هراس افغان‌ها از خشونت طالبان و تقلب

مهدی غلامی
هراس افغان‌ها از خشونت طالبان و تقلب

نوشته شده در دیلی تایم

افغان‌‌ها هنوز مطمئن نیستند که تهدیدهای طالبان را نادیده گرفته و در آغاز هفته‌ی آینده رأی بدهند یا نه؟ حتا آن‌هایی که مایل به رأی دادن استند، از آلوده شدن انتخابات به تلقب نگران اند.

محسن کریمی ۳۰ ساله از شهر هرات که هم‌مرز ایران است می‌گوید: «این فرصتی برای آوردن تغییر است.»

چهارمین انتخابات ریاست‌جمهوری کشور پس از سقوط طالبان در حالی برگزار می‌شود که تردیدهای زیادی در کشور وجود دارد.

جنگ میان دولت و شورشی‌ها منجر به کشته شدن شمار زیادی از مردم ملکی شده است و ناکام ماندن گفت‌وگوهای طالبان و امریکا در اوایل ماه جاری میلادی، سوال‌های جدیدی را مبنی بر این ‌که واشنگتن تا چه زمانی می‌خواهد سربازانش را در افغانستان نگه دارد، مطرح کرده است.

مردم ملکی در جنگی که تقریبا ۱۸ سال از آن می‌گذرد، قیمت گزافی پرداخته اند. طالبان پیش از پیش تهدید کرده اند که انتخابات را هدف قرار خواهند داد.

محمد قاسم از ولایت کندهار می‌گوید: «در بیشتر مناطق، مردم به دلیل تهدید طالبان قادر به رأی دادن نیستند.»

چندین تن از میان محصلین، دکان‌داران و استادان در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفته اند که روز شنبه رأی نخواهند داد.

صمیم از ولایت جلال‌آباد می‌گوید: «من می‌خواهم رأی بدهم اما می‌ترسم.» ولایت جلال‌آباد مکررا هدفی برای شورشیان طالب و داعش بوده است؛ اما تلقب نگرانی اصلی این دُکان‌دار ۳۳ ساله است.

او گفت: «انتخابات قبلی پر از بی‌نظمی بود، اگر مطمئن بودم که در این انتخابات تقلبی صورت نمی‌گیرد، هم خودم رأی می‌دادم و هم دوستانم را به این کار تشویق می‌کردم.»

انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۴ تا حدی با تقلب همراه بود که باعث شد ایالات متحده پا پیش بگذارد.

جان کری، وزیر خارجه‌ی سابق امریکا، پادرمیانی کرد و معامله‌ی تقسیم قدرتی را میان اشرف غنی که بعدا رییس جمهور شد و عبدالله عبدالله که مسؤولیت ریاست اجرائیه‌ی کشور را بر عهده گرفت، ایجاد کرد.

پس از پنج سال شراکت تلخ در قدرت، این دو رقیب دوباره با هم مبارزه می‌کنند و به نظر می‌رسد، این دو نفر شانس بیشتری برای رهبریِ کشوری داشته باشند که بیش از نیمی مردم آن در فقر زندگی می‌کنند و روزانه کمتر از دو دالر درآمد دارند.

کاندیدان، در انتخاباتی که گفت‌وگوهای طالبان و امریکا بر آن سایه انداخته بود، کمپاین بسیار کمی کرده اند. خیلی‌ها فکر می‌کردند گفت‌وگوها، باعث به تعویق افتادن انتخابات خواهد شد؛ گفت‌وگوهایی که سپس متوقف شد.

عبدالاحمد، تجار ۵۶ ساله در شهر مزارشریف می‌گوید: «هنوز تصمیم نگرفتم رأی بدهم یا نه. این را هم نمی‌دانم که حکومت خوبی روی کار خواهد آمد یا خیر.»