نی: خبرنگاران برای پوشش انتخابات با چالش ناامنی و عدم دسترسی به اطلاعات مواجه اند

علی شیر شهیر
نی: خبرنگاران برای پوشش انتخابات با چالش ناامنی و عدم دسترسی به اطلاعات مواجه اند

یک نظرسنجی تازه‌ی دفتر نی (حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان)، نشان می‌دهد که خبرنگاران در پوشش مسایل انتخابات، با دو چالش جدی از جمله ناامنی و عدم دسترسی به اطلاعات،  رو به‌رو اند.

مجیب خلوتگر، رییس اجرایی دفتر نی، روز پنج‌شنبه (۱۰ اسد) در یک نشست خبری در کابل گفت که نظر سنجی آنان نشان می‌دهد که خبرنگاران در پوشش مسایل انتخاباتی، ۹۰ درصد با چالش عدم دسترسی به اطلاعات و ۸۶ درصد با چالش ناامنی رو به‌رو اند.

در این نظرسنجی با ۳۰۰ خبرنگار که به‌گفته‌ی دفتر نی، چهار درصد از جامعه‌ی خبرنگاری افغانستان را تشکیل می‌دهد در کابل و ولایات گفت‌وگو شده است.

دفتر نی از خبرنگاران در مورد انتظارات مردم از رسانه‌ها در بخش پوشش خبرهای انتخاباتی نیز پرسیده است؛ ۵۶ درصد از مردم به خبرنگاران گفته‌اند که از اطلاع‌دهی رسانه‌ها در مورد انتخابات نسبتا راضی‌اند، ۱۶ درصد گفته‌اند که کاملا راضی‌اند، ۱۱ درصد از مردم گفته‌اند که در مورد اطلاع‌دهی رسانه‌ها در مورد انتخابات، ناراضی‌اند و ۲۷ درصد از مردم به‌خبرنگاران گفته‌اند که در مورد خبرهای رسانه‌ها در مورد انتخابات بی‌تفاوت اند.

رییس اجرایی دفتر نی می‌گوید آنچه که در این نظرسنجی قابل تامل است، شعور سیاسی مردم در مورد انتخابات است. به‌گفته‌ی او بیشتر مردم در این نظرسنجی گفته‌اند که از رسانه‌ها انتظار دارند که در مورد برنامه‌های نامزدان انتخاباتی بشنوند.

آقای خلوت‌گر گفت: «  ۴۲ درصد از مردم گفته‌اند که می‌خواهند از رسانه‌ها در مورد برنامه‌های نامزدان بدانند. ۳۸ درصد از مردم گفته‌اند که می‌خواهند در مورد روند انتخابات از رسانه‌ها بدانند. ۱۴ درصد گفته‌اند که از رسانه‌ها می‌خواهند در مورد زمان انتخابات بدانند. ۶ درصد از مردم گفته‌اند در مورد انتخابات به معلومات رسانه‌ها هیچ نیاز ندارند.

تهدیدنامه طالبان باید پیش از توافق صلح لغو شد

مسوولان دفتر نی یا حمایت‌کننده رسانه‌های آزاد افغانستان می‌گویند، تا زمانی‌که تهدیدنامه‌ی طالبان برای رسانه‌ها لغو نشود، هیچ توافق صلح برای جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان اعتبار ندارد.

مجیب خلوتگر، رییس اجرایی دفتر نی، گفت: « می دانیم که آقای خلیلزاد به قطر استند و یک گام مهمی را در صلح و توافق‌نامه با طالبان بر می‌دارند. پیام جامعه‌ی رسانه‌ای این است که نخست تهدیدنامه‌ای که از سوی طالبان به رسانه‌ها فرستاده شده بود، لغو شود. چون بر اساس آن نامه، تمام رسانه‌ها به عنوان اهداف نظامی طالبان تعریف شده است و این خطر جدی به رسانه‌های افغانستان است.»

آقای خلوتگر تاکید دارد که اگر توافق‌نامه‌ای میان امریکا و طالبان امضا شود، باید آزادی بیان، آزادی رسانه ها و وضعیت فعلی حمایت از رسانه‌های افغانستان خط قرمز تعریف شود. او تصریح می‌کند که « هیچ‌کسی حق ندارد که با ارزش های مثل آزادی بیان تحت عنوان صلح با مردم افغانستان بازی کند.»