سفر غیرمنتظره‌ی ترامپ به افغانستان

مهدی غلامی
سفر غیرمنتظره‌ی ترامپ به افغانستان

نوشته شده در وبسایت: بی‌بی‌سی

مترجم: مهدی غلامی

رییس‌جمهور ترامپ سفر از پیش اعلام نشده‌ای برای دیدار با سربازان امریکایی – اولین سفر او به این کشور – در افغانستان در جریان رخصتی‌های روز شکرگزاری داشت.
طی حضور کوتاهش در میدان هوایی بگرام، آقای ترامپ برای سربازان، فیل‌مرغ سِرو کرد، با آن‌ها عکس گرفت و ملاقاتی با اشرف‌غنی رییس‌جمهور افغانستان داشت. ترامپ در صحبت‌هایش گفت که ایالات متحده با طالبانی که «می‌خواهند معامله کنند» وارد گفت‌وگو شده است. آقای ترامپ همچنان گفت که ایالات متحده «به طور قابل ملاحظه‌ای» در حال کاهش نیروهایش است. ۱۸ سال پس از دخالت امریکا برای خلع طالبان از قدرت به دلیل حمله‌ی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، نزدیک به ۱۳۰۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان مانده اند. این بازدید پس از آن صورت گرفت که به هدف از سرگیری مذاکرات صلح، زندانیانی میان دو طرف رد و بدل شدند. در اوایل این ماه، طالبان دو استاد خارجی، کِوین کینگ امریکایی و تیموتی ویکس استرالیایی که از سال ۲۰۱۶ به این طرف در بند این گروه بودند را در بدل سه زندانی کلیدی طالبان آزاد کردند.
آقای ترامپ در بگرام که در نزدیکی کابل موقعیت دارد گفت: «ما با آن‌ها [طالبان] در حال ملاقات استیم. ما می‌گفتیم که باید آتش‌بس به وجود بیاید، در اوایل آن‌ها قبول نمی‌کردند؛ اما حالا می‌خواهند آتش‌بس صورت بگیرد. باور دارم که این‌ گونه به نتیجه خواهیم رسید.» مقامات افغان از دیر زمانی به این سو، تقاضای آتش‌بس کرده بودند؛ اما طالبان که هم‌اکنون بیشتر از هر زمانی از سال ۲۰۰۱ تا کنون، قلمرو افغانستان را در کنترل دارند، تا رسیدن به توافق با امریکا، حاضر به گفت‌وگوهای مستقیم با دولت افغانستان نبودند.
خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که رهبران طالبان تأیید کرده‌ اند که این دیدارها از پایان هفته‌ی گذشته تا کنون در دوحه با مقامات امریکایی صورت گرفته؛ اما گفت‌وگوهای رسمی تا کنون از سر گرفته نشده است. آقای ترامپ دوباره بر برنامه‌اش مبنی بر کاهش نیروها به ۸۶۰۰ تن تأکید کرد؛ اما نگفت چه تعداد از این نیروها کم می‌شوند یا چه زمانی افغانستان را ترک خواهند کرد. او گفت: «تا زمانی که به توافق یا پیروزی کاملی نرسیده‌ ایم، در این‌جا می‌مانیم. طالبان هم علاقه‌ی زیادی به توافق‌ دارند.»
چه اتفاقات دیگری در این بازدید رخ داد؟
آقای ترامپ، روز پنج‌شنبه ساعت ۸:۳۰ شب به وقت محلی به بگرام رسید و قبل از نیمه شب در سفری که جزئیات آن به دلایل امنیتی فاش نشد، افغانستان را ترک کرد. کاخ سفید تأیید کرد که به منظور جلوگیری از تردیدها در رابطه به سکوت طولانی‌ ترامپ، ترتیباتی صورت گرفته بود تا توییت‌های آقای ترامپ در جریان سفرش به افغانستان به نشر برسند.
زمانی که به افغانستان رسید، جنرال مارک میلی، رییس ستاد مشترک نیروهای ایالات متحده‌ی امریکا که روز چهارشنبه گفته بود احتمال نتیجه‌ی موفقیت‌آمیز گفت‌وگوهای صلح، بیش‌تر از پیش است و ممکن است به «زودی» اتفاق بیفتد؛ از رییس‌جمهور امریکا استقبال کرد. آقای ترامپ که با شماری از دست‌یارانش سفر کرده بود، برای سربازان فیل‌مرغ سِرو کرد و قبل از گرفتن عکس با آن‌ها، غذای روز شکرگزاری را خورد. رییس‌جمهور ترامپ گفت: «هیچ جایی را برای تجلیل از روز شکرگزاری نسبت به این‌جا، ترجیح نمی‌دهم. من این روز را با محکم‌ترین، قوی‌ترین، بهترین و شجاع‌ترین سربازان روی کره‌ی زمین جشن می‌گیرم.»
رییس‌جمهور غنی از نیروهای امریکایی که «قربانی‌ نهایی» را در افغانستان داده اند، سپاس‌گزاری کرد و گفت که «اکنون نیروهای افغان رهبری آن را بر عهده می‌گیرند.» آقای غنی در واکنش به این ملاقات در توییتر، حرفی از صحبت‌های آقای ترامپ در رابطه به گفت‌وگو با طالبان نزد و گفت: «دو طرف تأکید کردند که اگر طالبان در تعهد شان برای رسیدن به صلح، صادق باشند؛ باید آتش‌بس را بپذیرند.»
طالبان هیچ واکنش فوری‌ای به این مسأله نداشتند و پیش از آن، خیلی‌ها خواست طالبان برای اشتراک در مذاکرات جدی صلح یا قابل اعتماد بودن آن‌ها را زیر سوال برده بودند.
یک سفر خارجی با اهداف داخلی
نویسنده: کریس بوکلر، خبرنگار امریکای شمالی
دونالد ترامپ به قدرت نظامی کشورش افتخار می‌کند؛ اما این سفر او به خارج از کشور را نباید علاقه‌ی ترامپ به این منطقه دانست. فرمانده‌ی کل قوا مکررا گفته است که می‌خواهد نیروهایش را به امریکا برگرداند و نمی‌خواهد در مرداب جنگ‌های بی‌پایانی مانند جنگ افغانستان، غرق شود؛ جنگی که لقب طولانی‌ترین جنگ امریکا را به خود اختصاص داده است.
اولویت‌های آقای ترامپ در درون مرزهای ایالات متحده است؛ مرزهایی که او علاقه‌مند تقویت شان است؛ اما سیاست خارجی برای اعضای حزب جمهوری‌خواه مهم است. ترامپ با شعار «اول امریکا»، به دلیل رضایت روشنش برای اشغال شمال سوریه توسط ترکیه، مورد انتقاد زیادی قرار گرفت. از آن زمان تا کنون، او توانسته است بخشی از موفقیت عملیات نیروهای ویژه‌ی امریکا که منجر به مرگ رهبر داعش، ابوبکر البغدادی شد را از آن خود بداند؛ اکنون هم احتمال توافق‌ صلح با طالبان وجود دارد.
آقای ترامپ در مورد بالقوه بودن یک توافق‌نامه صحبت کرد؛ اما مشخص نیست از زمانی که او گفت‌وگوها را در ماه سپتامبر «مرده» خواند، چه تغییراتی به وجود آمده است. این‌ها امورات سیاست خارجی اند و باید بدانیم که هر بازدید ترامپ مانند این بازدید، تأثیراتی در داخل امریکا دارد، مانند کریسمس سال قبل که آقای ترامپ به عراق سفر کرد. نشان دادن هم‌بستگی با سربازانِ امریکایی در خارج، برای کسب حمایت داخلی مهم است؛ به ویژه در روزهای رخصتی که نیروها هزاران کیلومتر از خانواده‌های شان دور استند.

چه اتفاقی برای گفت‌وگوهای صلح افتاد؟
پس از دعوت رییس‌جمهور ترامپ از رهبران ارشد طالبان و رییس‌جمهور غنی در کمپ دیوید در نزدیکی واشنگتن، گفت‌وگوها با طالبان خیلی زود در ماه سپتامبر از میان رفت. حمله‌ی طالبان دو روز پیش از آن تاریخ، باعث شد ترامپ پای خود را پس بکشد و بگوید که اگر نتوانند در آن صحبت‌ها، روی یک آتش‌بس توافق کنند، این گروه «احتمالا قدرت مذاکره را ندارد.» آقای غنی گفت که تبادل زندانیان در این ماه، به هدف «تسهیل در گفت‌وگوهای مستقیم» صورت گرفته؛ اما طالبان از دیر زمانی به این سو، از مذاکره با دولت آقای غنی ابا ورزیده و آن را دست‌نشانده‌ی ایالات متحده خوانده اند.