نتیجه‌ی گفت‌وگوهای صلح نباید به حکومت ملوک‌الطوایفی ختم شود

محمد گوهری
نتیجه‌ی گفت‌وگوهای صلح نباید به حکومت ملوک‌الطوایفی ختم شود

شماری از چهره‌های سیاسی افغانستان تأکید دارند که گفت‌وگوهای صلح باید با دقت کامل به پیش برده شود و نباید در فردای پس از صلح، صفحه‌ی جدیدی از بی‌ثباتی در کشور باز شود.

حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین افغانستان، تأکید دارد که مردم افغانستان انتظار دارند پس از آمدن صلح، صاحب حکومت مقتدر باشند.

آقای کرزی که روز پنج‌شنبه (۲۷ سرطان) در نشستی در مورد صلح و امنیت در کابل حرف می‌زد، تأکید کرد: «ما نمی‌خواهیم که پس از صلح، افغانستان از یک حکومت مقتدر برخوردار نباشد و کشور به سوی ملوک‌الطوایفی شدن پیش برود. به این دلیل از همین اکنون باید اساسات صلح را بسیار محکم بگذاریم.»

رییس جمهور پیشین افغانستان با آن‌که از نقش تسهیلاتی کشورهای منطقه و جهان در روند صلح افغانستان استقبال کرد؛ اما گفت که این کشورها نباید افغانستان را شامل رقابت‌ها و تنش‌های‌شان کنند.

عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت افغانستان، که در این نشست حضور داشت، در مورد روند گفت‌وگوهای صلح گفت که مقام‌های امریکایی و طالبان در مورد خروج نیروهای خارجی از افغانستان به پیشرفت‌هایی دست یافته‌اند و باید حالا روی گفت‌وگوهای رسمی میان افغان‌ها تمرکز شود.
او تأکید کرد: «زمان آن رسیده که مذاکرات رودررُو صورت بگیرد. بحث خروج نیروهای خارجی از افغانستان میان نمایندگان امریکا و طالبان پیشرفت داشته؛ اما سرنوشت کشور را باید خود افغان‌ها بین هم بنشینند و فیصله کنند.»

جنگ پس از صلح

در گزارش اخیر وزارت دفاع امریکا، پنتاگون به کنگره امریکا آمده که شاخه‌ی خراسان گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در شش ماه گذشته (دسامبر ۲۰۱۸ تا آخر ماه می ۲۰۱۹) در افغانستان مناطق بیشتری را تحت کنترل درآورده است.

در گزارش پنتاگون، آمده که داعش همچنان به نبرد با نیروهای امنیتی افغانستان، نیروهای امریکایی و بین‌المللی ادامه می‌دهد.

بنا به ارزیابی پنتاگون، هرچند که مذاکرات صلح میان امریکا و طالبان به نتیجه برسد، داعش و برخی از نیروهای تندرو طالبان همچنان درصدد حمله به نیروهای امریکایی و افغان خواهند بود.

اما مقام‌های وزارت دفاع افغانستان تأکید دارند که جنگجویان مربوط به گروه دولت اسلامی یا داعش، دیگر به مثابه‌ی یک تهدید جدی برای افغانستان باقی نمانده‌اند.

در این گزارش ۸۴ صفحه‌ای پنتاگون که ماه جون سال جاری میلادی برای کانگرس امریکا تهیه شده، آمده است که حتا اگر یک راه حل سیاسی موفقیت‌آمیز با طالبان از گفت‌وگوها به دست آید، باز هم شبکه‌ی القاعده، شاخه‌ی خراسان داعش و شماری نامعلومی از طالبان تندرو به‌عنوان یک تهدید قابل توجه نه‌تنها به حکومت و مردم افغانستان، بلکه برای امریکا و همکاران ایتلافی‌اش باقی خواهند ماند.

اما وزارت دفاع افغانستان با رد این موضوع می‌گوید که این گروه در حال حاضر به‌گونه‌ی «پراگنده» در افغانستان فعالیت دارد و اصلا تهدید به شمار نمی‌رود.

فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «داعش و سایر گروه‌های تروریستی بدون شک تلاش دارند که در افغانستان از حاکمیت بیشتری برخوردار باشند؛ اما این گروه در حال حاضر در شمال و شرق افغانستان به‌گونه‌ی پراگنده مصروف سربازگیری‌اند و تهدیدی از جانب آنان جدی نیست. آن‌ها نمی‌توانند چالشی را برای آینده‌ی افغانستان خلق کند.»