تأکید جامعه‌ی بین‌الملل بر ادامه‌ی گفت‌وگوهای صلح

علی شیر شهیر
تأکید جامعه‌ی بین‌الملل بر ادامه‌ی گفت‌وگوهای صلح

شماری از نهادهای ملی و بین‌المللی و همچنان کشورهای تأثیرگذار در مسایل افغانستان، خواستار از سرگیری سریع گفت‌وگوهای صلح میان طالبان و امریکا شده و تأکید دارند که باید هرچه زودتر زمینه‌ی گفت‌وگوهای بین‌الافغانی نیز فراهم شود.

رولاند کوبیا، نماینده‌ی اتحادیه‌ی اروپا برای افغانستان، دیروز یک‌شنبه (۲۸ میزان) که در یک نشست خبری در کابل صحبت می‌کرد، تأکید کرد که پس از گفت‌وگوی دوجانبه‌ی امریکا با نمایندگان طالبان، اتحادیه‌ی اروپا خواستار مذاکرات بین‌الافغانی میان حکومت و طالبان است.

او گفت که اتحادیه‌ی اروپا با سایر شرکای بین‌المللی به خاطر از سرگیری مذاکرات میان امریکا و طالبان از نزدیک با زلمی خلیل‌زاد کار می‌کند که منجر به بازشدن راه برای آغاز «روند واقعی صلح» در افغانستان شود.

آقای کوبیا تأکید کرد که تفاهم بین‌الافغانی انجام شده و اکنون زمان آغاز گفت‌وگوی بین‌الافغانی فرارسیده است.

او افزود: «ما دوست داریم که شاهد از سرگیری سریع مذاکرات میان طالبان و امریکا و آغاز مذاکرات میان حکومت افغانستان و طالبان باشیم.»

نماینده‌ی اتحادیه‌ی اروپا برای افغانستان، همچنان در مورد چگونگی گفت‌وگوهای صلح اشاره کرده و تأکید کرد که «پس از توافق صلح، افغانستان نیاز دارد حکومتی را ایجاد کند که مورد نظر کشورهای غربی باشد که این کشورها با حکومت آینده‌ی افغانستان همکاری کنند.»

همزمان با این، شماری از اعضای کانگرس ایالات متحده‎‌ی امریکا، خواهان شمولیت تمام طرف‌های درگیر در این گفت‌وگوها شده و در مورد تسریع این روند تأکید می‌کنند.

سوزان داویس، نماینده‌ی دموکرات‌ها در کانگرس امریکا که روز شنبه‌ی این هفته در انستیتوت صلح این کشور صحبت می‌کرد، تأکید کرد: «ماه قبل گفت‌وگوهای امریکا با طالبان متوقف شد و این ترس به میان آمد که امریکا نیروهایش را بدون یک توافق صلح از افغانستان بیرون کند؛ اما از تلاش‌های زلمی خلیل‌زاد برای از سرگیری گفت‌وگوها سپاس‌گزاریم. من خواهان این استم که دولت افغانستان و به‌ویژه زنان افغان نیز در دور جدید گفت‌وگوها شامل شوند.»

مارتا روبی، نماینده‌ی جمهوری‌خواهان در کانگرس امریکا نیز در مورد همه شمول‌بودن گفت‌وگوهای صلح تأکید کرد و گفت که به خاطر حفظ دست‌آورهای دو دهه‌ی افغانستان باید تمام طرف‌ها در این روند شامد شود.

او تصریح کرد: «حضور تمام طرف‌ها در هر مرحله‌ی پروسه‌ی صلح بسیار مهم است و ما در جریان سفر قبلی خود نگرانی‌های را شنیدیم که این موضوع در پروسه‌ی صلح افغانستان اتفاق نمی‌افتد. من فکر می‌کنم که اگر می‌خواهیم مطمئن شویم که این دست‌آورد‌های شکننده نه تنها حفظ بلکه ادامه پیدا کرده و رشد می‌کند، نه تنها زنان افغان بلکه هر کسی که تحت تأثیر این روند قرار می‌گیرد باید روی میز گفت‌وگو حضور داشته باشد.»

توافق سیاسی با طالبان به نفع امریکا است

مقام‌های امریکایی همزمان با آغاز احتمالی دور جدید گفت‌وگوهای صلح، تأکید دارند که راه حل سیاسی در افغانستان می‌تواند به نفع امریکا باشد.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا برای صلح افغانستان، پس از دیدار با جنرال مارک مایلی، رییس تازه‌ی ستاد ارتش ایالات متحده‌ی امریکا، تأکید کرده است که جنرال مارک مایلی، افغانستان را خوب می‌شناسد و با او توافق کرده است که برای محافظت امریکا از تهدید هراس‌افگنی و کاهش بار جنگ، نیاز به یک توافق سیاسی وجود دارد.

آقای خلیل‌زاد در صفحه‌ی تویتر خود نوشته است: «ما توافق کردیم که یک راه حل سیاسی برای جنگ افغانستان می‌تواند امریکا را از تهدیدهای احتمالی از این کشور، حفاظت کند.»

نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا در امور صلح افغانستان همچنان تصریح کرده است که یک راه حل سیاسی در افغانستان، به آنان اجازه می‌دهد تا بارهای مسؤولیت جنگی امریکا را کاهش دهند.

با این حال این جا در داخل افغانستان نیز شماری از نمایندگان مجلس افغانستان بر آغاز گفت‌وگوهای صلح و افغانی شدن این گفت‌وگوها تأکید دارند.

ملالی اسحاق‌زی، یکی از نمایندگان مجلس افغانستان می‌گوید: «ما خواهان آغاز گفت‌وگوهای هرچه سریع بین‌الافغانی استیم. یک سال از گفت‌وگوها میان امریکا و طالبان گذشت؛ اما تا کنون افغانستان در این گفت‌وگوها جایی ندارد.»

این نماینده‌ی پارلمان افغانستان تأکید دارد که در این گفت‌وگوها «جمهوریت» خط قرمز افغان‌ها است و مردم این کشور با توجه به گذشته‌ی تلخ و حکومت وحشت‌زده‌ی طالبانی، نمی‌خواهند بار دیگر نظام «امارتی» را تجربه کنند.

از سویی هم دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر گفته است که این گروه آمادگی کامل برای از سرگیری دوباره‌ی گفت‎‌وگوهای صلح دارد و امیدوار است که این روند هرچه زودتر آغاز شود.

سهیل شاهین، سخنگوی این دفتر سیاسی طالبان، در مصاحبه با روزنامه‌ی دیلی‌تایمز گفته است، طالبان آماده اند گفت‌وگوها را با امریکا از همان‌جایی آغاز کنند که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، متوقف کرده بود.

شاهین خاطرنشان کرده است که در نهمین دور مذاکرات متوقف‌شده‌ی طالبان با امریکا، توافق شده بود که توافق‌نامه‌ی نهایی به تاریخ ۲۳ سپتمبر سال جاری میلادی امضا شود؛ اما این مذاکرات از سوی ترامپ متوقف شد.