کاهش خشونت‌ها؛ از خوش‌بینی حکومت تا نگرانی مردم

راحله یوسفی
کاهش خشونت‌ها؛ از خوش‌بینی حکومت تا نگرانی مردم

مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا دیروز در ارگ ریاست‌جمهوری پیش از صدور اعلامیه‌ی مشترک بین امریکا و افغانستان،گفت: «اگر طالبان به صلح اراده دارند، روندکاهش خشونت‌ها را ادامه دهند. زمان آن رسیده که طالبان در راستای صلح گام بردارند و روابط شان را با گروهی تروریستی القاعده قطع کنند و با داعش مبارزه کنند.»
هم‌زمان با امضای توافق‌نامه‌ی صلح امریکا و طالبان در دوحه، سخن‌گوی این گروه در افغانستان، از تمامی جنگ‌جویان خود خواست که از هرگونه حمله بر مواضع نیروهای‌امنیتی افغان و امریکا، خودداری کنند.
مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخله، روز شنبه (۱۰حوت) در صحبت با خبرنگاران در ارگ ریاست‌جمهوری گفت: «دوره‌ی کاهش‌خشونت‌ها در روز شنبه هم ادامه داشت و ادامه‌ی این روند، وابسته به امضای توافق‌نامه‌ی صلح است.»
اندرابی افزود، در هفته‌ی کاهش‌خشونت‌ها آنان شاهد حملات اندک از سوی طالبان بوده که توسط نیروی‌های امنیتی کنترل شده و نیروهای ‌امنیتی آماده‌ی مقابله با هر نوع حمله از سوی طالبان در روزهای آینده است.
حمدالله محب، مشاور امنیت‌ملی رییس‌جمهور نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «دوره‌ی هفت روزه‌ی کاهش خشونت‌ها، یک دوره‌ی آزمون برای طالبان بود؛ اما آزمون اصلی پس ازاین آغاز می‌شود؛ آیا طالبان می‌توانند خشونت‌ها را هم‌چنان کاهش دهند یا خیر.»
توافق‌نامه‌ی امریکا و طالبان پس از پایان توافق یک هفته‌ای «کاهش چشم‌گیر خشونت‌ها» به امضا رسید و ۱۰ روز پس از امضای این توافق‌نامه، گفت‌وگوهای میان افغانی آغاز خواهد شد.
دبیر کل ناتو، روز جمعه در یک نشست خبری در بروکسل اعلام کرد که او شاهد کاهش «چشم‌گیر» خشونت در هفته‌ی جاری بود و افغانستان نسبت به هر زمان دیگر، به دست یافتن به صلح نزدیک شده است.
ینس استولتنبرگ تأکید کرد که یگانه راه رسیدن به صلح پایدار در افغانستان، انجام گفت‌وگوهای صلح به رهبری و مالکیت خود افغان‌ها است که این مرحله پس از امضای توافق‌نامه‌ی صلح بین امریکا و طالبان آغاز خواهد شد.
روزنامه‌ی امریکایی نیویارک‌تایمز، در گزارشی که سال ۲۰۱۸ به نشر رساند، گفته است که به صورت میانگین، روزانه ۳۰ تا ۴۰ تن از نیروهای امنیتی افغانستان در نبرد با طالبان جان می‌بازند. در حالی که در هفته‌ی کاهش‌خشونت‌ها، این رقم کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است. در جریان هفت روز، ۲۱ نظامی جان شان را از دست داده اند.
ادریس رحمانی، تحلیل‌گر امور بین‌الملل، در گفت‌و‌گوی ویژه با روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «به شکلی که در هفته‌ی کاهش خشونت‌ها تجربه کردیم، میزان خشونت و تلفات در مقایسه به سایر روزهای زمستان، تفاوت بزرگی را نشان می‌دهد. به طور مثال، اگر در روزهای عادی تعداد حملات به ۶۰ تا ۷۰ می‌رسید، در هفته‌ی کاهش خشونت‌ها این میزان به ۱۰ حمله رسید.»
هفته‌ی کاهش‌خشونت‌ها
زمان تعیین‌شده برای مرحله‌ی آزمایشی کاهش خشونت‌ها از سوی گروه طالبان، ساعت دوازده‌ی جمعه شب پایان یافت. میزان خشونت‌های جنگی از سوی گروه طالبان در هفت روز گذشته، کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است. جنگ‌جویان این گروه، از اجرای حملات گسترده بر مراکز نظامی کشور و نیروهای ناتو خودداری کردند.
هر چند طالبان در جریان این هفت روز، حملات بزرگ تروریستی انجام ندادند؛ اما بر بنیاد آمار وزارت داخله، دوازده ولایت کشور گواهی خشونت‌هایی بود که قربانی‌ نیز داشتند. ولایت هلمند، کابل، کندهار، ارزگان، بلخ، کاپیسا، سمنگان، زابل، فراه، غزنی، لوگر و لغمان دوازده ولایتی استند که در این دوره‌ی هفت روزه، گواه رویدادهای امنیتی بودند.
بربنیاد آمارهای این وزارت، از آغاز دوره‌ی کاهش خشونت‌ها تا ختم این دوره، ۲۱نظامی و نُه غیر نظامی در نتیجه‌ی رویدادهای امنیتی در ولایت‌های یادشده، جان‌های شان را از دست داده‌ و ۴۹تن دیگر زخمی شده‌اند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز گفته است که گروه طالبان، در جریان هفته‌ی کاهش‌خشونت‌ها، ۳ غیرنظامی را گروگان گرفتند. هم‌چنان، طالبان ۴ نظامی را از مسیر راه گروگان گرفتند که یکی از آن‌ها را در ولسوالی قره‌باغ ولایت غزنی، تیرباران کردند.
بر اساس گزارش این کمیسیون، در هفته‌ی کاهش خشونت‌ها، تلفات از طرف نیروهای امنیتی، تنها در جریان درگیری‌های مسلحانه ثبت شده است و از سوی نیروهای بین‌المللی نیز هیچ رویداد امنیتی ثبت نشده؛ اما طالبان، به اقدام‌هایی دست زده‌اند که سبب تلفات غیرنظامیان و نظامیان شده است.
استقبال مردم
مردم افغانستان در هفت روز گذشته، از عملی شدن طرح کاهش خشونت‌ها استقبال کرده و آن را به فال نیک گرفتند. مردم امیدوارند که کاهش خشونت‌ها و امضای توافق‌نامه‌ی صلح میان امریکا و طالبان به صلح و ثبات دایمی در کشور منجر شود.

در چندین ولایت افغانستان مردم به رقص و پایکوبی پرداختند و از این رویداد استقبال کردند؛ ساز و سرود نواختند و به صورت گروهی شادی کرده و خوش‌حالی‌ شان را با همدیگر شریک کردند. بیان شادی‌های مردم، خسته بودن آن‌ها از جنگ را به نمایش می‌گذارد.
بعد از اعلام کاهش خشونت‌ها، مردم در ولایت‌های ننگرهار، هلمند، هرات، قندهار، خوست و سایر ولایت‌های افغانستان، به استقبال این طرح به جاده‌ها آمدند، جشن و پایکوبی کردند.
مردم در مناطق مختلف، از فعال شدن خدمات شبانه- روزی تلفن‌های همراه خبر داده‌اند. پیش از این، طالبان از تمام شبکه‌های مخابراتی خواسته بود، شبانه خدمات خود را قطع کنند؛ در غیر این صورت، آنتن‌های‌شان را آتش می‌زنند. با آغاز طرح کاهش خشونت‌ها، حدود ۵۵۰ سایت مخابراتی در ولسوالی‌ها و مناطق دور دست که خاموش یا فعالیت اندک داشتند، دوباره فعالیت خود را آغاز کردند.