روز جهانی گرده افشانی و حاصلات آن

سکینه امیری
روز جهانی گرده افشانی و حاصلات آن

وزرات زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان از افزایش قابل ملاحظه‌ی حاصلات عسل در کشور خبر می‌دهد. بر اساس آماری که این وزارت به روزنامه‌ی صبح کابل می‌دهد، افغانستان سالانه ظرفیت تولید بیش از دو میلیون و یک‌صدکیلوگرام عسل را دارد.

اکبر رستمی سخنگوی‌وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به روزنامه‌ی صبح کابل گفت: «در عرصه‌ی تولید عسل، افغانستان پیشرفت چشم‌گیری داشته و پیش‌بینی می‌شود که امسال میزان تولید عسل از دو میلیون و یک‌صد هزار کیلوگرام افزایش یابد.»

وزارت زراعت می‌گوید که در حال حاضر در ۳۲ ولایت کشور، شماری از دهقانان به صنعت زنبورداری مشغول‌اند. بدخشان، تخار، قندوز، بغلان، ننگرهار، غزنی، لوگر، پکتیا و هرات از ولایت‌هایی‌اند که زنبورداری بیشتر در آن‌ها رایج است و میزان تولیدات عسل نیز متفاوت است.

 بنا بر گفته‌ی اکبر رستمی سخنگوی وزارت زارعت، آبیاری و مالداری، از این جمله، اما ولایت‌های شرقی به ویژه ننگرهار بیش‌ترین میزان عسل را تولید کرده‌اند. «میزان تولیدات عسل از ۱۵۰ کیلوگرام در سال، به ۳۵۰ کیلوگام رسیده است و این بیش‌ترین میزان تولید در سطح تمام ولایت‌ها است.»

در حال حاضر در چهارچوب اتحادیه‌ی ملی زنبورداران، ۶۵۰۰ نفر در افغانستان عضویت دارد که در عرصه‌ی زنبورداری و تولید عسل کار می‌کنند. در کنار این‌ها شمار زیادی از زنبورداران در نقاط مختلف کشور به‌گونه‌ی انفرادی به صنعت تولید عسل مشغول‌اند که در جمع آن ۶۵۲ خانم نیز در همین بخش فعالیت دارد.

افغانستان در سال ۲۰۱۶ یک‌هزار و ۷۰۲ تن و در سال ۲۰۱۷ دو هزار و ۱۰۷ تن عسل تولید کرد و در سال ۲۰۱۸ دومیلیون و یک‌صدهزارکیلوگرام عسل تولید کرده است. انتظار می‌رود که امسال میزان تولیدات عسل در افغانستان افزایش یابد.

برنامه‌ی حکومت در راستای حمایت از این صنعت

وزارت زراعت تاکنون توانسته در حدود ۲۳۷۰۰۰ صندوق زنبور عسل را در اختیار زنبورداران قرار دهد که از این جمع برای ۶۰۰ خانم نیز صندوق‌های زنبور عسل به صورت رایگان توزیع شده است.

 اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری همچان اضافه می‌کند که آب و هوای افغانستان برای زنبورداری مساعد است و تلاش می‌شود که میزان تولیدات عسل افزایش یافته و برای عرضه‌ی آن در بازارهای جهانی بازاریابی می‌شود.

اکبر رستمی می‌گوید: «افغانستان بهترین و با کیفیت‌ترین عسل را در جهان تولید می‌کند. در‌ نمایشگاه‌ بین‌المللی گلفود دوبی ۲۰۱۹، عسل افغانستان مورد توجه‌ِ سرمایه‌گذاران و تاجران خارجی قرار گرفت. اکنون که سطح تولید عسل در اکثریت ولایت‌ها افزایش یافته، ما قصد داریم در نمایشگاهی که چندی بعد در هند برگزار می‌شود، برای عسل بازاریابی بیشتر کنیم.»

طلب همکاری بیشتر

«کندوی عسل» که در ابتدا با ده صندوق زنبور عسل کار شان را شروع کرده، سال گذشته تعداد آن را به ۵۰۰ صندوق رساند؛ اما به نبست سردی هوا و نبود امکانات زمستان سال‌گذشته،۲۰۰ صندوق زنبور را از دست داده است. صفی‌الله نظری معاون شرکت تولیدی، کندوی عسل می‌گوید: «ما سال گذشته ۲۰۰ صندوق زنبور را از دست دادیم. با این هم ما همچنان ادامه می‌دهیم و برای تولید عسل تلاش می‌کنیم.»

آقای نظری،  نبود میکانیزم اعتباردهی برای محصولات زراعتی به‌ویژه اعتبار‌دهی به تولیدات عسل را از مهم‌ترین چالش‌های این عرصه عنوان می‌کند.«ما هنوز در قسمت، بسته بندی عسل و عرضه‌ی آن در بازار مشکل داریم. در نبود تصدیق کیفیت رسمی برای عرضه عسل به خریداران، مجبوریم ساعت‌ها به مشتری توضیح بدهیم.»

اقای نظری از نهادهای مربوط می‌خواهد که برای شرکت‌های تولیدی عسل با سنجش کیفیت محصولات آن، تصدیق‌نامه‌ها بدهند و زمینه‌های آموزشی بیشتر و بهتر را برای زنبورداران فراهم کنند.

۲۰ می، روز جهانی زنبور عسل است. این روز به هدف اطلاع‌رسانی در مورد اهمیت زنبور عسل از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده‌است تا دولت‌ها در این روز برای آگاهی‌بخشی از اهمیت زنبورعسل، حمایت از صنعت زنبورداری، تاثیرات مهم گرده‌افشانی زنبور عسل در توسعه‌ی پایدار کشاورزی و تامین غذای سالم و طبیعی کار کنند و از روند دشوار محافظت زنبورها و گرده‌افشانی در راستای توسعه‌ی بخش کشاورزی حمایت کنند.

در افغانستان نه تنها مردم در مورد اهمیت گرده‌افشانی معلومات کافی ندارند، بلکه از روزجهانی عسل نیز بی‌خبرند. در چنین وضع زنبور‌داران خواهان توجه بیشتر دولت به این بخش‌اند و همچنان از مردم می‌خواهند برای حمایت از آنان و صنعت زنبورداری در افغانستان، به تولیدات داخلی عسل نسبت به محصولات خارجی آن ارجحیت دهند.