ختم دوره‌ی ریاست جمهوی و بستن خیابان‌های منتهی به ارگ؛ حکومت کانتینری؟

ابراهیم مهدوی
ختم دوره‌ی ریاست جمهوی و بستن خیابان‌های منتهی به ارگ؛ حکومت کانتینری؟

صبح امروز چهارشنبه (اول جوزا)، حکومت طی اقدامی، برخی از جاده‌های شهر کابل، به ویژه جاده‌های منتهی به ارگ را بسته بود. اقدامی که به گفته‌ی شهروندان با کانتینر و حضور گسترده‌ی نیروهای نظامی همراه بوده است.

براساس قانون اساسی، امروز اول جوزا، روز پایان دوره‌ی ۵ ساله رییس جمهور گفته شده است. تاریخی که با ضرب‌الاجل تعیین شده مبنی با پایان دوره‌ی کاری رییس جمهور غنی، و طرح حکومت سرپرست از طرف نامزدان تیم‌های انتخاباتی ریاست جمهوری همراه بود. طرحی که از طرف ریاست جمهوری خلاف قانون اساسی خوانده و رد شد.

تیم‌های انتخاباتی با طرح حکومت سرپرست، خواهان کناره‌گیری رییس جمهور غنی از ریاست جمهوری شده و تاکید کرده بودند که در صورت کنار نرفتن از ریاست جمهوری باید از نامزدی در انتخابات پیش رو انصراف بدهد تا بتواند به عنوان سرپرست به کارش ادامه دهد.

شورای نامزدان ریاست جمهوری، با تعیین ضرب‌الاجل برای رییس جمهور غنی، گفته بودند؛ در صورتی که به خواست شان عمل نشود، از هر گزینه‌ای استفاده خواهند کرد. ضرب‌الاجلی که گفته می‌شود پیامد آن، مسدود شدن برخی از جاده‌های شهر کابل از طرف حکومت بوده است.

منبعی در ریاست جمهوری که نخواست نامش گرفته شود، می‌گوید که دلیل بستن جاده‌ها از طرف حکومت، جلوگیری از تظاهرات احتمالی‌ای بود که امروز از طرف شورای نامزدان ریاست جمهوری ممکن بود راه اندازی شود. اقدامی که واکنش تند شهروندان را همراه داشته است. شهروندان کابل این اقدام حکومت را به نفع مخالفان آن خوانده می‌گویند که حکومت با این کارش به جای کمک به مهار وضعیت، به همسویی مردم با مخالفانش کمک می‌کند.

 اما بصیر مجاهد سخنگوی پولیس کابل به روزنامه‌ی صبح کابل، مسدود کردن جاده ها از سوی پولیس را رد کرده و می‌گوید که به منظور آمد آمد عید و تهدیدهای احتمالی، تدابیر امنیتی را تشدید بخشیده‌اند که افراز محلات تلاشی سبب ازدحام ترافیکی شده است.

در همین حال، نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله، دلیل این اقدام حکومت را تظاهرات احتمالی از طرف شورای نامزدان ریاست جمهوری عنوان کرده است.

بااین همه سخنگوی تیم انتخاباتی حنیف اتمر به صبح کابل می‌گوید که هیچ برنامه‌ای برای راه‌اندازی تظاهرات نداشته‌اند.«اگربرنامه‌ی مدنی داشته باشیم در چوکات قانون خواهد بود و کار فراقانونی را انجام نخواهیم داد. حکومت به جای مسدود کردن جاده‌ها به قانون‌مندی نظام اقدام کند.»

از سویی هم شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری با نشر لیستی از برنامه‌های امروز (سه شنبه اول جوزا) رییس جمهور غنی، گفته است که اوضاع عادی است و رییس جمهور به کارش مصروف است.

عبدالستار سعادت، رییس پیشین کمیسیون شکایات انتخاباتی نیز نسبت به مسدود شدن برخی از جاده‌های شهرکابل، واکنش نشان داده و گفته است که با این‌گونه ترس نمی‌شود حکومت کرد. به گفته‌ی آقای سعادت: « دیوارهای ارگ به اندازه‌ای بلند است که به آسانی نمی‌شود از آن بالا رفت. بازهم اگر آن‌ها واقعن به این باور استند که بعد از اول جوزا ادامه‌ی کار حکومت قانونی است، مسدود کردن جاده‌ها چه ضروت است

تنش‌ها میان شورای نامزدان ریاست جمهوری پس از آن شدت گرفت که دادگاه عالی، ادامه‌ی کار رییس جمهور غنی را تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به تاریخ شش میزان سال جاری تمدید کرد.

در پی حکم دادگاه عالی، تیم‌های انتخاباتی طی نشست‌های خبری مشترک ادامه‌ی کار رییس جمهور غنی را خلاف قانون خوانده طرح حکومت سرپرست را پیشنهاد دادند.

بستن خیابان‌های منتهی به ارگ با گذاشتن کانتینر، عمل‌کردی نیست که به تازگی از سوی حکومت انجام یافته باشد. پیش ازین نیز حکومت با گذاشتن کانتینر در جاده‌ها، مانع تظاهرات کنندگانی شده بود .