وابستگی نیروهای افغان به حمایت هوایی امریکا

مهدی غلامی
وابستگی نیروهای افغان به حمایت هوایی امریکا

نوشته: شاون اسنو – میلیتری تایمز

ترجمه: مهدی غلامی

در ماه آگست و در شرایطی که گفت‌وگوها میان ایالات متحده و طالبان وارد مراحل پایانی‌اش می‌شد، امریکا بیشتر از هر ماهِ آگست دیگری در شش سال گذشته در این کشور بمب انداخته است.

بر اساس آمارهای مرکز فرماندهی نیروی هوایی امریکا، این کشور در ماه آگست از ۷۸۳ بمب استفاده کرده است.

در همان ماه، با وجود این که گفت‌وگوهای طالبان و امریکا برای پایان دادن به جنگ ۱۸ساله‌ی این کشور رو به پایان بود، طالبان شهر کندز را در محاصره‌ی خونینی قرار دادند.

سامانتا موریسون، سخن‌گوی نیروی هوایی امریکا به «میلیتری تایمز» گفت که در پاسخ به حملات طالبان به مراکز چندین شهر در افغانستان در اواخر آگست و اوایل سپتامبر، از بمب‌افکن B-52s استفاده شده است.

گروه طالبان در حملات رعدآسای خویش موفق به گرفتن کندز و مرکز دیگر شهرها نشد و سرانجام دونالد ترامپ، پای کشورش را از گفت‌و‌گوهای صلح بیرون کشید.

با وارد شدن به هجدمین سال جنگ در افغانستان، به نظر می‌رسد نیروی هوایی امریکا، هنوز هم سخت‌ترین کارها را از انتقال محموله‌ها گرفته تا انجام حمله‌های مرگ‌بار علیه مواضع طالبان، بر عهده دارد.

حالا که چندین ماه دیگر به پایان سال میلادی نمانده است، نیروی هوایی امریکا قصد دارد بیشتر از سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ که نزدیک به ۱۰۰ هزار نیروی این کشور در افغانستانِ جنگ زده فعالیت می‌کردند، بمب بیاندازد.

اما امروز تنها ۱۴ هزار نیروی امریکایی در افغانستان مستقر استند.

تا ماه آگست، نیروی هوایی امریکا ۴۴۸۳ بمب را در این کشور انداخته بود. در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ که اوج درگیری امریکا در افغانستان محسوب می‌شود، نیروهای هوایی این کشور به ترتیب از ۵۱۰۰ و ۵۴۱۱ بمب استفاده کرده بود.

در سال ۲۰۱۸ نیروی هوایی امریکا ۷۳۶۲ بمب انداخته بود، این بدان معنی است که عملیات هوایی امریکا در دو سال اخیر پس از اوج درگیری این کشور در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما، شدت زیادی گرفته است.

آمارها شوک‌‌برانگیز اند و نشان می‌دهند که با وجود سال‌ها و ملیون‌ها دالر سرمایه‌گذاری در نیروی هوایی افغانستان، این کشور همچنان وابسته به پشتیبانی امریکا است.

برای این که امریکا پایش را از جنگ این کشور پس بکشد، نیروی هوایی افغانستان باید توانایی حمایت بی‌درنگ از نیروهای زمینی این کشور را داشته باشد. نیروی هوایی افغانستان همچنان باید بتواند پاسگاه‌های دورافتاده‌ی کشور را تجهیز کند.

اما موریسون می‌گوید، نیروی هوایی افغانستان پیش‌رفت داشته است. او گفت: «نیروی هوایی افغانستان دیگر به پشتیبانی مستقیم ایتلاف، برای عملیات روزمره نیاز ندارد. این نیروها بدون پشتیبانی مستقیم ایتلاف، قادر اند عملیات هوایی موفقانه‌ را به هدف امنیت و مشروعیت حکومت‌ شان، طرح‌ریزی و اجرا کنند.»

بنا بر گزارش ماه جولایِ وزارت دفاع امریکا در مورد افغانستان؛ نیروهای هوایی افغان در مجموع ۱۶۲ هواپیمای جنگی دارند؛ اما تمام این تعداد هواپیماها، در داخل افغانستان نیست.

این آمار با در نظرداشت برنامه‌ی سال ۲۰۱۷ امریکا جهت تهیه کردن ۱۵۹ چرخ‌بال یواچ-۶۰ بلک هاوک برای افغانستان، اندک به نظر می‌رسد.

وضعیت برنامه‌ی تهیه کردن چرخ‌بال‌های بلک هاوک هنوز مشخص نیست و مقامات حمایت قاطع تا کنون به سوال ما در رابطه به این موضوع پاسخ نداده اند.

در گزارش وزارت دفاع آمده است که تا حالا ۲۸ چرخ‌بال بلک هاوک به این کشور تحویل داده شده و تنها ۲۷ یواچ-۶۰ در افغانستان موجود است.

گزارش می‌افزاید، ایالات متحده هر ماه دو یواچ-۶۰ و هر سه ماه پنج اِم‌دی-۵۳۰ به نیروی هوایی افغانستان کمک می‌کند.

دارایی‌ هوایی افغانستان شامل ۳۰ چرخ‌بال اِم‌دی-۵۳۰، ۱۹ هواپیمای اِی-۲۹ سوپر توکانو و ۱۰ هواپیمای اِی‌سی-۲۰۸ می‌شود که قابلیت حمله‌ی دقیق را دارا می‌باشد. نیروی هوایی افغانستان همچنان چهار سی-۱۳۰ و ۳۷ چرخ‌بالِ حمل و نقلیِ اِم‌آی-۱۷ دارد.

بر اساس گزارش وزارت دفاع، هواپیمای بال ثابتِ اِی-۲۹؛ اولین شب جنگی‌اش را در دسامبر ۲۰۱۸ تجربه کرد.

به تاریخ ۸ سپتامبر، مایک پمپیو؛ وزیر خارجه‌ی امریکا گفت بیش از ۱۰۰۰ جنگ‌جوی طالب در طول ۱۰ روز کشته شده اند.

در مراسمی که به مناسبت ۱۱ سپتامبر در پنتاگون برگزار شده بود، ترامپ گفت، کشورش دشمن را شدیدتر از گذشته مورد حمله قرار داده است.

در اواسط ماه سپتامبر، رییس‌جمهور اشرف‌غنی ادعا کرد که در تلاش‌های ناکام طالبان برای گرفتن شهرهای بغلان و کندز، نزدیک به ۲۰۰۰ جنگ‌جوی این گروه کشته شده اند.

موریسون در پاسخ به سوال ما در مورد افزایش‌یافتن حملات در افغانستان گفت:«مأموریت ما در افغانستان تغییر نکرده است. هر عضو مأموریت حمایت قاطع و سنتیلِ آزادی، برای دفاع از سرزمین ‌مان کار می‌کند و نمی‌گذارد افغانستان دوباره به عنوان پناه‌گاه امن تروریست‌ها مبدل شود.»