگ، خشونت و خون‌ریزی خسته شدیم. ۵۰ درصد امیدوارم که صلح بیاید و ترسی که از طالب و جنگ‌جویانش داریم، پایان یابد.»
هم‌چنان پیام‌هایی که هم‌کار ما از ولایت هرات فرستاده، مردم از سومین روز کاهش خشونت‌ها در این ولایت نیز استقبال کرده اند. مردم هرات همانند دو روز قبل به جاده‌ها برآمده و به جشن و پایکوبی پرداختند.


احمد وحید توخی، در یکی از بازارهای هرات دکان‌ دارد. وحید می‌گوید: «از کاهش خشونت‌ها و کاهش جنگ خیلی خوش استیم. کاهش خشونت چه خوب زیبا است، هر دو طرف مسلمان استند. هر دو طرف افغان، هر دو طرف برادر. اگر واقعا بیبنیم، هم طالب و هم دولت رابطه‌ی تنگاتنگی دارند. بس است دیگه. چهار دهه است که در جنگ استیم. پدران ما در جنگ عمر خود را تیر کردند. ما نسل جوان در جنگ پرورش یافتیم. دیگه بس است اگر به نوبت هم باشد، از افغانستان جنگ بس است. از وقتی که کاهش خشونت‌ها اعلام شده، در زندگی مردم تغییر آمده و روح و روان مردم زنده شده.»
در جنوب افغانستان اما جوانان به گونه‌ی متفاوتی از کاهش یک‌هفته‌ای خشونت‌ها استقبال کردند. صدها جوان هلمندی با آغاز روند کاهش خشونت‌ها، کاروانی را راه‌اندازی کردند و به ولسوالی‌های دوردست این ولایت رفتند و با شعارهای «زنده باد صلح و مرگ بر جنگ» از طرف‌های درگیر جنگ خواسته اند که به کشتار مردم نقطه‌ی پایان بگذارند و صدای صلح‌خواهی آنان را لبیک گویند.
آنچه مسؤولان این کاروان مردمی می‌گویند، آن‌ها پس از آغاز «کاهش خشونت‌ها» حرکت‌های صلح‌خواهی‌ شان را آغاز کرده اند و تلاش دارند، در مدت یک هفته، به ولسوالی‌های ناامن ولایت هلمند بروند و برای آمدن صلح در میان مردم ذهنیت‌سازی کنند. ولایت هلمند، خواستگاه کاروان صلح‌خواهی‌ای است که به بیشتر نقاط افغانستان را پیاده سفر کردند.
عبدالستار ستوری، از اعضای این کاروان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که شماری از جوانان ولایت هلمند، پس از اعلام کاهش خشونت‌ها گرد هم آمده و از توافق‌نامه‌ی صلح امریکا و طالبان و حالت نیمه‌ آتش‌بس اعلام حمایت کرده اند.

آقای استوری می‌گوید: «جوانان به جاده‌ها برآمدند، موترهای شان را با بیرق سه رنگ افغانستان مزین کردند. دیروز به ولسوالی ناوه رفتیم. در این ولسوالی نیز مردم از کاهش خشونت‌ها حمایت کردند. در جریان سفر مان به ولسوالی ناوه، با نیروهای امنیتی نیز مواجه شدیم، به میله‌های تفنگ شان گل ماندیم و از تلاش‌های شان برای دفاع از کشور و مردم قدردانی کردیم. بعدا که دوباره به شهر آمدیم، یک برنامه‌ی آتش‌بازی راه انداختیم. تمام تلاش ما این است تا ذهنیت عامه را به سمت صلح سوق بدهیم و به همه بفهمانیم که جنگ نمی‌خواهیم.»
باشندگان ولایت هلمند تأکید می‌کنند که روند کاهش خشونت‌ها باید تا جایی ادامه پیدا کند که به صلح و ثبات دایمی منجر شود؛ زیرا مردم عام همیشه قربانی جنگ بودند. ستوری می‌گوید: «جنگ بس است. باید صلح شود. تنها راه حلی که باقی مانده، قطع جنگ و آتش‌بس دایمی است.»
ولایت غزنی در جنوب افغانستان که از ولایت‌های ناامن به حساب می‌آید، در جریان سه روز گذشته شاهد هیچ حمله‎‌ی تروریستی از سوی طالبان نبوده است. مقام‌های محلی در این ولایت، می‌گویند که طالبان پس از اعلام آتش‌بس تا کنون هیچ گونه‌ واکنش منفی در غزنی انجام نداده اند.
حسن‌رضا یوسفی، عضو شورای ولایتی غزنی، روز دوشنبه (۵حوت) به روزنامه‎‌ی صبح کابل گفت که مردم این ولایت در مجموع از کاهش خشونت‌ها استقبال کرده اند؛ زیرا غزنی همواره شاهد حملات سنگینی از سوی طالبان بوده؛ اما در جریان سه روز گذشته، هیچ حمله‌ای انجام نداده اند.
او افزود: «ما امیدواریم که این کاهش خشونت‌ها، همانند آتش‌بس عید نشود که سبب سقوط غزنی شد. نیروهای امنیتی در حال دفاعی قرار دارند؛ اما در سطح ولایت غزنی، امکانات بسیار کم است. نارسایی‌های زیادی در این ولایت وجود دارد. همین اکنون که کاهش خشونت‌ها جریان دارد، در بسیاری از ولسوالی‌ها، نیروهای ارتش امکانات درست دفاعی ندارند.»
سلسله گزارش‌های روزنامه‌ی صبح کابل از هفته‌ی کاهش خشونت‌ها ادامه دارد. شما مخاطبان عزیز هم می‌توانید دیدگاه‌ها و چشم‌دیدهای تان را از روزهای «کاهش خشونت‌‌ها» برای ما بفرستید تا در شماره‌های بعدی به نشر برسد.