اشتراک‌کنندگان نشست بین الافغانی قطر: به غیرنظامیان دیگر آسیب وارد نشود

عبدالرازق اختیاربیگ
اشتراک‌کنندگان نشست بین الافغانی قطر: به غیرنظامیان دیگر آسیب وارد نشود

نشست بین‌الافغانی قطر پس از دو روز بحث و تبادل نظر شب گذشته با صدور یک قطع‌نامه‌ی هشت ماده‌ای پایان یافت.

در پایان این نشست دو روزه، دو طرف روی کاهش خشونت‌ها، کاهش تلفات غیرنظامیان بحث کردند و توافق کردند تا تلفات غیرنظامیان به صفر برسد.

در ماده‌ی اول این قطع‌نامه آمده است که تمام اشتراک‌کنندگان توافق کردند که تحقق صلح پایدار، سراسری و با عزت که خواست مردم افغانستان، در نتیجه‌ی مذاکرات همه‌شمول افغانی امکان‌پذیر است.

هم‌چنان دو طرف تاکید کردند که افغانستان خانه‌ی تمام شهروندان این کشور است و باید حاکمیت قانون، عدالت اجتماعی و سیاسی، رسیدگی به حقوق اساسی شهروندی، وحدت ملی به گونه‌ی یکسان بالای همه تطبیق شود.

در این قطع‌نامه آمده است: «برای این که افغانستان بار دیگر شاهد جنگ و بحران نباشد، تفاهم بین‌الافغانی میان سطوح مختلف جامعه در کشور ضرورت مبرم پنداشته می‌شود. حمایت جامعه‌ی جهانی و کشورهای منطقه و عناصر داخلی را برای این امر خطیر – که خیر همگان در آن نهفته است – خواهانیم.»

در این نشست همچنان فیصله شده است که طرف‌های درگیر جنگ به جای به کارگیری ادبیات تهدید، انتقام‌جویی و جنگ‌طلبانه در بیانات رسمی خویش، از ملایمت کار بگیرند.  هم‌چنان گفت‌وگوهای بین الافغانی قطر می‌تواند برای پایان جنگ در افغانستان موثر باشد.

اعضای نشست بین الافغانی پیشنهاد کرده‌اند: «برای صیانت و حفاظت مردم از آسیب‌های جنگ و کاهش عواقب ناگوار آن به حد اقل و ایجاد فضای بهتر اعتماد برای تامین صلح، باید زندانیان کهن‌سال، معیوب و بیمار بدون قید شرط آزاد شوند. تضمین امنیت تمام موسسات عام‌المنفعه از قبیل نهادهای دینی و مذهبی، شفاخانه‌ها، موسسات تعلیمی و تحصیلی ملکی، بازارها، بندهای آب گردان و محلات کار در سراسر افغانستان.»

در این قطع‌نامه‌ی هشت ماده‌ای بر فعالیت‌های زنان از جمله حضور آنان در فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تعلیمی و فرهنگی تاکید شده و فیصله شده که باید به حقوق اساسی اقلیت‌های مذهبی نیز احترام گذاشته شود.

در بخشی دیگر این قطع‌نامه آمده است: «توافق روی نظام اسلامی در افغانستان، آغاز روند صلح همزمان با تکمیل شرایط لازم، نظارت از تطبیق مواد موافقت‌نامه‌ی صلح، اصلاحات لازمه، حفظ و تقویه‌ی نهادهای اساسی، تاسیسات دفاعی و سایر نهادی‌های ملی، بازگشت و جابه‌جایی مجدد مهاجرین و بی‌جاشدگان جنگ‌های داخلی، تایید توافقات صلح افغانستان در یک کنفرانس بین‌المللی، اخذ ضمانت مبنی بر عدم مداخله‌ی کشورهای منطقه و سایر کشورها در امور افغانستان نقشه راه صلح است.»

اشتراک‌کنندگان نشست بین‌الافغانی قطر همچنان از کشورهای اسلامی، سازمان ملل، اتحادیه‌ی اروپا و کشورهای همسایه خواسته‌اند که قطع‌نامه‌ی این نشست مورد تأیید قرار بگیرد.

این درحالی است که روز یک‌شنبه (۱۶سرطان) این نشست با حضور هیأت طالبان و هیأتی از افغانستان که شامل اعضای شورای عالی صلح، مقام‌های پیشین حکومتی، چهره‌های سیاسی، اعضای جامعه‌ی مدنی، نمایندگان رسانه‌ها و نمایندگان زنان بود آغاز شد و شب گذشته پایان یافت.

هرچند شماری از مقامات کنونی حکومت افغانستان نیز در این نشست دیده اشتراک کرده بودند؛ اما ارگ ریاست جمهوری گفته است که در این نشست سهمی ندارد.