واکنش‌ها به اجباری‌شدن حجاب؛ طالبان می‌خواهند زنان افغان را از زندگی عمومی حذف کنند

روح‌الله طاهری
واکنش‌ها به اجباری‌شدن حجاب؛ طالبان می‌خواهند زنان افغان را از زندگی عمومی حذف کنند

فرمان‌ تازه‌ی طالبان در مورد اجباری‌شدن حجاب زنان در افغانستان، با واکنش‌های شدید جهانی مواجه شده است. شماری از نهادهای بین‌المللی این اقدام طالبان را حذف زنان از جامعه عنون کرده‌اند.

هیدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر، گفته است که طالبان با این تصمیم، می‌خواهند که زنان افغان را از زندگی عمومی حذف کنند.

خانم بار، تأکید کرده است که این فرمان طالبان، زنان را تحت پوشش و دارایی خویشاوندان شان قرار می‌دهند.

در فرمان‌ تازه‌ی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، آمده است که رعایت حجاب توسط زنان بالغ فرض است و در صورت بی‌حجابی زنان، اولیای شان مجازات و زندانی می‌شوند.

در این فرمان، آمده است که در قدم نخست، خانه‌ی زن بی‌حجاب مشخص و به ولی‌اش توصیه و تنبیه شود.

وزارت امر به معروف طالبان، گفته است: «در قدم دومی ولی ‌اش به ریاست مربوط احضار شود و در قدم سوم ولی ‌اش سه روز بندی شود. در قدم چهارم ولی ‌اش به محاکم سپرده شود تا به سزای مناسب محکوم شود.»

در همین حال، دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان- یوناما-، گفته است که این تصمیم طالبان در تضاد با تضمین‌های متعدد طالبان در مورد احترام و حمایت از حقوق بشری همه افغان به شمول زنان و دختران است.

یوناما، گفته است: «جامعه‌ی جهانی مشتاق نشانه‌های مبنی بر این که طالبان آماده‎‌ی برقراری روابط مثبت با جهان استند، بوده است. تصمیم امروزی طالبان، ممکن است تعامل با جامعه بین‌المللی را مشکل‌تر سازد.»

همین‌گونه، وان برانت، سفیر اتحادیه‌ی‌ اروپا برای افغانستان نیز به این تصمیم طالبان واکنش نشان داده و گفته است که طالبان آزادی نیمی از جمعیت افغانستان را نقض می‌کنند.

به گفته‌ی او، طالبان همیشه به مسأیل کم‌اهمیت می‌پردازند و این مسأله، بحران غذایی، صحت، آموزش و اقتصاد را بزرگ‌تر می‌سازد.

رینا امیری، نماینده‌ ‌ویژه‌ی امریکا در امور زنان افغانستان نیز، در واکنش به تصمیم طالبان، تأکید کرده است که این گروه به ‌جای رسیدگی به بحران اقتصادی افغانستان و تشکیل حکومت فراگیر، به سرکوب زنان و دختران ادامه می‌دهد.

بانو امیری، این تصمیم طالبان ظالمانه خوانده و گفته است که او به درخواست‌های افغان‌ها و جامعه بین‌المللی برای بازگشایی مکاتب دخترانه، اجازه‌دادن به زنان برای کار و از سرگیری زندگی ‌شان می‌پیوندد.

گفتنی است که طالبان از زمان گرفتن قدرت، محدودیت‌های زیادی برای زنان و دختران افغانستان وضع کرده است.